Ziek Na Vakantie: 5 Oorzaken en Remedies

Als je net terug bent van vakantie, is het vervelend als je je ziek voelt. Je wilt natuurlijk weer helemaal opgeladen thuis komen.

Misschien heb je iets opgepikt tijdens je vakantie, zoals een buikgriep of een verkoudheid. 

Het kan ook zijn dat je ziek wordt omdat je afweersysteem is verzwakt door de stress en het reizen van de vakantie. 

Wat de reden ook is, het is belangrijk om je goed te laten uitzieken en rust te nemen zodat je weer op krachten komt.

Dus waarom ben je ziek na vakantie?

In dit artikel vertellen we de mogelijke oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie.

vrouw-ligt-ziek-op-bed-en-voelt-aan-keel

Oorzaken van ziek na vakantie

Er zijn verschillende oorzaken waarom iemand ziek kan worden na een vakantie.

  1. Verandering in het klimaat. Een verandering in het klimaat, zoals het reizen naar een plaats met een hogere of lagere luchtvochtigheid of temperatuur, kan het lichaam uit balans brengen en het immuunsysteem verzwakken. Dit kan het risico op het oplopen van ziektes verhogen.
  2. Verandering in het eet- en slaappatroon. Het reizen naar een nieuwe plaats kan leiden tot een verandering in het eet- en slaappatroon. Dit kan het lichaam uit balans brengen en het risico op het oplopen van ziektes verhogen.
  3. Blootstelling aan nieuwe bacteriën en virussen. Reizen naar een nieuwe plaats kan leiden tot blootstelling aan nieuwe bacteriën en virussen die het lichaam niet gewend is. Dit kan het risico op het oplopen van ziektes verhogen.
  4. Stress. Reizen kan leiden tot stress, wat het immuunsysteem kan verzwakken en het risico op het oplopen van ziektes kan verhogen.
  5. Uitdroging. Het reizen naar een plaats met hogere temperaturen kan leiden tot uitdroging, wat het immuunsysteem kan verzwakken en het risico op het oplopen van ziektes kan verhogen.

Onthoud dat deze oorzaken van persoon tot persoon kunnen variëren en dat het niet altijd mogelijk is om te voorspellen waarom iemand ziek zou kunnen worden na een vakantie. 

Het is aan te raden om voldoende te rusten, voldoende te drinken en gezonde voeding te eten tijdens het reizen om het risico op het oplopen van ziektes te verminderen. 

Als je ziek bent na een vakantie, is het verstandig om een arts te raadplegen als je zorgen hebt of als je klachten niet binnen een paar dagen verdwijnen.

Behandelingen ziek na vakantie

Er zijn verschillende behandelingen die iemand kan overwegen als ze ziek zijn na een vakantie. Hieronder een lijst met mogelijke behandelingen:

Rusten: het is belangrijk om voldoende rust te nemen als je ziek bent, omdat dit kan helpen om het immuunsysteem te ondersteunen en het herstelproces te versnellen.

Voldoende drinken: het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen als je ziek bent, omdat dit kan helpen om uitdroging te voorkomen en het herstelproces te ondersteunen.

Overleg met een arts: als je ziek bent na een vakantie en je zorgen hebt, of als je klachten niet binnen een paar dagen verdwijnen, is het aan te raden om een arts te raadplegen. Ze kunnen advies geven over de behandeling die het beste bij jouw specifieke situatie past.

Gebruik vrij verkrijgbare medicijnen: sommige medicijnen, zoals paracetamol en ibuprofen, kunnen helpen om pijn en koorts te verminderen en het herstelproces te ondersteunen.

Gebruik huismiddeltjes: sommige mensen vinden dat huismiddeltjes, zoals het drinken van thee met honing of het aanbrengen van een warm kompres op de borst, helpen om de klachten te verminderen.

Na welke bestemming ben je vaker ziek?

Het is moeilijk om te zeggen naar welke bestemming iemand vaker ziek zal worden, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. 

Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld vaker ziek worden na een reis naar een land met een hogere luchtvochtigheid of temperatuur, terwijl anderen vaker ziek zullen worden na een reis naar een land met een lagere luchtvochtigheid of temperatuur. 

Ook kan het risico op het oplopen van ziektes afhangen van de hygiëne en het voedsel dat wordt gebruikt op de bestemming.

Er zijn echter een aantal factoren waar iemand rekening mee kan houden om het risico op het oplopen van ziektes te verminderen:

Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt: het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen tijdens het reizen, vooral als je naar een plaats gaat met hoge temperaturen of luchtvochtigheid. Dit kan helpen om uitdroging te voorkomen en het immuunsysteem te ondersteunen.

Gezonde voeding: probeer gezonde voeding te eten tijdens het reizen, zoals verse groenten en fruit, volkoren granen en mager proteïne. Dit kan helpen om het immuunsysteem te ondersteunen en het risico op het oplopen van ziektes te verminderen.

Zorg voor voldoende rust: het is belangrijk om voldoende rust te nemen tijdens het reizen, omdat dit kan helpen om het immuunsysteem te ondersteunen en het risico op het oplopen van ziektes te verminderen.

Gebruik insectenwerend middel: als je naar een plaats gaat waar de kans bestaat dat je in aanraking komt met insecten, zoals malariamuggen, is het aan te raden om insectenwerend middel te gebruiken om het risico op het oplopen van ziektes te verminderen.

Overleg met een arts of apotheker: als je naar een land gaat waar bepaalde ziektes voorkomen, zoals gele koorts of cholera, kan het aan te raden zijn om met een arts of apotheker te overleggen over het nemen van preventieve maatregelen, zoals het nemen van vaccins of het gebruik van medicijnen.

Take home message

Onthoud dat het niet altijd mogelijk is om het risico op het oplopen van ziektes volledig te elimineren, maar door gezonde voeding te eten, voldoende vocht binnen te krijgen, voldoende rust te nemen en de juiste preventieve maatregelen te nemen, kan het risico op het oplopen van ziektes wel worden verminderd. 

Als je ziek bent na een vakantie en je zorgen hebt, of als je klachten niet binnen een paar dagen verdwijnen, is het aan te raden om een arts te raadplegen voor advies en behandeling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen