Zonder Welke Organen Kan je Leven? 6 ‘’Misbare’’ Organen

Ons menselijk lichaam bestaat uit 78 verschillende organen, maar welke organen zijn essentieel en zonder welke organen kan je leven? 

Het antwoord op die vraag is verrassend, want ondanks dat elk orgaan een unieke functie heeft, zijn er sommige organen die we kunnen missen en nog steeds kunnen overleven. 

In dit artikel vertel ik je welke organen dit zijn en hoe het menselijk lichaam hierop reageert.

dokter houdt twee plastic nieren vast

1. Appendix

Je kan overleven zonder een appendix. 

De appendix is een kleine, sigaarvormige uitstulping aan de darm die vaak beschouwd wordt als een overblijfsel uit het verleden. 

Het is een niet-essentieel orgaan en als het ontstoken raakt (appendicitis), wordt het meestal verwijderd zonder dat dit gevolgen heeft voor de gezondheid. 

Het verlies van de appendix heeft geen significante impact op de spijsvertering of andere lichaamsfuncties.

2. Eén nier

nierenJe kan overleven zonder één nier, maar niet zonder beide. 

Nieren zijn belangrijke organen die verantwoordelijk zijn voor het filteren van afvalstoffen uit het bloed en het reguleren van de vocht- en elektrolytenbalans in het lichaam. 

Als je één nier verliest, zal de andere nier automatisch zijn functie overnemen en zal het lichaam in staat zijn om deze taak te blijven uitvoeren. 

Echter, zonder beide nieren zal het lichaam niet in staat zijn om afvalstoffen adequaat te verwijderen en zal dialyse nodig zijn om het bloed te filteren.

3. Eén long

longen luchtpijpJe kan overleven zonder één long, maar niet zonder beide.

Longen zijn verantwoordelijk voor het vervoeren van zuurstof naar het lichaam en het verwijderen van koolstofdioxide. 

Als je één long verliest, zal de andere long compenseren door zijn capaciteit uit te breiden en dezelfde hoeveelheid zuurstof te leveren als voorheen. 

Echter, zonder beide longen zal het lichaam niet in staat zijn om voldoende zuurstof op te nemen en koolstofdioxide af te voeren, wat leidt tot de dood.

4. Milt

Je kan overleven zonder de milt.

De milt is een orgaan dat betrokken is bij de afweer van het lichaam en het opslaan van bloedcellen. 

Als het ontstoken raakt of beschadigd, kan het verwijderd worden door een chirurgische ingreep. 

Het verwijderen van de milt is een relatief veilige procedure en veel mensen overleven en functioneren goed zonder hun milt. 

Het lichaam heeft echter andere organen, zoals de lever en lymfeklieren, die het werk van de milt kunnen overnemen. 

Het is belangrijk om de gezondheid van deze organen en het immuunsysteem in de gaten te houden, vooral bij mensen zonder milt.

5. Het grootste deel van de lever

Je kan overleven zonder het grootste deel van de lever. 

De lever vervult vele belangrijke functies in het lichaam, zoals het verwerken van voedsel, het filteren van giftige stoffen en het produceren van gal. 

Echter, de lever is een van de weinige organen in het lichaam die in staat is om te regenereren. 

Als het grootste deel van de lever wordt verwijderd door ziekte of letsel, kan het overblijvende deel zich snel herstellen en uitgroeien tot een volledige lever. 

Hierdoor kan een persoon overleven zonder het grootste deel van de lever, hoewel het belangrijk is om onder medische zorg te blijven om te zorgen voor een goede functie van de nieuw gevormde lever.

Een orgaan minder beperkt het leven wel

Hoewel de appendix geen levensnoodzakelijk orgaan is, kan verwijdering ervan resulteren in een verminderd immuunsysteem. 

Een persoon kan ook overleven met slechts één werkende nier, maar regelmatige bloedtesten en medicijnen kunnen nodig zijn om de gezondheid van de nier te bewaken.

Hetzelfde geldt wanneer een groot deel van de lever is verwijderd, hoewel de resterende lever zal groeien om het verlies te compenseren, is het nog steeds belangrijk om de gezondheid van de lever te monitoren. 

De milt is betrokken bij het immuunsysteem, maar het verwijderen ervan kan nodig zijn in bepaalde situaties, maar het is belangrijk om te overwegen hoe dit invloed kan hebben op de gezondheid. 

Take home message

Een mens kan onder bepaalde omstandigheden overleven zonder bepaalde organen. Dus zonder welke organen kan je leven?

Een mens kan overleven zonder appendix, één nier, een long en het grootste gedeelte van de lever, maar elk orgaan speelt een specifieke rol en het verlies van een orgaan kan invloed hebben op de gezondheid.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen