Het grote voordeel van een stairclimber in huis is dat je ongemerkt erg veel calorieën verbrandt terwijl je naar je favoriete programma of serie kijkt.  10 stappen op een stairclimber staat gelijk aan 38 stappen op een vlakke ondergrond. Oftewel een stairclimber is bijna 4 keer tijd efficiënter dan een loopband.  Uit studies blijkt dat Stair Climbers soms tot wel 2,5 keer meer vet verbranden in vergelijking met hometrainers, crosstrainers of loopbanden. Stair climbers zijn daarom zeer geschikt om calorieën mee te verbranden.  Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben onze deskundigen een blik geworpen op de beschikbare stair climbers in de markt en deze beoordeeld op verschillende kritieke vlakken. Hier zijn de beste stair climbers volgens Human Nature.

De top 5 stair climbers vliegensvlug

1. stair climber csc900 Spirit Fitness CSC900
2. stairclimber bowflex Bowflex M3i
3. tunturi stair climber Tunturi mini stepper
4. Sole stair climber Sole Fitness Stair Climber CC81
stair climber csc900

1. Spirit Fitness CSC900

Beste topsegment

Weerstandsniveaus: 20. | LED-display: ja.

check mark Ingebouwde ventilator
check mark Synchroniseert met telefoon
check mark Levenslange kale garantie (3 jaar op onderdelen)

De Spirit Fitness CSC900 behoort tot één van de meest uitgebreide stairclimbers. Deze stairclimber bevat alle toeters en bellen die je kunt wensen, maar dat mag ook wel voor een prijs van 7495 euro. 

De CSC900 meet gegevens zoals totaal geklommen hoogte, hartslag, calorieën, tijd, stappen per minuut en meer. Vervolgens kan je je mobiel verbinden met de Spirit Fitness app en synchroniseer je gemakkelijk de trainingsgegevens. Verder zorgt de ingebouwde ventilator ook voor de benodigde koeling.

stairclimber bowflex

2. Bowflex M3i

Beste middensegment

Weerstandsniveaus: 8. | LCD-display: ja.

check mark High intensity interval training
check mark Total body workout
check mark Mooi design

De Bowflex M3i heeft in 2013 een award gewonnen voor beste design en ziet er strak uit. In vergelijking met de meeste apparaten verbrandt je tot wel 2,5 keer zoveel calorieën. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze stair climber veel effectiever is dan een hometrainer, crosstrainer of loopband. 

Deze stair climber is ergonomisch zeer comfortabel. De vloeiende bewegingen zijn niet belastend voor je gewrichten waardoor je geen blessures zult oplopen.

Omdat tijdsgebrek de meest voorkomende reden is om niet te sporten heeft de Bowflex M3i  een interval training waardoor je in een korte tijd optimaal resultaat behaald. Dankzij de hoge intensiteit wordt de vetverbranding geactiveerd, train je je spiermassa en verhoog je bovendien je metabolisme.

tunturi stair climber

3. Tunturi mini stepper

Beste budget

Weerstandsniveaus: 12. | LED-display: nee.

check mark Zeer compact
check mark Diverse weerstanden

Als je een kleiner budget hebt en je geen zin hebt om helemaal naar de sportschool te gaan is dit waarschijnlijk de beste optie.

Hoewel de Tunturi Stepper erg compact is kan je er nog zeker de grote spiergroepen zoals de bilspieren en bovenbenen mee trainen.

Deze stair climber is zo klein dat je hem gemakkelijk in de kast of onder je bed kan opbergen. De weerstand is instelbaar en de gemaakte stappen worden weergegeven op het display. 

Een reviewer zei:

‘’Ik zocht een handige oplossing om snel binnenshuis aan mijn conditie te kunnen werken. Deze stepper biedt daar uitstekend soelaas. Hij neemt weinig ruimte in, doet wat hij moet doen en mijn conditie is na 2 weken alweer een stuk beter. De monitor geeft mooi weer hoe ver je bent met de oefeningen. Het is een prima stepper voor een mooie prijs!’’

