Hoe Zeewater Huid Klachten kan Tegengaan: 6 Heilzame Effecten

Zeewater wordt al eeuwenlang gebruikt voor verschillende gezondheids- en schoonheidsdoeleinden.

Het is je vast wel eens opgevallen dat je huid na een dagje zon, zee en strand helderder wordt. Is dit misschien te danken aan het zeewater? Dus kan zeewater huid verbeteren?

KORT ANTWOORD

Zeewater beschikt over een antibacteriële werking en het zout werkt ook nog eens als een scrub. Naast het hoge zoutgehalte bevat zeewater grote hoeveelheden mineralen waar mensen met huidaandoeningen profijt van kunnen hebben.

Dit artikel vertelt de voor- en nadelen van zeewater en hoe zout water bij verschillende huidproblemen kan helpen.

jeuk krabben arm

Waarom zeewater goed voor je huid kan zijn

Water heeft verschillende eigenschappen die de huid ten goede kunnen komen. Hieronder zal ik uitgebreid vertellen hoe zeewater de huid kan verbeteren.

  1. Antibacteriële werking. Zeewater bevat natuurlijke zouten, zoals natriumchloride, die een antibacteriële werking hebben. Deze eigenschap kan helpen bij het bestrijden van bacteriële infecties op de huid, zoals acne. Het zout in zeewater kan de groei van bacteriën remmen en de huid zuiveren, waardoor het risico op ontstekingen wordt verminderd.
  2. Exfoliërende eigenschappen. Het zoutgehalte in zeewater werkt als een natuurlijke scrub. Het kan dode huidcellen en onzuiverheden verwijderen, waardoor de huid gladder en stralender wordt. Door regelmatig contact met zeewater kan de exfoliatie helpen bij het voorkomen van verstopte poriën, mee-eters en acne-uitbraken.
  3. Mineralen en sporenelementen. Zeewater is rijk aan mineralen en sporenelementen, zoals magnesium, calcium, kalium en jodium. Deze voedingsstoffen kunnen gunstig zijn voor de huid. Magnesium in zeewater kan helpen de huid te hydrateren en de celregeneratie te bevorderen. Calcium is belangrijk voor de celgroei en -vernieuwing, en kan bijdragen aan een gezonde huid. Kalium kan helpen bij het reguleren van de vochtbalans van de huid, waardoor deze gehydrateerd blijft. Jodium heeft antiseptische eigenschappen en kan helpen bij het bestrijden van bacteriële infecties.
  4. Verlichting van huidaandoeningen. Mensen met bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis, kunnen baat hebben bij zeewater. De combinatie van de antibacteriële werking, exfoliërende eigenschappen en mineralen in zeewater kan helpen de symptomen van deze aandoeningen te verminderen. Zeewater kan de jeuk verminderen, ontstekingen kalmeren en de huidbarrière versterken, waardoor de algehele huidconditie verbetert.

Het is belangrijk op te merken dat terwijl zeewater vele voordelen voor de huid kan bieden, het ook enkele potentiële nadelen heeft. 

Blootstelling aan overmatig zout water kan de huid uitdrogen, dus het is belangrijk om na het zwemmen in de zee de huid goed te hydrateren. 

Daarnaast kan de zon gecombineerd met zeewater de huid gevoeliger maken voor verbranding, dus zorg voor de juiste zonbescherming.

Huidhelende mineralen in zeewater

Het zoute zeewater kan goed voor je huid zijn. Hier zijn een aantal redenen voor. Zeewater bevat namelijk mineralen zoals magnesium, calcium en kalium. Het zeewater kan ook nog eens antibacteriële eigenschappen hebben.

Om deze reden kunnen mensen met bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis hier baat bij hebben 

Deze positieve effecten zijn eerder te danken aan de vele voedingsstoffen dan aan het hoge zoutgehalte.

De huidhelende effecten per mineraal:

  1. Magnesium: werkt antimicrobieel en ontstekingsremmend (kan daarom bij acne helpen).
  2. Magnesium, kalium, calcium: absorptie van gifstoffen en stimuleert het genezingsproces.

Voordelen van zout water voor de huid

Zout water kan om meerdere redenen goed voor je huid zijn. 

  1. Scrub. Het werkt namelijk als een scrub waarmee dode huidcellen verwijderd kunnen worden. Dankzij deze natuurlijke mechanische scrub zal de huid zachter, gladder en stralender worden.
  2. Verwijdert overtollig olie. Het zout heeft zowel een uitdrogend als exfoliërend effect. Het kan ook nog eens de overtollige olie uit je huid helpen verwijderen waarmee puistjes uitgedroogd kunnen worden. Uit anekdotes blijft dat zout water tegen acne zou kunnen helpen.
  3. Absorbeert gifstoffen. Bovendien kan het zout door osmose de gifstoffen, oliën en vuil en uit je huid absorberen en trekken.
  4. Meer zonlicht. Tot slot zou zeezout mogelijk zelfs het zonlicht naar je huid kunnen trekken.

Ga echter niet overboord. Een beetje zout water kan heilzaam voor je huid zijn, maar hoe zit dat met grote hoeveelheden?

Wanneer is zeewater slecht voor je huid?

Overmatige blootstelling aan zout water kan de huid irriteren en uitdrogen, met name voor degene die een droge huid hebben.

Bovendien kan de oceaan ook verschillende bacteriën bevatten. Als je een open wond hebt, moet je daarom absoluut niet gaan zwemmen.

Take home message

Veel mensen vragen zich af hoe zeewater de huid beïnvloedt. 

Het hoge zoutgehalte en de vele mineralen kunnen heilzaam zijn voor je huid. Hier kunnen mensen met bijvoorbeeld eczeem en psoriasis baat bij hebben.

Zowel het zout als de mineralen kunnen de gifstoffen helpen absorberen.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zo kan overmatige blootstelling juist voor irritatie en uitdroging zorgen. Als je een droge huid hebt, moet je hier voorzichtig mee zijn.

Houd ook rekening met de bacteriën die in het water kunnen zitten zoals shigellose en E. coli. Bij open wonden moet je het water dus even vermijden.

Profiteer van de huidhelende mineralen maar ga in zee dus niet overboord en vermijd overmatige blootstelling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen