Zoete Urine? 6 Oorzaken

De urine kan veel over je gezondheid onthullen. Verschillende medische aandoeningen kunnen een zoet ruikende urine veroorzaken. Dus waarom ruikt mijn urine zoet?

KORT ANTWOORD

De zoete geur is afkomstig van glucose (bloedsuiker), aminozuren, of bepaalde bacteriën. Oorzaken van een zoete urinegeur zijn suikerziekte, urineweginfectie, diabetische ketoacidose, leveraandoeningen, ahornsiroop urineziekte, of een rectale fistel. Laat dit symptoom altijd door een medisch professional onderzoeken. Als de zoete urinegeur plotseling is ontstaan moet je direct naar een arts.

Dit artikel vertelt je waarom je urine zoet ruikt, verschillende oorzaken en het ontstaansmechanisme van suikerziekte.

dokter werkt met urine test

Urine ruikt zoet

Bepaalde bijproducten of chemicaliën in de plas kunnen ervoor zorgen dat de urine zoet ruikt. Sommige oorzaken kunnen zelfs levensbedreigend zijn. De meest voorkomende oorzaken van zoete urine:

1. Suikerziekte

Een zoete of fruitige urinegeur kan een teken zijn van diabetes. Bij te hoge bloedsuikerwaarden kan het suiker in de urine terechtkomen. 

Zoete urine kan een teken zijn van een ongecontroleerde suikerziekte. Naast diabetes zijn er nog andere oorzaken die een zoet ruikende urine kunnen veroorzaken. 

Een zoete, fruitige urine kan het eerste teken zijn van diabetes. Diabetes symptomen zijn onder andere veel plassen, overmatige dorst en veel drinken

Weetje

Wist je dat artsen vroeger de urine moesten proeven? Er waren namelijk nog geen goede testen beschikbaar.

2. Urineweginfectie

Infecties van het urinewegstelsel komen vaak voor. Bij een urineweginfectie kunnen de bacteriën een zoete of sterk ruikende geur veroorzaken.

Symptomen zijn onder andere een branderig gevoel tijdens het plassen en een voortdurende aandrang.

Vrouwen hebben een veel grotere kans op urineweginfecties omdat de urinebuis van de vrouw korter is dan die van een man. Hierdoor kunnen bacteriën zich makkelijker door de urinebuis banen.

3. Diabetische ketoacidose

Als je bij suikerziekte geen suiker meer uit het bloed kan halen, ga je het vet aanspreken. Bij de afbraak van vet komen ketonen vrij. 

Echter, wanneer deze ketonen zich in het bloed opstapelen zal het bloed zuur worden en ontstaat er diabetische ketoacidose (DKA). Dit kan bij diabetes type 1 en type 2 voorkomen. 

De vroege symptomen zijn onder andere een zeer droge mond, dorst, hoog ketonenspiegel en hoge bloedglucosespiegel. 

Na de eerste symptomen kunnen de volgende symptomen optreden:

  1. buikpijn
  2. misselijkheid, braken
  3. droge huid
  4. voortdurende moeheid
  5. fruitige adem
  6. blozende huid
  7. concentratieproblemen 
  8. ademhalingsproblemen 
  9. verwardheid

4. Leveraandoeningen

Bepaalde stofwisselingsziekten en leveraandoeningen kunnen een muffe urinegeur veroorzaken. Een leveraandoening kan de urine aantasten.

Daarnaast kan een aandoening van de lever een stinkende adem (foetor hepaticus) veroorzaken. Dit kan aan het einde van het leven optreden.

Weetje

Wist je dat de adem van de dood veroorzaakt kan worden door de lever? Door leverbeschadiging kunnen vluchtige stoffen namelijk in de longen terechtkomen. 

5. Ahornsiroop-urineziekte

Dit is een zeldzame erfelijke aandoening dat een karamelachtige, zoete urinegeur veroorzaakt. Hierbij kan het lichaam bepaalde bouwstenen van de eiwitten (aminozuren) niet verwerken.

Als gevolg stapelen stoffen zich in het bloed en de urine op. Normaal gesproken kan je eiwitrijk voedsel zoals vlees tot aminozuren afbreken.

Deze aandoening treedt meestal direct na de geboorte op. Wereldwijd zijn bijna 200.000 kinderen aangedaan.

6. Rectale fistel

Een fistel is een abnormale opening of verbinding. Bij een rectale fistel is dus het rectum met een ander lichaamsdeel verbonden.

Suikerziekte leidt tot zoete urinegeur

diabetes kitDe urine ruikt zoet als het extra glucose (suiker) bevat. Diabetes is een veelvoorkomende oorzaak.

Na een maaltijd zal het bloedsuiker stijgen. Normaal gesproken kan je lichaam dit bloedsuiker met behulp van insuline uit het bloed halen. 

Bij suikerziekte gebeurt dit minder goed. Dit gaat meestal om suikerziekte type 2. Hierbij geef je en minder insuline af en is het lichaam ook minder gevoelig voor de insuline. Als gevolg stijgen de bloedsuikerwaarden.

Daarom wordt er ook gesproken van insuline-ongevoeligheid. Als mensen afvallen kunnen ze vaak weer gevoelig worden voor het insuline en van de suikerziekte afkomen. 

Take home message

De geur van de urine kan veel over je gezondheid zeggen. Een veranderde urinegeur zal je snel opvallen. Het kan even schrikken zijn als je urine zoeter van geur wordt. Kortom, waarom ruikt urine zoet?

Veel voorkomende oorzaken van een zoete urinegeur zijn urineweginfecties, suikerziekte, leveraandoeningen, diabetische ketoacidose, een rectale fistel of ahornsiroop urine ziekte.

Een veelvoorkomende oorzaak van zoete urine is suikerziekte waarbij je minder gevoelig bent voor insuline. Als gevolg wordt het suiker niet meer goed uit het bloed gehaald.

Een zeldzame stofwisselingsziekte en een leveraandoening kan er ook voor zorgen dat de urine zoet ruikt.

Hoewel urine veranderingen goedaardig kunnen zijn is een zoet ruikende urine een teken van een medische aandoening.

Ga altijd naar een dokter als je urine zoet ruikt. Bovendien hebben sommige oorzaken direct medische aandacht nodig.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kawasaki, T., Akanuma, H., & Yamanouchi, T. (2002). Increased fructose concentrations in blood and urine in patients with diabetes. Diabetes care, 25(2), 353-357.

Strauss, K. A., Puffenberger, E. G., & Carson, V. J. (2020). Maple syrup urine disease. GeneReviews®[Internet].