Wat Gebeurt er als je Voet Slaapt?

Iedereen heeft het wel eens ervaren. Je hebt langdurig met je benen over elkaar stil gezeten, en zodra je gaat staan lijkt het alsof je op pinnen en naalden loopt.

Je voet is in slaap gevallen wanneer je tintelingen of gevoelloosheid ervaart. Maar waar komt deze tinteling precies vandaan?

KORT ANTWOORD

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt een slapende voet niet veroorzaakt door een gebrek aan bloedtoevoer. Het wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw, waardoor de verbinding tussen de voet en de hersenen wordt verbroken.  Dit zorgt voor de tintelingen en gevoelloosheid. Het bekende spelden- en naaldengevoel ontstaat tijdens het wakker worden van de ledematen zodra de zenuwen hun functie terugkrijgen.

Dit artikel vertelt je wat er precies gebeurt als je voet slaapt, de oorzaken en wat je er aan kan doen.

vrouw last van voet

Hoe ontstaat een slapende voet 

De zenuwcompressie kan een tijdelijke verlamming veroorzaken. Door het samendrukken kan er in extreme gevallen zelfs zenuwschade optreden.

Wanneer een ledemaat in slaap valt wordt er gesproken van een paresthesie. Hier zijn meerdere mogelijke oorzaken voor. 

Als je op je voet gaat zitten is het logisch dat je voet kan gaan slapen. Zo overduidelijk is het echter niet als je wakker wordt met een slapende voet.

Je slaappositie

Het zou goed kunnen dat je tijdens je slaap (REMslaap) in een gecomprimeerde positie bent terecht gekomen. Als je lichaam daarin is blijven steken kan je een slapende voet ontwikkelen.

Gelukkig beschikt het lichaam over beschermingsmechanismen. Je wordt namelijk vanzelf wakker als een zenuw te lang onder druk heeft gestaan.

Dit kan dus verklaren waarom je wakker kan worden met een slapende voet. Kortom, als er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen valt ben je mogelijk in een nare slaappositie terechtgekomen.

Gedurende de ontlasting

Tijdens het bouten kan er ook gevoelloosheid in de benen optreden. Dit kan te maken hebben met een verhoogde intrathecale druk, oftewel een verhoogde druk in je ruggengraat.

Als de druk dermate toeneemt kunnen de tussenwervelschijven tegen de zenuwen aandrukken waardoor een vreemd gevoel, zwakte en gevoelloosheid in de benen kan optreden.

Zitten

De zenuwen kunnen ook samengedrukt worden tijdens het zitten. Zodra het bloed terugkeert als je gaat staan kan je gevoelloosheid ervaren.

Voordat het bloed en het gevoel in je voet terugkeert kan je een spelden-en-naalden gevoel ervaren.

Diabetes

Echter, bij chronische gevoelloosheid kan er sprake zijn van zenuwbeschadiging. Zo kunnen gevoelloze tenen een teken zijn van diabetes. In de meeste gevallen is het onschuldig.

Wat kan je er aan doen 

Het is nu duidelijk wat er gebeurt als je voet slaapt. De volgende vraag is hoe je er zo snel mogelijk van af komt. 

Het gevoelsverlies kan afhankelijk van de oorzaak snel verdwijnen, maar kan in zeldzame gevallen ook vrij lang aanhouden.

Wat te doen bij een slapende voet:

  1. comfortabele positie: verlicht de druk op de voeten door de positie te veranderen
  2. rollen en schudden
  3. massage
  4. rondlopen 
  5. stretchen

Gevoelloosheid voeten en benen: 

  1. rust 
  2. warmte
  3. ijs
  4. oefeningen
  5. massage
  6. stressvermindering
  7. epsomzout baden

Het gevoelsverlies kan ten koste gaan van je evenwicht. Wees dus erg voorzichtig omdat je makkelijker kan vallen.

Take home message

Als je voet een tijd in een gebogen ongemakkelijke positie heeft gezeten kan hij gevoelloos worden waardoor het moeilijker wordt om te staan.

Wanneer je tintelingen of gevoelloosheid in een voet ervaart is er sprake van een slapende voet. 

Wat gebeurt er als je voet slaapt? Je voet slaapt wanneer de verbinding tussen je voet en je hersenen tijdelijk verbroken is. 

Dit kan gebeuren wanneer de zenuwen in dat gebied tijdelijk zijn platgedrukt, zoals wanneer je bijvoorbeeld op je voet gaat zitten. Als de functie terugkeert kan je een ‘spelden- of naaldengevoel’ ervaren.

In de meeste gevallen gaat een slapende voet vanzelf weg, mits je de belastende positie vermijdt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Sharif-Alhoseini, M., Rahimi-Movaghar, V., & Vaccaro, A. R. (2012). Underlying causes of paresthesia. Paresthesia. Croatia: InTech, 71-90.

Martyn, C. N., & Hughes, R. (1997). Epidemiology of peripheral neuropathy. Journal of neurology, neurosurgery, and psychiatry, 62(4), 310.

Tang, D. T., Barbour, J. R., Davidge, K. M., Yee, A., & Mackinnon, S. E. (2015). Nerve entrapment: update. Plastic and reconstructive surgery, 135(1), 199e-215e.