Wat is Muziektherapie? Een Overzicht.

Van liefdesverdriet tot motivatie en concentratie, voor alles is er wel een toepasselijk nummer. En dit is ook niet zo gek. 

Muziek heeft positieve effecten op ons humeur, stresslevels en concentratie. Geen wonder dat er zoiets als muziektherapie bestaat.

Tot de meest effectieve nummers die gebruikt worden behoren onder andere nummers van Bob Marley, Pink Floyd en Queen. Dit blijkt uit een Britse studie.

Maar wat is muziektherapie?

KORT ANTWOORD

Muziektherapie is een wetenschappelijk onderbouwde klinische therapie waarmee stress, depressie en symptomen van verschillende psychische stoornissen zoals schizofrenie verbeterd kunnen worden. Muziektherapie kan bovendien ook de communicatie, zelfexpressie en genezing bevorderen.

Muziektherapie omvat verschillende elementen zoals het bespelen van instrumenten, zingen, luisteren, tot zelfs het componeren van muziek.

Dit artikel vertelt je waar muziektherapie voor wordt gebruikt en wat voor effecten verschillende muzieksoorten bewerkstelligen.

Toepassingen en technieken

  1. Toepassingsgebieden: Muziektherapie wordt niet alleen gebruikt voor het behandelen van stress, depressie en psychische stoornissen, maar het wordt ook toegepast in andere gebieden, zoals pijnbestrijding, revalidatie, behandeling van verslavingen, het verminderen van symptomen bij autisme en het verbeteren van de kwaliteit van leven bij terminale patiënten.
  2. Individuele en groepssessies: Muziektherapie kan zowel individueel als in groepssessies worden uitgevoerd, afhankelijk van de behoeften en doelen van de cliënt. Groepstherapie kan sociale interactie bevorderen en een gevoel van verbondenheid creëren tussen de deelnemers.
  3. Therapeutische technieken: Naast het bespelen van instrumenten, zingen en luisteren naar muziek, kan muziektherapie ook andere therapeutische technieken omvatten, zoals improvisatie, songwriting, muziekvisualisatie, beweging op muziek en ontspanningstechnieken.
  4. Kwalificaties van muziektherapeuten: Muziektherapie wordt beoefend door professionele muziektherapeuten die een specifieke opleiding hebben gevolgd en een erkende certificering hebben behaald. Ze combineren hun kennis van muziek met therapeutische vaardigheden om gepersonaliseerde behandelplannen voor cliënten te ontwikkelen.
  5. Onderzoek: Er is voortdurend onderzoek gaande om de effectiviteit van muziektherapie verder te onderbouwen en de toepassingsgebieden uit te breiden. Hoewel er al veel positieve resultaten zijn aangetoond, is het belangrijk op te merken dat muziektherapie geen vervanging is voor traditionele medische behandelingen, maar eerder als een aanvullende therapie kan worden gebruikt.

Waar muziektherapie voor wordt gebruikt

Muziektherapie wordt gebruikt voor verschillende doeleinden:

  1. verbeteren van de stemming
  2. tegengaan van depressie
  3. verminderen van stress
  4. verbeteren van zelfexpressie

Gezondheidsvoordelen muziektherapie

Een aantal bewezen voordelen van muziektherapie zijn:

  1. minder lichamelijke effecten van stress
  2. minder angst 
  3. minder depressie bij ouderen
  4. kan het omgaan met Alzheimer en de ziekte van Parkinson verbeteren 
  5. bevordert de genezing
  6. verbetert de communicatie
  7. vermindert symptomen van verschillende psychische stoornissen zoals schizofrenie
  8. verbetert zelfexpressie

Depressie. Een onderzoek heeft de effecten van een standaard behandeling vergeleken met een standaard behandeling in combinatie met muziektherapie. En wat bleek, de patiënten in de groep met muziektherapie gingen meer vooruit. Er was echter nog een onderzoek dat aantoont dat medicijnen wel effectiever blijven dan muziek.

Neurologische muziektherapie

In de neurorevalidatie wordt muziektherapie ook gebruikt. Dan vraag je je al snel af hoe muziek dat precies kan bewerkstelligen.

Muziek kan namelijk toegang tot verschillende neurale systemen krijgen. Dit doet muziek door in je hersenen de motorische, cognitieve en spraakcentra te activeren.

Maar welke muzieksoorten zijn goed?

Als je een belangrijke toets in het vooruitzicht hebt, kan muziek je grootste studiemaatje zijn. Zo zou het namelijk je hersenactiviteit kunnen versterken.

Dan zul je wel moeten weten welke muziekstijlen je daarbij kunnen helpen en welke effecten ze precies uitoefenen.

  1. Klassieke muziek: bevordert concentratie en efficiëntie (het Mozart-effect). 
  2. cinematische filmmuziek: verbetert concentratie en productiviteit 
  3. natuurmuziek: verbetert de concentratie en cognitief functioneren
  4. game muziek: kan zintuigen en focus versterken
  5. favoriete muziek: verbetert de productiviteit en stemming
  6. 50-80 bpm: stimuleert en versterkt creativiteit en leren

Take home message

Van het verminderen tot stress tot het verbeteren van de communicatie en zelfexpressie, bij muziektherapie wordt muziek gebruikt om verschillende doelen te bereiken.

Muziektherapie kan verschillende gezondheidsvoordelen opleveren zoals minder lichamelijke effecten van stress, minder angst, minder depressie bij ouderen, betere genezing, betere communicatie, betere zelfexpressie en minder symptomen van verschillende psychische stoornissen zoals schizofrenie.

Het kan ook nog eens het omgaan met Alzheimer en de ziekte van Parkinson verbeteren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hillecke, T., Nickel, A., & Bolay, H. V. (2005). Scientific perspectives on music therapy. Annals of the New York Academy of Sciences, 1060(1), 271-282.

Tang, Q., Huang, Z., Zhou, H., & Ye, P. (2020). Effects of music therapy on depression: A meta-analysis of randomized controlled trials. PloS one, 15(11), e0240862.