Wat is Hoog Seksueel? En Hyperseksueel?

Er is veel discussie over wat precies “hoog seksueel” betekent, dus wat is hoog seksueel?

KORT ANTWOORD

In het algemeen wordt hoog seksueel gebruikt om iemand aan te duiden die seksueel zeer actief of zeer gedreven is. Dit kan zowel positief als negatief worden beoordeeld, afhankelijk van persoonlijke opvattingen.

Sommige mensen beschouwen een hoog seksueel libido als een goede zaak, omdat het hen in staat stelt om van seks te genieten en te profiteren van de fysieke en emotionele voordelen ervan. Anderen kunnen het beschouwen als een probleem, omdat het hun leven kan beïnvloeden of omdat ze niet in staat zijn om het te beheersen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er geen juiste of verkeerde hoeveelheid seksueel verlangen is, ieder individu kan het anders beleven. Iedereen heeft de vrijheid om zijn of haar seksualiteit te leven op de manier die het beste bij hen past, zolang dit binnen de grenzen van wederzijds respect en wettelijke regels valt.

Er zijn ook medische aandoeningen, zoals hyperseksualiteit, die kunnen leiden tot een aanzienlijk verhoogd seksueel verlangen, waardoor het moeilijk wordt voor de persoon om het te beheersen. In dit geval is het verstandig om professionele hulp te zoeken voor de behandeling.

Dit artikel vertelt je wat hoog seksueel is, de kenmerken ervan en wat hyperseksualiteit is.

seks gemeenschap liefde

De 5 kenmerken van een hoog seksueel persoon

Er zijn verschillende kenmerken die kunnen worden geassocieerd met een hoog seksueel persoon. Hieronder vind je een lijst met enkele van deze kenmerken:

  1. Zeer grote seksuele drang of verlangen.
  2. Sterke aantrekkingskracht tot anderen of frequent fantaseren over seks.
  3. Vaak seksueel actief of een grote variatie in seksuele activiteiten.
  4. Openheid over seksualiteit en comfortabel met seksueel gedrag en discussies.
  5. Soms impulsief of ongeremd in seksueel gedrag.

Houd er rekening mee dat deze kenmerken geen diagnose zijn voor een aandoening of ziekte. 

Deze kenmerken zijn ook subjectief en kunnen variëren van persoon tot persoon. En elk mens heeft zijn eigen afwijkingen of grenzen die niet in dit lijstje staan.

Hoeveel mensen zijn hoog seksueel

Het is moeilijk om een precieze schatting te geven van hoeveel mensen hoog seksueel zijn, omdat dit begrip subjectief is en kan variëren van persoon tot persoon. 

Er is ook geen duidelijke definitie of criteria voor hoog seksueel gedrag, en de manieren waarop mensen seksualiteit ervaren en uitdrukken kunnen sterk variëren.

Er zijn echter enkele studies die zich richten op seksueel gedrag en verlangen. 

Bijvoorbeeld, een grootschalig onderzoek vond dat ongeveer 15-20% van de volwassenen zich als “zeer seksueel actief” beschouwden, met een verhoogd seksueel verlangen in vergelijking met de gemiddelde populatie. 

Dit betekent dat zo’n 20% van de volwassenen zich als “hoog seksueel” beschouwt.

Het is belangrijk om te onthouden dat seksualiteit een normaal en gezond aspect van het menselijk leven is, en dat iedereen hun eigen seksualiteit ervaart en uitdrukt. 

Er is geen juiste of verkeerde manier om seksualiteit te ervaren, en mensen moeten respectvol worden behandeld, ongeacht hun seksuele verlangens en gedrag.

Wat is hyperseksualiteit?

Hyperseksualiteit is een term die vaak wordt gebruikt om een verhoogde seksuele drang of verlangen te beschrijven. 

Er is echter geen duidelijke definitie of diagnose voor hyperseksualiteit, en het begrip wordt soms op verschillende manieren gebruikt.

Sommige mensen beschrijven hyperseksualiteit als een verhoogde seksuele drang die hen belemmert in hun dagelijks leven. 

Ze kunnen bijvoorbeeld seksueel gedrag vertonen dat hen in moeilijkheden brengt, zoals vreemdgaan, seksueel riskant gedrag of seksuele disfuncties. 

In sommige gevallen kan hyperseksualiteit ook worden geassocieerd met bepaalde aandoeningen, zoals bipolaire stoornis of sommige soorten van verslaving.

Echter, er is geen wetenschappelijk bewijs dat een verhoogde seksuele drang per se een medische aandoening is.Veel mensen hebben af en toe een stijging van hun seksuele verlangen.

Seksualiteit is een dynamische en complexe eigenschap van het menselijk leven, en de manieren waarop mensen seksualiteit ervaren en uitdrukken kunnen sterk variëren.

Hyperseksualiteit kan vaak symptoom zijn van een onderliggende aandoening of ziekte zoals een bipolaire stoornis of borderline persoonlijkheidsstoornis. 

Bovendien kan hyperseksualiteit ook een symptoom zijn van een seksverslaving, dit kan variëren van compulsief gedrag tot seksueel impulsief gedrag. 

Beide aandoeningen kunnen behandeld worden en het is altijd aan te raden te zoeken naar professionele hulp.

Zijn er ook mensen laag seksueel? 

Er zijn ook mensen die als laag seksueel worden beschouwd. Hieronder een aantal kenmerken die vaak worden geassocieerd met laag seksueel gedrag:

  1. Weinig seksuele drang of verlangen.
  2. Weinig of geen aantrekkingskracht tot anderen of weinig fantaseren over seks.
  3. Weinig seksueel actief of weinig variatie in seksuele activiteiten.
  4. Bescheidenheid over seksualiteit en oncomfortabel met seksueel gedrag en discussies.
  5. Weinig impulsief of ongeremd in seksueel gedrag.

Houd er rekening mee dat, net als bij hoog seksueel gedrag, deze kenmerken subjectief zijn en kunnen variëren van persoon tot persoon. 

Sommige mensen ervaren geen aantrekking of verlangen naar seks om verschillende redenen zoals een medische aandoening, een emotionele afstand, of omdat ze gewoon geen prioriteit geven aan seks in hun leven.

Take home message

In samenvatting, hoog seksueel gedrag kan worden gedefinieerd als een verhoogde seksuele drang of verlangen. 

Er is echter geen duidelijke definitie of criteria voor hoog seksueel gedrag en de manieren waarop mensen seksualiteit ervaren en uitdrukken kunnen sterk variëren. 

Er zijn studies die aangeven dat ongeveer 15-20% van de volwassenen zich als “zeer seksueel actief” beschouwen. 

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat seksualiteit een normaal en gezond aspect van het menselijk leven is, en dat iedereen hun eigen seksualiteit mag ervaren en uitdrukken op hun eigen manier. 

Respectvolle behandeling van mensen, ongeacht hun seksuele verlangens en gedrag, is van groot belang.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen