Opgezwollen Schaamlippen in de Zwangerschap

Het is je waarschijnlijk opgevallen dat sinds je zwanger bent de schaamlippen gezwollen zijn.

Maar hoe kan dat precies? Hoe kan zwangerschap de schaamlippen doen opzwellen?

KORT ANTWOORD

Zwangerschap kan invloed hebben op de grootte van de schaamlippen. Dit wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen waardoor de bloedcirculatie toeneemt in de geslachtsdelen. Hierdoor kunnen de schaamlippen groter en gevoeliger worden. Dit is een normale en onschuldige aandoening die vaak optreedt tijdens de zwangerschap.

Het is echter belangrijk om te weten dat elk lichaam anders is en niet iedere vrouw dit zal ervaren. Sommige vrouwen kunnen zelfs merken dat hun schaamlippen kleiner worden. Dit is ook normaal.

Je moet wel goed opletten als je pijn of ongemak ervaart, of als je een infectie of uitslag opmerkt. Dan moet je contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog voor een onderzoek.

Weet ook dat sommige vrouwen na de bevalling een vermindering van de elasticiteit of vermindering van grootte in de schaamlippen kunnen ervaren, dit kan deel uitmaken van het herstelproces na de bevalling, maar als je je zorgen maakt, of als het pijn doet, is het het beste om dit te bespreken met je verloskundige of gynaecoloog.

Dit artikel vertelt je meer over opgezwollen schaamlippen tijdens de zwangerschap en of het weer vanzelf overgaat.

zwangere vrouw nodig plassen

Hoe zwangerschap de schaamlippen kan doen opzwellen

Er zijn verschillende manieren waarop zwangerschap de grootte van de schaamlippen kan beïnvloeden.

Hormonale veranderingen. Tijdens de zwangerschap verandert het hormoonniveau in het lichaam. Dit kan leiden tot een verhoogde bloedcirculatie in de geslachtsdelen, waardoor de bloedvaten in de schaamlippen groter worden.

Oedeem. De grotere bloedvaten in de schaamlippen kunnen leiden tot vochtophoping in de weefsels, ook wel oedeem genoemd. Dit kan leiden tot een opzwelling van de schaamlippen.

Verhoogde bloedtoevoer. Door de verhoogde bloedtoevoer naar de schaamlippen kan de huid en het weefsel in de schaamlippen dunner worden, dit kan leiden tot een grotere en gevoeligere gebied.

Gewichtstoename. Tijdens de zwangerschap kan je gewicht toenemen, dit kan ook leiden tot een opzwelling van de schaamlippen omdat er meer druk op deze gebieden komt te staan.

Weet dus dat deze veranderingen normaal zijn en in de meeste gevallen geen gevolgen hebben voor de gezondheid. 

Gaat het na de zwangerschap vanzelf weer over?

Of de opzwelling van de schaamlippen na de zwangerschap vanzelf overgaat, is afhankelijk van diverse factoren. Hieronder een aantal zaken die hierop van invloed kunnen zijn.

Hormonale veranderingen. Na de zwangerschap keren de hormonen terug naar hun normale niveau, dit kan leiden tot een afname van de bloedcirculatie in de geslachtsdelen en daarmee een afname van de opzwelling van de schaamlippen.

Gewichtsverlies. Als je na de zwangerschap afvalt, kan dit leiden tot een afname van de druk op de schaamlippen, wat kan bijdragen aan een afname van de opzwelling.

Herstel van de elasticiteit. Na de zwangerschap kan de elasticiteit van de huid en het weefsel in de schaamlippen verminderen, dit kan leiden tot een vermindering van de grootte van de schaamlippen.

Individuele afwijkingen. Het herstel na de zwangerschap verschilt van persoon tot persoon, sommige vrouwen kunnen merken dat hun schaamlippen snel terugkeren naar hun oorspronkelijke grootte, terwijl anderen misschien meer tijd nodig hebben.

Andere mogelijke oorzaken van gezwollen schaamlippen

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot gezwollen schaamlippen, hieronder staan enkele voorbeelden:

  1. Infecties: Bacteriële of schimmelinfecties kunnen leiden tot ontstekingen en een opzwelling van de schaamlippen. Dit kan pijn, jeuk en een afscheiding veroorzaken.
  2. Allergieën: Allergische reacties op producten die in contact komen met de geslachtsdelen, zoals zeep, glijmiddel of condooms, kunnen leiden tot roodheid, jeuk en een opzwelling van de schaamlippen.
  3. Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de menstruatie, kunnen leiden tot een opzwelling van de schaamlippen.
  4. Overmatig scheren of waxen: Overmatig scheren of waxen van de schaamlippen kan leiden tot irritatie en een opzwelling van de huid.
  5. Polycysteus ovarium syndroom (PCOS): PCOS is een aandoening waarbij de eierstokken cysten ontwikkelen. PCOS kan onder andere leiden tot hormonale veranderingen, waardoor er een opzwelling van de schaamlippen kan ontstaan.
  6. Lichamelijke aandoeningen: Sommige aandoeningen, zoals lupus of diabetes, kunnen leiden tot ontstekingen en een opzwelling van de schaamlippen.

Take home message

We hebben net besproken hoe zwangerschap invloed kan hebben op de grootte van de schaamlippen en hoe dit veroorzaakt kan worden door hormonale veranderingen, oedeem, verhoogde bloedtoevoer en gewichtstoename. 

Ook hebben we besproken dat het herstel na de zwangerschap verschillend kan zijn per vrouw en dat het belangrijk is om op te letten als er pijn of ongemak ontstaat.

Er kunnen ook andere oorzaken kunnen zijn voor gezwollen schaamlippen zoals infecties, allergieën, hormonale veranderingen, overmatig scheren of waxen, polycysteus ovarium syndroom (PCOS) en lichamelijke aandoeningen.

Het is belangrijk om te weten dat in de meeste gevallen deze veranderingen normaal zijn en geen gevolgen hebben voor de gezondheid. 

Het is wel verstandig om als er pijn of ongemak ontstaat, contact op te nemen met een verloskundige of gynaecoloog voor een onderzoek.

Weet ook dat elk lichaam anders is en dat we onszelf niet met anderen moeten vergelijken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen