Kan Zeewater Luizen Doden?

Zeewater bevat een hoog zoutgehalte, zo bevat één liter zeewater bijna 35 gram zout. Met zout worden dingen vaak uitgedroogd, dus met zeewater hopen mensen dat luizen en de luizeneitjes vernietigd worden.

Dat zou erg mooi zijn, want het verwijderen van alle luizeneitjes is het zwaarste onderdeel van een luizenbehandeling. 

Dus doodt zeewater luizen?

KORT ANTWOORD

Zout water zal luizen niet doden. Zout water heeft namelijk geen effect op de luizeneieren. Het zoute water kan niet door de taaie buitenkant van de luizeneitjes doordringen. Als je luizen zou willen doden zou je de hele dag in een zoutwaterbad (epsomzout) moeten weken. Ook chloor zal de hoofdluizen niet doden.

Dit artikel vertelt je of zeewater luizen kan doden, hoe je luizen op andere manieren kan wegwerken en hoe zout water nou eigenlijk is.

schilfers hoofdhuid

Waarom zout de luizeneitjes niet dood

Aan de binnenkant van het luizeneitje bevindt zich de nimf (babywants). Het zoute water moet hier binnenkomen wil je het eitje willen doden.

De buitenkant van de luizeneitjes is echter taai waar het zout niet doorheen kan dringen. Om deze reden is geen enkele behandeling 100% effectief.

Luizeneitjes zullen dus fysiek verwijderd moeten worden. 

Zout water en luizen 

  1. Zout water en luizeneieren: Zout water heeft geen direct effect op luizeneieren. De taaie buitenkant van de eieren voorkomt dat het zout water doordringt en de eieren aantast. Dit betekent dat zelfs als je de luizen op je hoofd met zout water behandelt, de eieren kunnen overleven en later uitkomen, waardoor de cyclus van besmetting doorgaat.
  2. Zoutwaterbaden: Als je luizen wilt doden met zout water, zou je de hele dag in een bad met zout water moeten weken. Dit kan worden bereikt door het toevoegen van een grote hoeveelheid zout (zoals epsomzout) aan een bad en gedurende langere tijd in het water te blijven. Dit proces is echter niet praktisch en mogelijk ongemakkelijk.
  3. Chloor en luizen: Net als zout water zal chloor de luizen niet effectief doden. Hoewel chloor vaak wordt gebruikt als desinfectiemiddel, is het niet specifiek ontworpen om luizen te doden. Bovendien kan het gebruik van chloor op het hoofd en de hoofdhuid irritatie en schade veroorzaken.

Het is belangrijk op te merken dat er effectievere methoden zijn om hoofdluizen te behandelen, zoals het gebruik van speciale luizenbestrijdingsproducten die zijn ontworpen om zowel de volwassen luizen als de eieren aan te pakken. 

Luizen kunnen hun adem inhouden

Het overvloedige zonlicht op het strand zal de luizen niet doden. Ze gedijen juist in warme en vochtige omstandigheden. Bovendien kunnen luizen hun adem tot wel vier uur inhouden. 

Ga niet zwemmen

Het chloor in het zwembadwater kan sommige luizenbehandelingen verstoren. Nadat je luizenbehandelingen op de hoofdhuid hebt aangebracht, moet je 24 tot 48 uur je haar niet gaan wassen en ook niet in een zwembad gaan zwemmen.

Take home message

Een luizenplaag kan erg vervelend zijn. Veel mensen vragen zich af of het hoge zoutgehalte in de zee daar een handje bij kan helpen.

Zout water heeft geen effect op de luizen of luizeneitjes, dus het zal de luizen niet doden. 

Ook chloor zal de luizen niet doden.

Vanwege de taaie buitenkant van de luizeneitjes is geen enkele behandeling 100% eidodend of onfeilbaar.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen