Wat is de Hik en Hoe Kom je Ervan Af?

De hik belemmert het drinken, eten, praten, slapen en ademhalen. Als je eenmaal de hik hebt, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af komen. 

De hik lijkt vanuit het niets te ontstaan en kan in zeldzame gevallen wekenlang aanhouden. Het kan zelfs een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Meestal is er echter een duidelijk te voorkomen oorzaak.

Van een theelepel suiker tot een vinger in je keel steken (kokhalzen), er gaan veel remedies op het internet rond, maar welke werken precies? Er zijn nogal wat dingen waar je op moet letten als je er vanaf wilt komen. 

Wellicht heb je de hik en vraag je je nu af waar het precies vandaan komt en wat je er aan kan doen. Kortom, wat is de hik en hoe kom je ervan af?

KORT ANTWOORD
De hik is een onwillekeurige samentrekking van het middenrif. Na elke samentrekking van het middenrif zullen de stembanden plotseling sluiten. Hierdoor ontstaat het karakteristieke hik geluid. Het middenrif is een grote spier die een belangrijke rol bij de buikademhaling speelt en je buik van je borst scheidt. In de meeste gevallen zal de hik binnen een paar minuten vanzelf verdwijnen. De hik houdt hooguit één of twee uur aan. Je kan van de hik afkomen door:
  • de knieën tot de borst op te trekken en vervolgens voorover te leunen
  • door een glas water snel te drinken
  • het inslikken van een beetje kristalsuiker
Er bestaan ook een aantal minder fijne methoden namelijk:
  • de adem inhouden en drie keer slikken,
  • op een citroen bijten,
  • kokhalzen
Veel van deze methodes zijn effectief en berusten op het stimuleren van de middenrifzenuwen namelijk de nervus vagus en phrenicus.

Dit artikel vertelt je wat de hik precies is en 12 effectieve methodes hoe je ervan afkomt.

vrouw hikt

Wat is de hik

Eeuwen geleden werd gedacht dat de hik een teken van de groeispurt was bij kinderen. Vandaag de dag zijn we er natuurlijk meer over te weten gekomen.

Het middenrif bevindt zich tussen de maag en de longen. Zodra het middenrif geïrriteerd raakt, begint hij zich aan te spannen en ontstaan er spasmen. De hik kan zelfs pijnlijk zijn. 

Zodra deze samentrekt zullen de stembanden dichtklappen en ontstaat het herkenbare piepje, oftewel de hik.

De hik wordt in wetenschappelijke termen ook wel een synchrone diafragmatische flutter (SDF) genoemd. Dit is een moeilijk woord voor het ritmisch sluiten van het middenrif. In 80% gevallen betreft het de linkerkant van het middenrif.

Het diafragma (middenrif) speelt een belangrijke rol bij de buikademhaling en scheidt je buik van je borst.

Kortom, na elke samentrekking van middenrif zullen de stembanden en het strottenhoofd plotseling sluiten. Vervolgens zal de lucht uit je longen gestuwd worden.

Oorzaken van de hik: 

  1. lucht inslikken als je te snel eet
  2. te veel eten 
  3. te veel drinken 
  4. vet of gekruid voedsel
  5. alcoholische en koolzuurhoudende dranken
  6. medicatie: benzodiazepines (diazepam, lorazepam, alprazolam), levodopa, ondansetron en nicotine

Alcohol en koolzuur kunnen de maag doen uitzetten en voor irritatie van het middenrif zorgen waardoor de hik kan ontstaan.

Het sluiten van de glottis en de constante spasmodische samentrekkingen kunnen soms zelfs pijn veroorzaken.

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van de hik afkomen. Het volgende stuk zal je daarbij zeker helpen.

Hoe kom je van de hik af 

Met een aantal handige trucjes kan je snel en gemakkelijk van je hik afkomen. De effectiviteit van de hikmiddelen is dan misschien wel niet goed onderzocht, het wordt wel door eeuwenlang anekdotisch bewijs ondersteund.

Bovendien wordt de nervus vagus of phrenicus door de meest populaire methoden gestimuleerd. Deze zenuw is namelijk verbonden met het middenrif.

Hoe kom je van de hik af: 

  1. een glas water snel drinken 
  2. de knieën tot de borst optrekken en vervolgens voorover leunen: hiermee trek je de borstkas samen en zal het middenrif onder druk komen te staan 
  3. slik een beetje kristalsuiker (theelepel)
  4. ijskoud water nippen 
  5. met water gorgelen 
  6. zachtjes over de oogballen wrijven 
  7. proef azijn 
  8. neus dichtknijpen terwijl je water drinkt

Er zijn ook een aantal minder fijne methoden die zeker kunnen helpen: 

  1. zachtjes aan je tong trekken
  2. bijt op een citroen 
  3. adem inhouden en drie keer slikken 
  4. kokhalzen door een vinger in de keel te steken 
  5. het inslikken van fijngemaakt ijs of droge stukjes brood
  6. een korte tijd de adem inhouden (ongeveer 10 seconden)
  7. in een papieren zak ademen, stop als je licht in je hoofd wordt
  8. valsalva-manoeuvre: met de mond gesloten uitademen terwijl je de neus dichtknijpt 
  9. carotis massage: oftewel massage van de halsslagader, een 3 tot 10 seconden durende cirkelvormige massage  
  10. een warm glas langzaam leegdrinken zonder adem te halen
Weetje

Wist je dat een orgasme of een rectale massage de hik ook kan stoppen? Dit blijkt uit studies.

Doe dit niet: 

  1. niet roken en geen kauwgom: hierbij kun je lucht inslikken 
  2. geen alcoholische, warme of koolzuurhoudende dranken drinken 
  3. niet te snel eten 
  4. geen gekruid voedsel eten 
  5. na iets warms niet direct iets kouds drinken of eten

Chronische hikaandoening 

Waarschijnlijk was je je hier nog niet bewust van, maar normaal gesproken zal elk persoon elke dag een enkele hik hebben. 

Minstens eenmaal in het leven zal elk persoon de acute hik hebben, met name wanneer de maag opzwelt of wanneer de slokdarm aan maagzuur wordt blootgesteld. De chronische hik komt bij 1 op 100.000 personen voor. 

Hoewel de hik in de meeste gevallen na een paar minuten vanzelf verdwijnt kan het in sommige gevallen dagen- of wekenlang aanhouden. Het kan een teken zijn van een onderliggende aandoening. 

Er is geen bewijs dat iemand ooit aan de hik is overleden. Echter, een chronische hik kan de algehele gezondheid negatief beïnvloeden omdat het je eten en drinken zal belemmeren. 

Ga naar je arts als je hik langer dan twee dagen aanhoudt of wanneer de hik de ademhaling, de slaap of het eten belemmert.

Take home message 

Wat is de hik en hoe kom je ervan af? Wanneer het middenrif onwillekeurig samentrekt wordt er gesproken van de hik.

De hik wordt veroorzaakt door spasmen van het middenrif. Het karakteristieke hik geluid is het plotseling sluiten van de stembanden na elke samentrekking van het middenrif. 

We hopen dat je wat wijzer bent geworden. Maak gebruik van onze handige tips als je last hebt van een de hik. Daarnaast is het handig om de veelvoorkomende oorzaken te vermijden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Lewis, J. H. (1985). Hiccups: causes and cures. Journal of clinical gastroenterology, 7(6), 539-552.

Rousseau, P. (1995). Hiccups. Southern medical journal, 88(2), 175-181.

Friedman, N. L. (1996). Hiccups: a treatment review. Pharmacotherapy: The Journal of Human Pharmacology and Drug Therapy, 16(6), 986-995.

Kolodzik, P. W., & Filers, M. A. (1991). Hiccups (singultus): review and approach to management. Annals of emergency medicine, 20(5), 565-573.

Steger, M., Schneemann, M., & Fox, M. (2015). Systemic review: the pathogenesis and pharmacological treatment of hiccups. Alimentary pharmacology & therapeutics, 42(9), 1037-1050.