Sole stair climber

4. Sole Fitness Stair Climber CC81

Beste prijs-kwaliteit

Weerstandsniveaus: 20. | LED-display: ja.

check mark Ingebouwde computer console
check mark Bluetooth verbinding
check mark Frame is 10 jaar verzekert

Omdat de ontwikkelaars erg veel tijd hebben gestopt in de meest veilig mogelijke bewegingscyclus, is deze stair climber zelfs geschikt voor revalidatie doeleinden.

De Sole stair climber garandeert een effectieve full-body workout waarmee alle spieren in je onder- en bovenlichaam geactiveerd worden. Zelfs de handgrepen hebben 4 verstelbare hoogtes waarmee je bijvoorbeeld de focus kan leggen op je schouderspieren of biceps.

De ergonomische ontwerpers van de CC81 hebben de schok impacten op de gewrichten zo minimaal mogelijk gehouden waardoor blessures voorkomen worden.

De ingebouwde Computerconsole houdt je voortgang bij en bevat bovendien meerdere trainingsprogramma’s.

Je kan je smartphone via bluetooth gemakkelijk verbinden met de Sole Fitness App waarmee je inzicht krijgt d.m.v. training statistieken. Je kan je smartphone of tablet eventueel bevestigen op het apparaat. Het toestel is relatief compact omdat het verticaal is gebouwd.

Welke stairclimber kan je het beste kiezen?

De keuze van een stairclimber hangt meestal af van de prijs, trainingsdoel en handige gadgets. 

Groot budget: Spirit Fitness CSC900

High intensity interval training (HIIT), waarbij je je benen en armen tegelijk kan trainen: Bowflex M3i en Sole Fitness Stair Climber CC81

Voor workout variaties heb je ruime treden nodig en een goede houvast: Matrix

Computer console en training statistieken: Sole Fitness Stair Climber CC81

Klein budget: Tunturi mini stepper  

Waar is een stair climber goed voor?

Je hebt het volgende advies vast wel eens gehoord: ‘’neem de trap in plaats van de lift’’. En dit is niet zonder reden.

Stair climbers zijn onder andere goed voor:

 1. de algemene gezondheid
 2. sterkere spieren en botten 
 3. een goede conditie 
 4. gewichtsverlies 
 5. hart en bloedvaten
 6. gelukshormonen 

Helaas wordt er nog niet maximaal gebruik gemaakt van stair climbers. Dit zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van stair climbers. 

1. De stairclimber is beter dan een echte trap

Wat veel mensen niet weten is dat het weer naar beneden komen van een echte trap erg belastend kan zijn voor je knieën. 

Bij het afdalen fungeert je bindweefsel namelijk voortdurend als rem om zo de zwaartekracht op te vangen. De stappen naar beneden zorgen dus juist voor meer impact. 

Op een stairclimber heb je hier geen last van omdat je voortdurend bezig bent met een opwaartse klim. Je gewrichten en bindweefsel blijven zo beschermd. 

Bovendien heeft een echte trap geen verschillende weerstandsniveaus. Je spieren krijgen geen prikkels meer als je altijd hetzelfde niveau zou blijven aanhouden.

Gelukkig kan je met een stair climber door te draaien aan een knop de weerstand eenvoudig verhogen. De verhoogde weerstand verhoogt het vetverlies, de spiertoename en de kracht.

2. Stimuleert gewichtsverlies 

10 stappen op een stairclimber zijn even effectief dan 38 stappen op een loopband. 

Hoeveel calorieën je precies verbrandt hang af van je gewicht. Hoe meer je weegt hoe meer weerstand je bij elke stap zult hebben.

 • 68 kg: verbrandt 91 calorieën in tien minuten
 • 81 kg: verbrand 110 calorieën in tien minuten 

Iemand van 68 kilogram zal binnen een uur ongeveer 550 calorieën verbranden. 

