Kan Zeewater Eczeem Verminderen?

Mensen zeggen wel eens dat een dagje zon, zee en strand goed is voor de huid. Zo zou het kunnen helpen tegen huidproblemen als acne en psoriasis.  Ook is het zoute water in de Dode Zee populair voor mensen met huidproblemen.

Dan vraag je je al snel af of eczeem ook verlicht kan worden door zout zeewater. Dus kan zeewater eczeem verminderen?

KORT ANTWOORD

Mensen met eczeem en een atopische droge huid kunnen baat hebben bij zout water en het magnesium dat in de zee voorkomt. Magnesium werkt zowel ontstekingsremmend als antimicrobieel. Het verlicht de jeuk en kan het vocht van bacteriën en schimmels verminderen. Om deze reden gebruiken mensen soms ook wel een magnesiumrijke zoutoplossing uit de Dode Zee. Volgens veel anekdotisch bewijs zouden zoutwaterbaden eczeem helpen oplossen, met name als je last hebt van secundaire infecties of als je last hebt van etterend eczeem. Er zijn zelfs dermatologen in Engeland die zoutwaterbaden aan patiënten met atopisch eczeem aanbevelen.

Dit artikel vertelt of zeewater eczeem kan verminderen, de positieve effecten van zeewater en de mindere punten.

rechter hand krabt aan uitslag op linker boven arm

Zeewater en eczeem

Zout water kan dus helpen bij het verminderen van eczeemklachten. Hier zijn nog een aantal belangrijke relevante punten.

Magnesiumgehalte: Zeewater bevat magnesium, dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van jeuk en het controleren van bacteriële en schimmelinfecties op de huid.

Zoutoplossing uit de Dode Zee: Mensen gebruiken soms een magnesiumrijke zoutoplossing uit de Dode Zee om eczeemklachten te verlichten. Dit water staat bekend om zijn hoge zout- en mineralengehalte en wordt vaak gebruikt bij balneotherapie, een vorm van therapie waarbij baden in speciaal water centraal staat.

Secundaire infecties en etterend eczeem: Zoutwaterbaden kunnen vooral gunstig zijn voor mensen die last hebben van secundaire infecties of etterend eczeem. Het zoutwater kan helpen bij het verminderen van vocht dat bacteriën en schimmels nodig hebben om te gedijen, waardoor de symptomen kunnen afnemen.

Anekdotisch bewijs en aanbevelingen: Hoewel er beperkt wetenschappelijk bewijs is, zijn er veel anekdotische rapporten van mensen die baat hebben gehad bij het gebruik van zoutwaterbaden om hun eczeem te verminderen. Sommige dermatologen in Engeland raden zelfs zoutwaterbaden aan als onderdeel van de behandeling voor atopisch eczeem.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen hetzelfde reageert op zoutwaterbehandelingen en dat het effect kan variëren. 

Waarom zeewater goed voor je huid is

Zoutscrub. Zout kan als een mechanische scrub gebruikt worden waarmee dode huidcellen worden verwijderd. Hierdoor wordt je huid zachter, gladder en stralender.

Minder overtollig olie. Zout werkt zowel uitdrogend als exfoliërend. Het verwijdert het overtollige olie uit je huid waarmee je puistjes kunt uitdrogen. Volgens anekdotes kan zout water acne helpen verminderen.

Opname van gifstoffen. Via het proces van osmose kan men zout gifstoffen, oliën en vuil en uit de huid opnemen.

Zonlicht. Zeezout kan mogelijk ook zonlicht naar je huid trekken.

Mineralen. Naast zout bevat zeewater grote hoeveelheden mineralen waar mensen met huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis profijt van kunnen hebben. Zo bevat zeewater magnesium, calcium en kalium die verschillende positieve effecten kunnen uitoefenen. Magnesium beschikt over een antimicrobiële en ontstekingsremmende werking. Magnesium, kalium en calcium kunnen gifstoffen helpen absorberen en het genezingsproces stimuleren.

Zeewater kan leiden tot eczeemopflakkeringen

Houd er rekening mee dat zeewater mogelijk ook voor eczeemopflakkeringen kan zorgen, dit blijkt uit enig bewijs.

Zo is er een verband gevonden tussen blootstelling aan oceaanwater en opflakkeringen van eczeem. Dit treedt met name op wanneer calcium zich ophoopt. 

Anderzijds kan ook het water in het zwembad de bacteriën op je huid verlagen. Dit is te danken aan het chloor in het water. Minder bacteriën op je huid kan juist goed voor eczeem zijn.

Het is dus niet allemaal zo zwart-wit als dat het misschien in eerste instantie lijkt. 

Vermijd overmatige blootstelling

Zout zeewater kan dus goed voor de huid zijn, maar overmatige blootstelling kan voor irritatie zorgen en de huid uitdrogen.

Met name de mensen met een droge huid kunnen hier last van krijgen en aangezien mensen met eczeem nog wel eens een droge huid hebben, is het dus goed om hier rekening mee te houden.

Bovendien herbergt de oceaan verschillende bacteriën. Met een open wond kan je het water dus beter vermijden.

Take home message

Zeewater bevat naast het hoge zoutgehalte ook verschillende heilzame mineralen. Dan vraag je je al snel af of zeewater eczeem kan verminderen.

Mensen met verschillende huidproblemen zoals eczeem, acne en psoriasis kunnen baat hebben bij het zeewater. Zout water kan dus een plekje verdienen je huidverzorgingsroutine.

Houd er rekening mee dat overmatige blootstelling tot irritatie en uitdroging kan leiden. Wees dus voorzichtig als je een droge huid hebt.

Bovendien kunnen er wel bacteriën in de zee zitten zoals vibrio bacteriën, shigellose en E. Coli.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kimata, H., Tai, H., Nakagawa, K., Yokoyama, Y., Nakajima, H., & Ikegami, Y. (2002). Improvement of skin symptoms and mineral imbalance by drinking deep sea water in patients with atopic eczema/dermatitis syndrome (AEDS). ACTA MEDICA-HRADEC KRALOVE-, 45(2), 83-84.