Zeewater bevat ontzettend veel zout. Zo bevat één liter zeewater bijna 35 gram zout, het tienvoudige van onze dagelijkse behoefte. Dus wat gebeurt er met mensen die zeewater drinken?
KORT ANTWOORD
Zeewater zal de dorst niet lessen. Je zult alleen maar meer dorst krijgen en verder uitdrogen. De nieren proberen namelijk van het overtollige zout af te komen door het uit te scheiden via het water. Echter, de urine die je nieren produceren is minder zout dan urine. Je zult daarom dus meer water uitplassen dan dat je hebt binnengekregen. Dit verklaart waarom je aan uitdroging kan sterven als je zeewater drinkt.
Dit artikel vertelt je wat er met mensen gebeurt die zeewater drinken, hoeveel zout er in zeewater zit en de symptomen van een zoutoverdosis.
Waarom zeewater drinken een slecht idee is
Wanneer mensen zeewater drinken, heeft dat verschillende gevolgen voor het lichaam vanwege het hoge zoutgehalte.
- Meer dorst: Zeewater lest de dorst niet, maar veroorzaakt juist een toename van de dorst. Het hoge zoutgehalte in zeewater maakt het lichaam nog meer uitgedroogd, wat resulteert in een dringende behoefte aan water.
- Uitdroging: Het drinken van zeewater kan leiden tot verdere uitdroging van het lichaam. Het zoute water trekt vocht uit de cellen in het lichaam, waardoor de balans van elektrolyten en vloeistoffen wordt verstoord. Dit kan leiden tot uitdroging, wat weer gevaarlijk kan zijn en in ernstige gevallen tot de dood kan leiden.
- Nierproblemen: De nieren spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de hoeveelheid zout en water in het lichaam. Wanneer iemand zeewater drinkt, proberen de nieren het overtollige zout te verwijderen door het uit te scheiden via de urine. Dit resulteert echter in urine die zouter is dan het zeewater dat werd gedronken. Als gevolg daarvan zal het lichaam meer water verliezen dan het heeft ingenomen, waardoor de uitdroging verergert.
- Elektrolytverstoring: Zeewater bevat niet alleen zout, maar ook andere mineralen en elektrolyten zoals magnesium, calcium en kalium. Het drinken van grote hoeveelheden zeewater kan leiden tot een verstoring van de elektrolytenbalans in het lichaam, wat verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals spierkrampen, hartritmestoornissen en verminderde hersenfunctie.
Kortom, het drinken van zeewater is geen effectieve manier om dorst te lessen en kan juist leiden tot uitdroging, nierproblemen, elektrolytverstoring en andere gezondheidscomplicaties.
Zeewater bevat meer risico’s
Naast het hoge zoutgehalte kun je ook nog eens een infectie oplopen als je besmet zeewater drinkt.
Het zeewater kan namelijk een aantal ziektekiemen bevatten zoals:
- shigellose
- cryptosporidiose
- E. Coli
- vibriobacteriën
De hoeveelheid zout in zeewater
Zeewater bevat grote hoeveelheden zout, wat het ondrinkbaar maakt.
In één liter zeewater zit bijna 35 gram zout (tussen de 33 en 37 gram zout), wat neerkomt op zo’n zes theelepels.
De hoeveelheid zout is onder andere afhankelijk van het specifieke gebied. In hogedrukgebieden en lagedrukgebieden kan er een hoog en laag zoutgehalte zitten.
Van alle oceanen is de Atlantische Oceaan het zoutste.
Wist je dat alle oceanen bij elkaar zo’n 50 quintiljoen kilogram zout bevatten. Dit is maar liefst 50,000,000,000,000,000,000 kilogram aan zout.
Symptomen zoutoverdosis
Een gezonde volwassene mag dagelijks niet meer dan 6 g zout eten (2,4 g natrium). Dit is ongeveer 1 theelepel.
Dan vraag je je vast af wat er gebeurt als je te veel zout binnenkrijgt. Als je binnen een kort tijdsframe te veel zout consumeert kan er een zout overdosis optreden.
Een aantal symptomen van een overdosis zout:
- aanhoudende dorst
- tijdelijke verhoogde bloeddruk
- vaak plassen
- een opgeblazen gevoel
- zwellingen op vreemde plaatsen
Het kan zelfs tot een zoutvergiftiging leiden, maar een fatale overdosis is gelukkig zeldzaam.
Take home message
Het is algemeen bekend dat zeewater zout is en dat het drinken ervan dus een onverstandig idee is.
Maar wat gebeurt er met de mensen die zeewater drinken?
Mensen die zeewater drinken zullen alleen maar meer dorst krijgen en uitdrogen, wat zelfs een dodelijke afloop kan hebben.
De nieren proberen zich namelijk van het zout te ontdoen, maar omdat het urine minder zout is dan het zoute water dat je hebt gedronken, zul je dus meer water uitplassen dan dat je hebt binnengekregen.
Dat is ook niet zo verwonderlijk want zeewater bevat een hoog zoutgehalte. Per liter bijna 35 gram zout.
Over Diederik
Bronnen
Farquhar, W. B., Edwards, D. G., Jurkovitz, C. T., & Weintraub, W. S. (2015). Dietary sodium and health: more than just blood pressure. Journal of the American College of Cardiology, 65(10), 1042-1050.