Wat te Doen Als je Veel Niest: 7 Oorzaken en Remedies

Niets is vervelender dan constant aan het niezen zijn. Het is niet alleen irritant, maar het kan ook betekenen dat je ziek bent of dat er iets mis is met je gezondheid. 

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het niezen te verminderen of te voorkomen. Dus wat te doen als je veel niest?

In dit artikel gaan we in op wat je kunt doen als je veel niest.

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen wat niezen precies is en waarom het gebeurt. Niezen is een natuurlijke reflex die ons lichaam gebruikt om stof, haren of andere irriterende stoffen uit onze neus te verwijderen. 

Als onze neusholte geïrriteerd raakt, zendt ons lichaam een signaal naar onze hersenen om te niezen.

Dit artikel vertelt je de oorzaken van veelvuldig niezen, wat kun je doen om het niezen te verminderen of te voorkomen, of het schadelijk is en of er natuurlijke remedies zijn.

niezen vrouw niest

Oorzaken van veel niezen

Er zijn vele oorzaken van veelvuldig niezen, hieronder vind je een aantal veelvoorkomende redenen.

 1. man met meerdere allergiënAllergieën. Veel mensen niezen wanneer ze in contact komen met allergenen, zoals huisstof, pollen of huidschilfers van huisdieren.
 2. Verkoudheid of griep. Virale infecties, zoals verkoudheid of griep, kunnen veelvuldig niezen veroorzaken.
 3. Irriterende stoffen. Chemische stoffen, zoals sigarettenrook, parfum of verkeersvervuiling, kunnen de neusholte irriteren en leiden tot niezen.
 4. Sinusitis. Sinusitis, oftewel een ontsteking van de neus- en sinusholte, kan leiden tot veelvuldig niezen en andere vervelende symptomen.
 5. medicijnenMedicijnen. Sommige medicijnen, zoals bloeddrukmedicijnen en anticonceptiepillen, kunnen bijwerkingen hebben in de vorm van veelvuldig niezen.
 6. Spanningshoofdpijn. Sommige mensen rapporteren veelvuldig niezen als een symptoom van spanningshoofdpijn.
 7. Hormonale veranderingen. Vrouwen die zwanger zijn of in de overgang zijn, kunnen last hebben van veelvuldig niezen door hormonale veranderingen in hun lichaam.

Het is belangrijk om te onthouden dat veelvuldig niezen ook een symptoom kan zijn van ernstige aandoeningen, zoals astma, neuspoliepen of zelfs kanker. 

Als je meerdere dagen achter elkaar veelvuldig niest en andere symptomen hebt, zoals koorts, hoofdpijn of moeheid, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Remedies tegen niezen

Er zijn vele manieren om het niezen te verminderen of te voorkomen. Hieronder vind je een aantal effectieve tips.

 1. Gebruik een neusfilter. Als je gevoelig bent voor allergenen, kun je een neusfilter overwegen om irriterende stoffen uit de lucht te filteren.
 2. Blijf hydrateren. Drink voldoende water om de neusholte vochtig te houden en irritatie te verminderen.
 3. Gebruik neusdruppels of -zoutoplossing. Neusdruppels of -zoutoplossing kunnen helpen om de neusholte te bevochtigen en irritatie te verminderen.
 4. Vermijd alcohol en cafeïne. Alcohol en cafeïne kunnen de neusholte uitdrogen en irritatie veroorzaken, dus probeer deze stoffen te vermijden of in beperkte hoeveelheden te gebruiken.
 5. Doe regelmatig neusoefeningen. Neusoefeningen, zoals neusyoga, kunnen helpen om de neusholte vrij te houden van irriterende stoffen en te voorkomen dat je gaat niezen.
 6. Gebruik een neusstrips. Neusstrips kunnen helpen bij het verbeteren van de luchtstroom in de neus en het voorkomen van niezen.
 7. Vermijd irriterende stoffen. Probeer stoffen te vermijden die de neusholte irriteren, zoals sigarettenrook, verkeersvervuiling of bepaalde geuren.
 8. Behandel onderliggende aandoeningen. Als het niezen het gevolg is van een onderliggende aandoening, zoals allergieën of sinusitis, is het belangrijk om deze aandoening te behandelen om het niezen te verminderen of te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat wat voor jou werkt, niet per se voor iedereen werkt. 

Probeer verschillende methoden uit om te zien wat voor jou het beste werkt en raadpleeg een arts als het niezen aanhoudt of ernstige symptomen vertoont.

Medicijnen en natuurlijke remedies

Er zijn medicijnen en natuurlijke remedies die kunnen helpen om veelvuldig niezen te verminderen of te voorkomen. Hieronder vind je een lijst met enkele populaire opties.

Medicijnen

Antihistaminica. Dit type medicijn kan helpen om allergische reacties te verminderen die tot niezen kunnen leiden.

Decongestiva. Decongestiva helpen om neusverstopping te verminderen en niezen te verminderen.

Nasale corticosteroïden. Deze medicijnen helpen om ontstekingen in de neus te verminderen en niezen te verminderen.

Natuurlijke remedies

Zoutwater neusdouche. Zoutwater kan helpen om neusverstopping en niezen te verminderen door overtollig slijm en stof te verwijderen.

Warme kompressen. Warme kompressen op de neus en voorhoofd kunnen helpen om neusverstopping en niezen te verminderen.

Voedingssupplementen. Supplementen zoals vitamine C, magnesium en quercetine kunnen helpen om het immuunsysteem te versterken en ontstekingen te verminderen.

Aromatherapie. Sommige geuren, zoals lavendel, eucalyptus en pepermunt, kunnen helpen om neusverstopping en niezen te verminderen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de juiste behandeling afhankelijk is van de onderliggende oorzaak van het niezen. 

Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen voordat je medicijnen of natuurlijke remedies gebruikt. 

Een arts kan je helpen om de juiste behandeling te bepalen en eventuele bijwerkingen of interacties met andere medicijnen te voorkomen.

Is veel niezen schadelijk?

In de meeste gevallen is veelvuldig niezen niet schadelijk voor je gezondheid, maar het kan wel vervelend zijn en impact hebben op je dagelijkse activiteiten. 

Echter, in sommige gevallen kan veelvuldig niezen wijzen op een onderliggende aandoening die behandeld moet worden. 

Hieronder vind je een aantal mogelijke gevolgen van veelvuldig niezen.

Hoofdpijn. Veelvuldig niezen kan leiden tot hoofdpijn en spierspanning.

Vermoeidheid. Veelvuldig niezen kan vermoeiend zijn en je energielevel beïnvloeden.

Impact op sociale activiteiten. Veelvuldig niezen kan ongemakkelijk zijn en deelname aan sociale activiteiten belemmeren.

Het risico op beschadiging van het trommelvlies. Veelvuldig niezen met kracht kan het risico op beschadiging van het trommelvlies verhogen.

Onderliggende aandoeningen. Veelvuldig niezen kan een symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals allergieën, sinusitis, verkoudheid of griep.

Als het niezen aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals neusverstopping, koorts, keelpijn of oorpijn, is het belangrijk om een arts te raadplegen. 

Een arts kan je helpen om de onderliggende oorzaak van het niezen vast te stellen en een passende behandeling voor te schrijven.

Take home message

Wat te doen als je veel niest?

Als je veel niest, is het belangrijk om de ruimte waarin je verblijft goed te verluchten en irriterende stoffen te vermijden. 

Neem regelmatig zoutwater neusdouches om neusverstopping en niezen te verminderen en overweeg natuurlijke remedies zoals warme kompressen, voedingssupplementen of aromatherapie. 

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je lichaam vochtig te houden en raadpleeg een arts als het niezen aanhoudt. 

Veelvuldig niezen is meestal niet gevaarlijk, maar het is wel belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen. 

Door deze stappen te volgen, kun je verlichting vinden en eventueel verdere medische behandeling ondergaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

BRUBAKER, A. P. (1919). The physiology of sneezing. Journal of the American Medical Association, 73(8), 585-587.