Een  studie onderzocht de effectiviteit van traplopen op de hartfunctie. 8 weken lang, 12 minuten per dag traplopen verbeterde de conditie aanzienlijk. 

De kans op hart- en vaatziekten was met 33% afgenomen en het cholesterolgehalte was verlaagt. Korte trainingssessies zorgen dus voor enorme gezondheidsvoordelen.

Met traplopen activeer je meerdere spieren tegelijkertijd waaronder de bilspieren, dijen en rug. Met squats verbrandt je bijvoorbeeld ook meer calorieën dan met leg extensions.

Bovendien kom je met een stair climber sneller in de vetverbranding modus. 20 minuten op de stair climber betekent dat je 19 minuten vet hebt verbrandt. 

3. Sterkere spieren 

Met de stair climber train je je dijen, bilspieren, heupen en buikspieren. Stair climbers zijn zo effectief omdat het volledige bewegingsbereik wordt doorlopen. 

Stairclimbers focussen zich precies op de lichaamsdelen waar met name vrouwen geneigd zijn om lichaamsvet op te slaan. 

Op de correcte manier span je je belangrijke beenspieren maar liefst 120 keer per minuut aan. 

Deze zeer hoge aantallen herhalingen zorgen er voor dat je een slanke vetvrije spiermassa ontwikkelt. Traplopen is dus een geweldige manier om je billen mee te trainen. 

4. Weinig impact op de gewrichten

De vloeiende bewegingen op de stairclimber hebben weinig impact op je gewrichten omdat je als het ware in de ruimte zweeft en je voeten geen contact met de grond maken. In vergelijking met hardlopen is de stair climber dus veel beter voor je knieën en enkels.

5. Hogere VO2 Max

De VO2 Max staat voor de maximale hoeveelheid zuurstof die je lichaam tijdens aërobe training kan verbruiken. 

Tijdens inspanning is de zuurstofopname de beperkende factor. Je zal langer kunnen trainen als je in staat bent om meer zuurstof op te nemen

Je hart en longen worden op de stair climber hard aan het werk gezet om de benodigde hoeveelheid zuurstof te leveren.

Hoe meer uren je op de stair climber maakt, hoe hoger de VO2 max zal zijn. De VO2 max staat gelijk aan je cardiovasculaire uithoudingsvermogen.

Een studie in the British Journal of Sports Medicine heeft de effecten van traplopen op de VO2 max onderzocht.

Vijf dagen per week gingen jonge vrouwen korte trainingssessies traplopen. Na 8 weken was de VO2 max gemiddeld met 17% verbeterd.

6. Traint core spieren 

Hoewel je tijdens een zware training voorover wilt gaan leunen om bij te komen moet je rechtop blijven staan, door je core, buik en onderrugspieren aan te spannen.  

Daarnaast zullen de heupbewegingen die je maakt tijdens het traplopen je tussenribspieren en schuine buikspieren versterken. Een sterke core vermindert de kans op blessures. 

Kortom, je traint dus niet alleen je onderlichaam maar ook alle core, buik en rugspieren waardoor het ook een effectieve core workout is. 

7. Sterkere botten 

Omdat stairclimbers de zwaartekracht en trekkrachten van de spieren vergroten worden tegelijkertijd ook de botten versterkt. Stairclimbers kunnen dus botaandoeningen zoals botontkalking (osteoporose) tegengaan. 

8. Verlengde levensduur 

Traplopen zorgt voor de volgende cardiovasculaire voordelen: 

 1. efficiëntere hart en longfunctie 
 2. lager LDL-cholesterolgehalte 
 3. lagere hartslag in rust 
 4. bloeddruk normaliseert

Vanwege de positieve effecten van hardlopen op de hartgezondheid hebben ze de daaruit voortvloeiende effecten op sterfte onderzocht. 

Een studie onder 13.500 mannen toonde aan dat wekelijks 700 stappen traplopen de kans op overlijden met 20% vermindert. 

