Wat is Een Normale Saturatie? (De Normale Range)

Zuurstofsaturatie wordt meestal gemeten met een apparaat dat een pulsoxymeter wordt genoemd. 

Deze maakt gebruik van een kleine clip of sensor die op de vinger, oorlel of neus wordt geplaatst om de hoeveelheid zuurstof in het bloed te meten. 

Een lagere zuurstofverzadiging kan wijzen op een probleem met de longen of het hart, en kan medische hulp vereisen.

Saturatie staat dus voor de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Maar wat is een normale saturatie?

KORT ANTWOORD

Een normale zuurstofsaturatie ligt tussen 95% en 100%, afhankelijk van de specifieke meetmethode en de leeftijd en gezondheid van de persoon.

Dit artikel vertelt je wat een normale saturatie is, wat je moet doen bij een lage en hoge saturatie en of je saturatie lager is als je slaapt.

man doet een saturatiemeting

Zuurstofsaturatie van laag naar hoog met symptomen

Een zuurstofsaturatie tussen 95% en 100% is dus normaal, maar daaronder kan je dus zuurstofgebrek krijgen, dit wordt ook wel hypoxemie genoemd.

Hier is een tabel met de zuurstofsaturatie van hoog naar laag, samen met de mogelijke symptomen die je kunt ervaren bij verschillende niveaus van zuurstofsaturatie:

Zuurstofsaturatie (%) Symptomen
95-100 Normaal, gezond
90-94 Lichte hypoxemie
85-89 Mild tot matige hypoxemie
80-84 Ernstige hypoxemie
75-79 Ernstige hypoxemie
<75 Levensbedreigende hypoxemie

 

De oorzaken van een lage saturatie

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een lage zuurstofsaturatie, waaronder:

  1. longaandoeningen zoals longontsteking, astma of chronische obstructieve longziekte (COPD)
  2. Hartaandoeningen zoals hartfalen of een hartaanval
  3. Bloedarmoede, dit is een aandoening waarbij het aantal rode bloedcellen in het bloed laag is.
  4. Blootstelling aan grote hoogten, waardoor het lichaam hypoxie kan ondervinden (een aandoening waarbij het lichaam geen zuurstof krijgt).
  5. Ernstige infectie of sepsis
  6. Roken, dat de longen kan beschadigen en hun vermogen om zuurstof uit te wisselen kan aantasten
  7. Koolmonoxidevergiftiging, waardoor het bloed geen zuurstof meer kan vervoeren.

   Het is belangrijk op te merken dat een lage zuurstofsaturatie een ernstige aandoening kan zijn, en iedereen die symptomen ervaart zoals kortademigheid, pijn op de borst of duizeligheid moet zo snel mogelijk medische hulp inroepen.

   Wat te doen bij lage saturatie

   Als jij of iemand die je kent symptomen ondervindt van een lage zuurstofsaturatie, zoals kortademigheid, pijn op de borst of duizeligheid, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. 

   In de tussentijd kun je een aantal maatregelen nemen om de zuurstofverzadiging te verbeteren:

   1. Probeer langzaam en diep te ademen. Dit kan helpen om de hoeveelheid zuurstof in het bloed te verhogen.
   2. Ga in een comfortabele houding zitten of liggen. Dit kan helpen om kortademigheid te verminderen en gemakkelijker te ademen.
   3. Probeer, indien mogelijk, je hoofd en borst iets omhoog te brengen. Dit kan helpen om de bloedstroom en zuurstoftoevoer naar de longen te verbeteren.
   4. Vermijd activiteiten die lichamelijk zwaar zijn of die veel inspanning vergen, omdat deze het moeilijker kunnen maken om te ademen en de zuurstofsaturatie kunnen verlagen.
   5. Als je zuurstoftherapie gebruikt, zorg er dan voor dat je de apparatuur correct en consequent gebruikt. Volg de instructies van je arts voor zuurstofgebruik en zorg ervoor dat je de juiste stroomsnelheid en toedieningsmethode gebruikt.

   Is je saturatie lager als je slaapt?

   Het is normaal dat het zuurstofverzadigingsniveau gedurende de dag licht fluctueert, en het kan iets lager zijn wanneer je slaapt. 

   Dat komt doordat het lichaam tijdens de slaap doorgaans minder zuurstof nodig heeft, en ook de ademhalingsfrequentie en de hartslag kunnen iets vertragen.

   Als jij of iemand die je kent echter voortdurend lage zuurstofsaturatiewaarden heeft tijdens de slaap, kan dit een teken zijn van een onderliggende medische aandoening zoals slaapapneu of een chronische longziekte. 

   Het is belangrijk dat je medische hulp zoekt als je symptomen ervaart zoals kortademigheid of ademhalingsproblemen tijdens de slaap. 

   Een arts kan de nodige behandeling en advies geven om de zuurstofsaturatie te verbeteren en eventuele onderliggende medische aandoeningen aan te pakken.

   Take home message

   Wat is een normale saturatie?

   Het normale bereik voor zuurstofsaturatie ligt meestal tussen 95% en 100%, en wordt gemeten met een apparaat dat een pulsoxymeter wordt genoemd. 

   Een zuurstofverzadiging onder het normale bereik kan wijzen op een probleem met de longen of het hart en kan medische hulp vereisen.

   Over Diederik

   Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

   Bronnen