Wat Gebeurt er als je Poedersuiker Snuift?

Het begint vaak als een grap, maar er zijn nogal wat mensen die in een gekke bui poedersuiker snuiven. Daarnaast bestaan er ook suikerverslavingen. 

Wellicht heeft de avond een apart punt bereikt en vraag je je nu af of het snuiven van poedersuiker geen kwaad kan. Kortom, wat gebeurt er als je poedersuiker snuift?

Het inademen van iets anders dan zuurstof kan je longen potentieel beschadigen. Of het nou poedersuiker of meel is, je longen kunnen na het inademen geïrriteerd raken en opzwellen wat de ademhaling zal bemoeilijken. Het snuiven van poedersuiker kan mogelijk irritatie, een brandend gevoel, luchtweg blokkade of longontsteking veroorzaken.  Hoeveel en hoelang je hieraan blootgesteld moet worden voordat dit optreedt is niet duidelijk. Gelukkig heeft ons ademhalingssysteem een heleboel beschermingsmechanismen ingebouwd om de longen te beschermen, we ademen dagelijks namelijk een heleboel stof en polluenten in.

Dit artikel vertelt je de schadelijke effecten van poedersuiker snuiven.

Poedersuiker snuiven is schadelijk

Brandend gevoel. Zodra je suiker of poedersuiker in je neus snuift, zal het pijn gaan doen en branden. 

Luchtwegblokkade. In tegenstelling tot veel andere middelen is poedersuiker niet giftig. Echter, als je teveel snuift kunnen je luchtwegen mogelijk geblokkeerd raken. 

Longirritatie. Het inademen van poedersuiker kan je longen irriteren waardoor het weefsel gaat zwellen en het ademhalen moeilijker wordt.  

Longontsteking. Bacteriën zijn dol op suikers, mogelijk verhoogt het snuiven van poedersuiker de kans op een longontsteking. 

Bakkersastma. Het langdurig inademen kan gevolgen hebben. Langdurige blootstelling aan meel, suiker en stof kan een zogenaamde bakkersastma veroorzaken. Het inademen van fijne poeders kan dus in longproblemen resulteren. De borstkas kan na een zware week zwaarder en strakker aanvoelen. 

Hoeveelheid. De exacte hoeveelheid poedersuiker die benodigd is om schade te veroorzaken, is niet vastgesteld. Echter, zelfs kleine hoeveelheden kunnen in de loop van tijd vervelende klachten geven. Dit is een van de redenen waarom mensen die dagelijks bakken en een beetje inhaleren er last van kunnen krijgen. 

Neus en slijmvliezen lopen het meeste schade op

Iets via de neus inhaleren wordt ook wel insufflatie genoemd, oftewel snuiven. Het snuiven van cocaïne zal zowel je leven als je bovenste luchtwegen aantasten, met name je neusholtes en sinussen. 

Snuiven klinkt mogelijk onschuldiger dan bijvoorbeeld een injectienaald. Echter, snuiven kan even dodelijk zijn als injecteren. Door te snuiven zal je sneller aan een overdosis overlijden.

Take home message 

Gezelligheid en drankjes brengen mensen soms op wel hele bijzondere ideeën. 

Wat gebeurt er als je poedersuiker snuift? Hoewel onze longen meerdere beschermingsmechanismen heeft ingebouwd voor de bescherming tegen stoffen en polluenten, kan het inademen van iets anders dan zuurstof zoals poedersuiker je longen potentieel beschadigen. 

Het snuiven van poedersuiker kan mogelijk een brandend gevoel, luchtweg blokkade of zelfs een longontsteking veroorzaken. Poedersuiker kan je longen irriteren en doen opzwellen wat de ademhaling zal belemmeren. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Brant, A. (2007). Baker’s asthma. Current opinion in allergy and clinical immunology, 7(2), 152-155.

Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 32(1), 20-39.

Westwater, M. L., Fletcher, P. C., & Ziauddeen, H. (2016). Sugar addiction: the state of the science. European journal of nutrition, 55(2), 55-69.