Kan Zeewater Wonden Infecteren?

Als je op het strand bent wil je natuurlijk het water in om af te koelen, maar als je een wondje hebt, ben je al snel bang dat de stranddag in het water valt. Of misschien ben je juist benieuwd of het zout goed is voor de wond.

Je wonden in zout zeewater schoonmaken is in eerste instantie niet zo’n gekke gedachte. Zout water wordt namelijk al lang gebruikt bij het schoonmaken van wonden.

Ook beschikt zeewater over een antibacteriële werking en kan zowel het zout als de mineralen in zeewater de gifstoffen helpen opnemen.

Dus is het verstandig om wonden bloot te stellen aan zeewater? Kan zeewater wonden infecteren?

KORT ANTWOORD

Ga met een open wond niet in de zee zwemmen. In de oceaan kunnen namelijk verschillende zeebacteriën zitten zoals shigellose, E. Coli en vibrio bacteriën.  De wond kan ook nog eens aangetast worden door de honderden anorganische stoffen in het zeewater. Een wond in zeewater spelen kan dus gevaarlijk zijn.

Dit artikel vertelt of je op je wonden zeewater kunt doen en of zeewater überhaupt wel goed voor je huid is.

kind met wond op gezicht

Wat als je met een wond de zee in bent gegaan?

Als je desondanks met een wond de zee ingaat, hoef je je niet direct druk te maken, omdat je in de meeste gevallen niet zo snel geïnfecteerd raakt.

Toch is het verstandig om na het zwemmen de wond te desinfecteren en goed te verzorgen om escalaties te voorkomen. Vooral als het een groter formaat wond betreft.

Zorg dat je na het zwemmen de wond met een antiseptisch middel wast, antibiotische zalf aanbrengt en tot slot ook een verband aanlegt. Zo beperk je de verergeringen van eventuele infecties.

Houd in de aankomende dagen de wond goed in de gaten, mocht er toch een infectie ontstaan. Symptomen van een infectie zijn roodheid, zwelling, warmte, pijn of pus.  

Wat als je een infectie hebt opgelopen?

Van nature zitten er vibrio-bacteriën in warm en brak zeewater. Je kunt enorm ziek worden als je met open wonden aan dit zeewater wordt blootgesteld.

Sommige mensen ontwikkelen zelfs ernstige infecties die een fatale afloop hebben. Het is daarom verstandig om direct naar de dokter te gaan zodra je een infectie vermoed. 

Wonden en zeewater

Het is over het algemeen niet verstandig om wonden bloot te stellen aan zeewater. 

Zeewater kan potentieel wonden infecteren vanwege de aanwezigheid van verschillende zeebacteriën en anorganische stoffen. 

Hier zijn een aantal redenen waarom je voorzichtig moet zijn:

  1. Zeebacteriën: Zeewater bevat verschillende soorten bacteriën, waaronder shigellose, E. Coli en vibrio bacteriën. Deze bacteriën kunnen infecties veroorzaken wanneer ze in contact komen met een open wond. Vibrio-bacteriën, zoals Vibrio vulnificus, worden vooral geassocieerd met zeewaterinfecties en kunnen ernstige complicaties veroorzaken, zoals cellulitis, bloedvergiftiging en weke deleninfecties.
  2. Anorganische stoffen: Zeewater bevat honderden anorganische stoffen, zoals zouten, mineralen en metalen. Wanneer een wond wordt blootgesteld aan deze stoffen, kan dit irritatie en ontsteking veroorzaken, wat het genezingsproces kan vertragen en complicaties kan veroorzaken.
  3. Verontreinigingen: Zeewater kan ook verontreinigingen bevatten, zoals chemicaliën, vervuilende stoffen en micro-organismen. Deze verontreinigingen kunnen de wondinfectie verergeren en het genezingsproces bemoeilijken.

Het is belangrijk om open wonden schoon te houden en te beschermen tegen mogelijke infecties. 

Als je per ongeluk een open wond hebt blootgesteld aan zeewater, spoel de wond dan grondig met schoon, zoet water en desinfecteer het indien mogelijk. 

Take home message

Zeewater bevat naast een hoog zoutgehalte verschillende mineralen. Je hebt vast wel eens gehoord dat mensen met bepaalde huidaandoeningen baat bij zeewater kunnen hebben zoals eczeem en psoriasis. 

Dan vraag je je al snel af of met een wond het zeewater in mag.

In het zeewater kunnen bacteriën zitten zoals shigellose en E. coli. Vermijd het water dus als je een open wond hebt. Je wilt natuurlijk niet dat je wond geïnfecteerd raakt.

In het geval dat je het zeewater in bent geweest, zorg dan goed voor de wond en houd eventuele infecties goed in de gaten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ruppert, J., Panzig, B., Guertler, L., Hinz, P., Schwesinger, G., Felix, S. B., & Friesecke, S. (2004). Two cases of severe sepsis due to Vibrio vulnificus wound infection acquired in the Baltic Sea. European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, 23(12), 912-915.