Kun je in Zeewater Waterpokken Overdragen?

Wist je dat 1 persoon met waterpokken tot wel 90% van de mensen kan besmetten? Er kan zelfs een uitbraak plaatsvinden op scholen waar kinderen gevaccineerd zijn. 

Je gaat dan natuurlijk niet naar een openbaar zwembad. Maar kun je ook in het zeewater waterpokken verspreiden?

KORT ANTWOORD

Met waterpokken moet je niet gaan zwemmen. Om preciezer te zijn moet je de eerste zeven dagen na de eerste tekenen van waterpokken niet gaan zwemmen. Het gaat niet alleen om het water zelf, want als iemand anders alleen al een besmet voorwerp aanraakt, kunnen waterpokken overgedragen worden. Denk hierbij aan besmette handdoeken, terrasmeubilair, besmette huid, zwembadoppervlakken en speelgoed. Bovendien zijn kinderen speels. Ga dus niet zwemmen omdat het gevaar in een klein hoekje zit.

Dit artikel vertelt je of in zeewater waterpokken zich kunnen verspreiden, hoe lang je niet mag zwemmen en hoe je waterpokken kunt voorkomen.

jonge-met-waterpokken-op-voeten

Ga niet naar een zwembad met waterpokken

Vanuit het blaasje van de waterpokken druipt vocht. Het vocht van de blaasjes verandert alles wat je aanraakt in een besmettingsbron.

Ga dus niet naar een openbaar zwembad als je waterpokken hebt. Veel mensen denken dat het chloor de waterpokken doodt, maar dat is niet het geval.

Het chloor kan dan wel bacteriën doden maar het zal virussen zoals de waterpokken helaas niet doden. Je kunt het zelfs via de lucht in het binnen- en buitenbad krijgen. 

Je mag weer gaan zwemmen als de huid eenmaal genezen is. Dit geldt niet alleen voor waterpokken maar ook voor krentenbaard, cellulitis en exanthemata. 

Kortom, om de waterpokken in te dammen moet je openbare ruimtes vermijden.

Wanneer je weer kunt gaan zwemmen

Pas als de blaasjes overgroeid zijn en de huid hersteld is, kun je weer gaan zwemmen en contactsporten beoefenen. Gewoonlijk is dit zo’n 7 dagen na de eerste uitslag.

Aandachtspunten

Zwemmen in zeewater zelf verspreidt geen waterpokken. Het risico van besmetting komt voornamelijk voort uit direct contact met geïnfecteerde personen of besmette voorwerpen in de zwembadomgeving.

Naast zwembaden moet je ook andere openbare ruimtes vermijden als je waterpokken hebt, zoals spa’s, sauna’s en waterparken, omdat deze plaatsen de verspreiding van het virus kunnen vergemakkelijken.

Om de verspreiding van waterpokken te voorkomen, is het belangrijk om goede hygiënemaatregelen te volgen, zoals regelmatig handen wassen, het vermijden van nauw contact met geïnfecteerde personen en het schoonmaken van besmette oppervlakken.

Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella-zostervirus, dat zich verspreidt van persoon tot persoon via druppeltjes in de lucht die vrijkomen bij hoesten of niezen. 

Het virus kan ook worden overgedragen door direct contact met de blaasjes of via besmette voorwerpen.

Hoewel waterpokken meestal voorkomen bij kinderen, kunnen ook volwassenen de ziekte krijgen als ze niet eerder zijn blootgesteld aan het virus. 

Volwassenen hebben echter een hoger risico op complicaties.

Vaccinatie is de meest effectieve manier om waterpokken te voorkomen. De waterpokkenvaccinatie wordt vaak opgenomen in het routinematige vaccinatieschema van kinderen en is ook beschikbaar voor volwassenen die geen waterpokken hebben gehad.

Als je waterpokken hebt gehad, ontwikkel je meestal levenslange immuniteit tegen het virus. 

In zeldzame gevallen kan het virus echter later in het leven opnieuw geactiveerd worden als gordelroos (herpes zoster).

Hoe je waterpokken oploopt

Het varicellavirus veroorzaakt de waterpokken dat voor symptomen zorgt zoals jeukende huiduitslag met blaasjes, hoofdpijn en koorts.

Al een tot twee dagen voor de kenmerkende uitslag kun je de waterpokken overdragen. 

Eigenlijk verspreiden waterpokken zich niet via het water, maar alsnog kun je het in het zwembad oplopen:

  1. via de lucht (niezen, hoesten)
  2. direct contact met de blaasjes
  3. via speeksel of het slijm

Het is belangrijk dat alle waterpokkenlaesies (korstjes) eerst genezen zijn . Zelfs als je gevaccineerd bent kun je laesies ontwikkelen zonder korsten.

Hoe je het kunt voorkomen

Met een vaccinatie kun je waterpokken voorkomen. Het wordt zowel zeer effectief als veilig beschouwd. Dit bestaat uit twee doses waterpokkenvaccin.

Hoewel het zeer effectief is, kan er dus nog steeds een uitbraak op scholen plaatsvinden.

Naast het varicellavaccin bestaat er het varicella immuunglobuline/VariZIG dat voor een tijdelijke bescherming zorgt. 

Take home message

Waterpokken zijn zeer besmettelijk waardoor je een zwembad al gauw zal vermijden, maar hoe zit dat met zeewater? Kun je ook in zeewater waterpokken verspreiden?

Het virus kan zich ook nog eens sneller verspreiden omdat het meestal bij kinderen onder de 15 jaar voorkomt die erg speels zijn en het virus dus ook sneller verspreidt.

Activiteiten in en rondom de zee zijn daarom niet zo verstandig.

Vermijd dus openbare zwemgelegenheden totdat alle blaasjes zijn genezen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Taylor-Robinson, D., & Caunt, A. E. (2013). Varicella virus.