9. Ideaal voor hardlopers

Voor hardlopers is een sterk onderlichaam erg belangrijk wat je uiteraard tijdens het traplopen traint omdat je constant tegen de zwaartekracht in werkt.

Omdat je met een stair climber de stabiliserende spieren zoals de gluteus medius traint ontwikkel je ook coördinatie en balans. Deze spieren worden met hardlopen weinig geactiveerd. 

En omdat je met traplopen even op één been omhoog balanceert, verbetert ook je evenwicht waardoor je minder hardloopblessures oploopt. 

Bovendien is de grootste uitdaging van een hardloper de helling. De helling op een stair climber is vele malen groter dan wat je op een weg zal tegenkomen. 

Inspanningsfysiologen zijn het erover eens dat je lichaam efficiënter zuurstof gaat gebruiken om sneller energie om te zetten. 

10. Gebruiksvriendelijk

De stairclimber is om 3 redenen zeer gebruiksvriendelijk:

 1. Een natuurlijke beweging. Iedereen kan traplopen dus je kan de machine direct gebruiken. 
 2. ideaal voor mensen die revalideren
 3. volledig schokvrij

Stair climber workout voorbeelden

Met een stair climber kan je meer variëren dan je in eerste instantie zou verwachten. 

Trede overslaan. Wanneer je eenmaal aan elke trede bent gewend zou je bijvoorbeeld een trede kunnen overslaan en op elke tweede trede kunnen stappen. Als je dit gaat proberen houd jezelf aan het begin dan wel aan de leuning vast. 

Achteruit lopen. Door achteruit te lopen ga je andere spiergroepen trainen zoals je kuiten en hamstrings.

Met deze stair climber variaties wordt je lichaam uitgedaagd en houdt je je geest fris.

Squat stap. Neem de brede squat houding aan en begin met je workout. Je zult merken dat je quads sneller in brand zullen staan.

Alternate leg raises. Terwijl je traploopt, buig je een beetje naar voren terwijl je je been als het ware achter je uit schopt. Span je bilspieren goed aan als je been zakt. Als je je evenwicht behoudt, herhaal je de beweging met het andere been. 

Sumo step. Doe een grote stap naar links en imiteer de manier waarop een sumoworstelaar loopt. Houd je ruggengraat recht met je schouders goed naar achteren. De sumo step kan je bijvoorbeeld tussen het trappen lopen door doen. 

Zijwaartse stap. Draai je lichaam naar de rechterkant. Stap nu omhoog met je linkervoet en steek vervolgens over met de rechtervoet.  Wissel na een aantal stappen om van kant. Deze oefening vergt veel coördinatie. Bouw het dus rustig op.  

Take home message 

Er zijn weinig fitnesstoestellen die kunnen tippen aan de stair climber. Kies de stair climber die het beste bij jouw trainingsdoelen aansluit en neem het stair climben snel op in je routine. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond.

Bronnen

Boreham, C. A. G., Kennedy, R. A., Murphy, M. H., Tully, M., Wallace, W. F. M., & Young, I. (2005). Training effects of short bouts of stair climbing on cardiorespiratory fitness, blood lipids, and homocysteine in sedentary young women. British journal of sports medicine, 39(9), 590-593.

Andriacchi, T. P., Andersson, G. B., Fermier, R. W., Stern, D., & Galante, J. O. (1980). A study of lower-limb mechanics during stair-climbing. The Journal of bone and joint surgery. American volume, 62(5), 749-757.

Boreham, C. A., Wallace, W. F., & Nevill, A. (2000). Training effects of accumulated daily stair-climbing exercise in previously sedentary young women. Preventive Medicine, 30(4), 277-281.

Bolton, J. R., Weiman, D. S., Haynes, J. L., Hornung, C. A., Olsen, G. N., & Almond, C. H. (1987). Stair climbing as an indicator of pulmonary function. Chest, 92(5), 783-788.

Eves, F. F., Webb, O. J., & Mutrie, N. (2006). A workplace intervention to promote stair climbing: greater effects in the overweight. Obesity, 14(12), 2210-2216.