Wat is Een Allodynie Precies?

Je hebt het woord allodynie misschien voorbij horen komen tijdens een bezoek aan een arts of specialist voor behandeling van chronische pijn, of bij het lezen van medische informatie over pijnbehandeling.

Maar wat is een allodynie?

KORT ANTWOORD

Allodynie is een medische aandoening waarbij iemand pijn ervaart bij normaal gesproken niet-pijnlijke prikkels, zoals aanraking of licht aanraken van de huid. 

Het is een symptoom van sommige aandoeningen, zoals fibromyalgie, migraine of neuropathie, en kan ook optreden na een letsel of na een bepaalde medische behandeling.

Het kan leiden tot beperkingen in het dagelijks leven en vermindering van de kwaliteit van leven. 

Er zijn behandelmethoden beschikbaar om de symptomen te verminderen, zoals medicatie, fysiotherapie en psychologische ondersteuning. 

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je last hebt van allodynie, zodat een juiste diagnose en behandeling kan worden vastgesteld.

Dit artikel vertelt je wat een allodynie is, de oorzaken ervan en de behandelingsmogelijkheden.

man bij dokter

Oorzaken van allodynie

De oorzaken van allodynie kunnen variëren, afhankelijk van de onderliggende aandoening of omstandigheid. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende oorzaken.

Neuropathie. Dit is een beschadiging van de zenuwen, die pijnsignalen naar de hersenen sturen.

Migraine. Allodynie is een bekend symptoom van migraine-aanvallen en kan optreden tijdens of na afloop van een aanval.

Fibromyalgie. Dit is een aandoening waarbij iemand pijn ervaart in het hele lichaam, vaak in combinatie met vermoeidheid, slapeloosheid en andere symptomen.

Zenuwpijn. Dit omvat pijn die ontstaat na beschadiging van de zenuwen, bijvoorbeeld door diabetes of chemotherapie.

Letsel of operatie. Allodynie kan optreden na letsel of operatie, waarbij de huid of het weefsel beschadigd is.

Sommige medicijnen. Bepaalde medicijnen, zoals bepaalde antidepressiva, kunnen allodynie veroorzaken als bijwerking.

Hoe ontstaat allodynie

Het ontstaansmechanisme van allodynie is complex en nog niet volledig begrepen, maar er zijn enkele belangrijke stappen die bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening.

Schade aan zenuwen. Een van de belangrijkste oorzaken van allodynie is schade aan de zenuwen, zoals bijvoorbeeld door een verwonding, infectie of ziekte. Dit kan leiden tot een verstoring van de normale signalen die door de zenuwen worden verzonden.

Veranderingen in de hersenen. Als gevolg van de schade aan de zenuwen, kunnen veranderingen optreden in de manier waarop de hersenen pijn waarnemen. Hierdoor kunnen prikkels die normaal gesproken niet pijnlijk zijn, plotseling als pijnlijk ervaren worden.

Verhoogde activiteit van zenuwcellen. Bij allodynie leiden prikkels die normaal gesproken niet pijnlijk zijn, tot een verhoogde activiteit van zenuwcellen. Dit verhoogde niveau van activiteit kan leiden tot een versterking van de pijnbeleving.

Versterking van pijnsignalen. In sommige gevallen kan de verhoogde activiteit van zenuwcellen leiden tot een versterking van pijnsignalen in de hersenen. Hierdoor kunnen normaal gesproken niet-pijnlijke prikkels, zoals aanraken of bewegen, plotseling als zeer pijnlijk worden ervaren.

Het is belangrijk op te merken dat deze stappen niet altijd in deze volgorde voorkomen en dat er verschillende mechanismen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van allodynie.

Ook is het mechanisme van allodynie afhankelijk van de specifieke oorzaak van de aandoening.

Behandelingen allodynie

Er zijn verschillende behandelmethoden beschikbaar voor allodynie, afhankelijk van de onderliggende aandoening of omstandigheid. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende behandelopties.

Medicatie. Pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, kunnen helpen bij het verminderen van allodynie. In ernstigere gevallen kan een arts ook andere medicijnen voorschrijven, zoals antidepressiva of anticonvulsiva.

Fysiotherapie. Oefentherapie, zoals massage of acupunctuur, kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid.

Psychologische ondersteuning. Psychologische ondersteuning, zoals cognitieve gedragstherapie of levensstijl- en gedragsverandering, kan helpen bij het omgaan met pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Andere alternatieve behandelmethoden. Sommige mensen vinden verlichting door middel van alternatieve behandelmethoden, zoals meditatie of yoga.

Het is belangrijk om met je arts te bespreken welke behandelingen het meest geschikt zijn voor jouw specifieke situatie. 

Soms kan een combinatie van behandelingen het beste resultaat opleveren. 

Aandachtspunten 

Naast verhoogde gevoeligheid voor normaal gesproken niet-pijnlijke prikkels, kunnen bij allodynie ook andere symptomen optreden, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en verminderde slaapkwaliteit.

Allodynie kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, waaronder neuropathie, migraine, rugpijn en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Allodynie wordt gediagnosticeerd aan de hand van klinische evaluatie en neurologisch onderzoek. Er zijn geen specifieke bloed- of beeldvormende tests beschikbaar om allodynie te diagnosticeren.

Het behandelen van allodynie is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en kan bestaan uit medicatie, fysiotherapie, psychotherapie of combinaties hiervan.

Allodynie kan invloed hebben op de dagelijkse activiteiten en de levenskwaliteit van betrokken personen. Het is daarom belangrijk om een behandelplan op maat te ontwikkelen en regelmatig te evalueren.

Houd er rekening mee dat deze lijst niet volledig is en dat er andere factoren kunnen spelen die relevant zijn voor personen met allodynie. 

Take home message

Wat is allodynie?

Allodynie is een vorm van chronische pijn waarbij de patiënt verhoogde gevoeligheid ervaart voor prikkels die normaal gesproken niet-pijnlijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij aanraking, geluid, licht of beweging. 

Het ontstaat door een verandering in de manier waarop de hersenen pijn waarnemen en wordt vaak geassocieerd met aandoeningen zoals neuropathie, migraine en rugpijn. 

Het is belangrijk om een behandelplan op maat te ontwikkelen om de levenskwaliteit te verbeteren.

In het algemeen is allodynie een complexe aandoening waarvoor een multidisciplinaire aanpak nodig is om de symptomen te beheersen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen