Kan Zeewater Psoriasis Verminderen? 3 Manieren

Al eeuwenlang gaan mensen met psoriasis naar het zeer zoute water van de Dode Zee in de hoop de klachten te verminderen.

Zeewater schijnt bij verschillende huidproblemen te helpen en vaak zien mensen na een dagje zon, zee en strand hun klachten minder worden. 

Dus kan zeewater psoriasis verminderen?

KORT ANTWOORD

Het zout in zeewater kan dode huidcellen verwijderen en daarmee het uiterlijk van psoriasis verbeteren. De koele temperatuur van het water kan schilfers en jeuk verlichten. En de mineralen in zeewater helpen onder andere de hydratatie van de huid. Echter, zout water kan de huid ook doen uitdrogen en schilferig maken. Spoel je zelf dus goed af en gebruik een vochtinbrengende crème. Weet wel dat er maar weinig wetenschappelijk bewijs is naar het gebruik van zout voor het beheersen van de huidsymptomen van psoriasis.

Dit artikel vertelt of zeewater psoriasis kan verminderen, hoe het de huid beïnvloedt en of het bij andere huidproblemen helpt.

psoriasis-close-up-elleboog

Zeewater en psoriasis

Er is enig bewijs dat zeewater kan helpen bij het verminderen van de symptomen van psoriasis. 

  1. Exfoliërend effect. Het zout in zeewater heeft een exfoliërend effect, wat betekent dat het kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen. Dit kan de schilferige huid verminderen die vaak gepaard gaat met psoriasis en het uiterlijk van de huid verbeteren.
  2. Verkoelend effect. Daarnaast kan het koele water van de zee ook verlichting bieden bij jeuk en ontsteking die vaak voorkomen bij psoriasis. Het verkoelende effect kan tijdelijk de jeuk verminderen en een kalmerend effect hebben op de geïrriteerde huid. 
  3. Hydratatie en algemene gezondheid van de huid. Bovendien bevatten zeewater en zeelucht ook mineralen zoals magnesium, calcium en kalium, die gunstig kunnen zijn voor de hydratatie en algehele gezondheid van de huid.

Het is echter belangrijk op te merken dat zeewater de huid ook kan uitdrogen. Zout heeft van nature de neiging vocht aan te trekken, dus als je langdurig in zout water blijft zonder jezelf af te spoelen, kan dit leiden tot uitdroging van de huid en mogelijk zelfs tot meer schilfering. 

Daarom is het raadzaam om na het zwemmen in zeewater jezelf goed af te spoelen met zoet water en een vochtinbrengende crème aan te brengen om de huid gehydrateerd te houden.

Hoewel veel mensen baat kunnen hebben bij het zwemmen in zeewater en het gebruik van natuurlijke zoutwaterbaden, is het belangrijk om te weten dat er maar weinig wetenschappelijk bewijs is dat specifiek het gebruik van zoutwater voor psoriasis ondersteunt. 

Elk individu is anders en wat voor de ene persoon kan werken, werkt mogelijk niet voor iedereen.

Hoe zeewater psoriasis verbetert

Al honderden jaren gaan mensen met psoriasis naar de zeer zoute Dode Zee om hun huid te weken en psoriasis te verminderen. 

Ook is er onderzoek gedaan naar de invloed van zonlicht en zeewater op het verhelpen van psoriasisklachten. 

In deze studie werden 81 patiënten met psoriasis onderzocht. Sommige patiënten zaten slechts een uurtje in de zon iedere dag, andere zwemden dagelijks in de Dode Zee en een derde groep deed beiden.

Hieruit bleek dat de groep die dagelijks in de Dode zee zwom, een verbetering zag van 28%. De groep die enkel zonnebaden zag met 73% nog meer vooruitgang. Maar de groep die zowel lag te zonnen als te baden in de Dode Zee, zag een verbetering van 83%!

Zeewater was dus niet de grootste factor, maar droeg wel zijn steentje bij. Er zijn een aantal verklaringen waarom zeewater zou kunnen helpen.

  1. betere bloedcirculatie: dit zorgt voor gezondere huidcellen en juist minder huidschilfers.
  2. betere hydratatie van de huid: wat jeuk en roodheid kan verlichten (dit is te danken aan mineralen zoals magnesium, kalium, natrium en calcium).

Heilzame zouten en mineralen in zeewater

Hoog zoutgehalte. Van al het water op de wereld komt 96% uit de zeeën. Elke liter daarvan bevat maar liefst 35 gram zout. Zout wordt zelfs als een mechanische scrub gebruikt om dode huidcellen mee te verwijderen. Dit kan voor een zachtere, gladdere en stralende huid zorgen. Maar zout doet nog meer. Zout kan via osmose gifstoffen, oliën en vuil en uit de huid opnemen. Zeezout kan mogelijk zelfs zonlicht naar je huid trekken.

Minder olie. Zout werkt uitdrogend en exfoliërend. Met zout kun je overtollige olie uit je huid verwijderen en puistjes uitdrogen. Uit meerdere anekdotes lijkt zout water acne te helpen verlichten.

Mineralen. Naast het zout bevatten de zeeën huidhelende mineralen zoals magnesium, calcium en kalium, wat verlichting kan bieden voor mensen met huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis. Zo beschikt magnesium over een antimicrobiële en ontstekingsremmende werking terwijl magnesium, kalium, calcium gifstoffen kunnen helpen absorberen en het genezingsproces kunnen stimuleren.

Hoe zeewater eczeem kan verminderen

Het zeewater bevat zout en mineralen zoals magnesium waar mensen met eczeem baat bij kunnen hebben.

Uit meerdere anekdotes blijkt dat zoutwaterbaden eczeem kunnen helpen oplossen, met name voor de mensen die last hebben van secundaire infecties of etterend eczeem.

Minder ontstekingen. Zo kan het ontstekingen verlichten, de huidbarrière bevorderen, en de huidhydratatie verbeteren. 

Minder ontstekingen en infecties. Magnesium beschikt over een ontstekingsremmende en anti-microbiële werking. Het kan bijvoorbeeld de jeuk en kan het vocht van bacteriën en schimmels verlichten. 

Het is dus niet verwonderlijk dat huidspecialisten (dermatologen) in Engeland zoutwaterbaden aan hun patiënten met atopisch eczeem aanbevelen.

Echter, blootstelling aan zeewater kan mogelijk ook in eczeemopflakkeringen resulteren, met name bij calciumophopingen.

Geïrriteerde en droge huid bij overmatige blootstelling

Zeewater kan dan wel goed zijn voor je huid, maar houd er rekening mee dat overmatige blootstelling voor irritatie en een droge huid kan zorgen.

Mensen met een droge huid kunnen hier met name last van krijgen. Ook zitten er in de oceaan verschillende bacteriën, dus met een open wond wil je dat natuurlijk vermijden.

Take home message

Mensen met psoriasis gaan naar de Dode Zee om hun klachten te verminderen. De Dode Zee is namelijk zeer zout.

Naast het hoge zoutgehalte zitten bevat het verschillende heilzame mineralen. Maar kan zeewater psoriasis verminderen?

Mensen met verschillende huidproblemen zoals psoriasis en eczeem kunnen baat hebben bij het zeewater, maar dit is wel gebaseerd op anekdotisch bewijs.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Even-Paz, Z., Gumon, R., Kipnis, V., Abels, D. J., & Efron, D. (1996). Dead Sea sun versus Dead Sea water in the treatment of psoriasis. Journal of dermatological treatment, 7(2), 83-86.