Waarom Sterven Bodybuilders? 5 Doodsoorzaken

Bodybuilders sterven vaker op jonge leeftijd, met een sterftecijfer dat 34% hoger ligt dan gemiddeld.

Dit is niet verrassend, gezien het feit dat anabole steroïden ook invloed hebben op het hart en andere organen. 

Hoewel iemand er van buiten gezond uit kan zien, kan van binnen letterlijk een kloppende tijdbom ontstaan. Maar waarom sterven bodybuilders?

KORT ANTWOORD

Misbruik van anabole androgene steroïden (AAS) is in verband gebracht met verschillende hart- en vaatproblemen. Een acuut hartinfarct is de meest voorkomende complicatie, gevolgd door andere risico’s zoals een vergrote linkerhartkamer, verminderde hartfunctie, arteriële trombose, longembolie en gevallen van plotselinge hartdood. 

Andere mogelijke doodsoorzaken zijn onder meer nierproblemen of nierfalen, leverschade en tumoren, hoge bloeddruk en veranderingen in het cholesterolgehalte in het bloed, wat het risico op een beroerte en hartaanval kan verhogen. 

Begin er alsjeblieft niet aan en wees voorzichtig met je lichaam.

Dit artikel vertelt je hoe oud bodybuilders doorgaans worden en belicht ook andere mogelijke doodsoorzaken.

bodybuilder houdt hart knuffel vast

Hoe oud worden bodybuilders?

mannelijke bodybuilder zit en denkt naHet is gebruikelijk dat high-profile bodybuilders op jonge leeftijd sterven, wat natuurlijk invloed heeft op het gemiddelde.

Dus hoe oud worden bodybuilders gemiddeld?

Van de mannelijke bodybuilders die van 1948 tot 2014 aan wedstrijden deelnamen, was de gemiddelde leeftijd van overlijden 47,6 jaar.

Dit is echter niet representatief voor alle bodybuilders. 

Neem bijvoorbeeld Arnold Schwarzenegger, de meest bekende bodybuilder aller tijden die zeven keer Mr. Olympia heeft gewonnen, leidt nog steeds een actief leven op 76-jarige leeftijd.

11 Doodsoorzaken onder Bodybuilders

Het gebruik van anabole steroïden onder bodybuilders brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee en kan leiden tot vroegtijdig overlijden. Ik zal de mogelijke doodsoorzaken en hun mechanismen belichten.

1. Hartproblemen. Anabole steroïden kunnen leiden tot hypertrofie van het hart, wat betekent dat het hart groter en dikker wordt door de toename van spiermassa. Dit kan de pompfunctie van het hart beïnvloeden, waardoor het minder efficiënt wordt in het rondpompen van bloed door het lichaam. Dit kan uiteindelijk leiden tot hartfalen, waarbij het hart niet in staat is om voldoende bloed naar de rest van het lichaam te pompen, wat levensbedreigend kan zijn.

2. Nierproblemen of nierfalen. Anabole en androgene steroïden kunnen de nieren op verschillende manieren schaden. Ze kunnen de bloeddruk verhogen en ontstekingen en infecties in de nieren veroorzaken. Dit kan leiden tot acute nierschade, chronische nierziekte en schade aan de glomeruli, de filters van de nieren. Deze factoren kunnen uiteindelijk leiden tot nierfalen, waarbij de nieren niet meer in staat zijn om afvalstoffen uit het bloed te filteren en de juiste balans van vocht en elektrolyten te handhaven.

3. Leverschade en tumoren. Het gebruik van anabole steroïden kan leiden tot leverbeschadiging door verschillende mechanismen, waaronder directe toxiciteit voor levercellen en veranderingen in de cholesterolhuishouding. Dit kan leiden tot leverziekten zoals leverontsteking, leverfalen en zelfs leverkanker. 

4. Hoge bloeddruk. Anabole steroïden kunnen de bloeddruk verhogen door verschillende mechanismen, waaronder vochtretentie, verhoogde productie van rode bloedcellen en vernauwing van de bloedvaten. Ook kan bijvoorbeeld testosteron de niveaus van natriuretische peptiden verminderen, die belangrijk zijn voor het reguleren van de bloeddruk. Dit kan leiden tot verstoring van de balans van de bloeddruk.

5. Veranderingen in het cholesterolgehalte. Anabole steroïden kunnen het cholesterolgehalte in het bloed veranderen door de verhouding tussen “goed” HDL-cholesterol en “slecht” LDL-cholesterol te verstoren. Dit kan leiden tot de vorming van plaques in de bloedvaten, wat het risico op atherosclerose, beroertes en hartaanvallen verhoogt.

6. Acuut hartinfarct. Anabole steroïden kunnen de ontwikkeling van atherosclerose bevorderen, wat de kans op het ontwikkelen van een acuut hartinfarct vergroot. Een acuut hartinfarct treedt op wanneer een bloedprop de bloedtoevoer naar een deel van het hart blokkeert, waardoor dat deel van het hart geen zuurstof krijgt en afsterft.

7. Vergrote linkerhartkamer en verminderde hartfunctie. Langdurig gebruik van anabole steroïden kan leiden tot hypertrofie van de linkerhartkamer, wat kan leiden tot verminderde hartfunctie en uiteindelijk hartfalen. Een vergrote linkerhartkamer kan het gevolg zijn van langdurige hypertensie en kan leiden tot een verhoogd risico op hartritmestoornissen en plotse hartdood.

8. Arteriële trombose. Anabole steroïden kunnen de stollingsneiging van het bloed verhogen, waardoor het risico op arteriële trombose toeneemt. Arteriële trombose treedt op wanneer een bloedstolsel een slagader blokkeert, wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals een beroerte of een hartinfarct.

9. Longembolie. Anabole steroïden kunnen ook het risico op veneuze trombose verhogen, wat kan leiden tot de vorming van bloedstolsels die loskomen en naar de longen reizen, waardoor longembolieën ontstaan. Longembolieën kunnen levensbedreigend zijn en leiden tot ademhalingsproblemen, hartfalen en plotselinge dood.

10, Plotselinge hartdood. Bodybuilders die anabole steroïden gebruiken, lopen een verhoogd risico op plotselinge hartdood als gevolg van verschillende cardiovasculaire complicaties, waaronder hartritmestoornissen, hartfalen en acute hartinfarcten.

11. Slaapapneu. Grote nekspieren kunnen leiden tot obstructieve slaapapneu, waarbij de luchtwegen tijdens de slaap worden geblokkeerd, waardoor de ademhaling wordt onderbroken. Dit kan leiden tot een verminderde zuurstofvoorziening naar het hart en een hogere bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt en de algehele gezondheid negatief beïnvloedt.

Het gebruik van anabole steroïden kan dus ernstige schade aan het lichaam veroorzaken en zelfs leiden tot levensbedreigende complicaties en mogelijk de dood.

De invloed van metabolisme op veroudering: wat Arnold Schwarzenegger ons kan leren

Basaal Metabolisme (BMR) en veroudering zijn sterk met elkaar verbonden bij mensen en dieren. Als je een hoog BMR hebt, verouder je sneller. 

Dit komt door de relatie tussen BMR, spiermassa en calorie-inname. Mensen met veel spieren en een dieet vol calorieën, zoals Arnold Schwarzenegger, hebben een hoger BMR en verouderen dus sneller. 

Het hoge energieverbruik zorgt voor vrije radicalen in ons lichaam, wat schade veroorzaakt die zichtbaar wordt als tekenen van veroudering.

De ’theorie van het levensritme’ zegt dat organismen met een hoger metabolisme meestal korter leven. 

Zo leven eendagsvliegen maar heel kort, terwijl reuzenschildpadden wel 150 jaar oud kunnen worden. 

Dit idee wordt ondersteund door onderzoek bij mensen van 100 jaar en ouder, die lagere schildklierhormoonniveaus hebben – een teken van een lager metabolisme. 

Hoewel lichaamsbeweging goed is voor de gezondheid, kan te veel spieropbouw en calorie-inname het verouderingsproces versnellen. 

Een goede balans tussen activiteit en rust, evenals een gezond voedingspatroon, zijn belangrijk voor een lang en gezond leven.

Take home message

Maar waarom sterven bodybuilders? En hoe oud worden bodybuilders gemiddeld?

Het misbruik van deze steroïden is verbonden met verschillende hart- en vaatproblemen, zoals een acuut hartinfarct, vergrote linkerhartkamer, arteriële trombose en longembolie. 

Andere mogelijke doodsoorzaken zijn nier- en leverproblemen, tumoren, hoge bloeddruk en veranderingen in het cholesterolgehalte. 

Het gemiddelde sterftecijfer van bodybuilders is 47,6 jaar, gebaseerd op mannelijke deelnemers aan wedstrijden tussen 1948 en 2014. 

Deze leeftijd is echter niet representatief voor alle bodybuilders. Arnold Schwarzenegger, bijvoorbeeld, heeft zeven keer Mr. Olympia gewonnen en leeft nog steeds actief op 76-jarige leeftijd.

Soms is het lastig om te bepalen of iemand anabole steroïden gebruikt. Lees hier hoe je anabolengebruikers kan herkennen.

Neem ook een kijkje op mijn YouTube-kanaal, waar ik de meest gestelde vragen zoals deze in slechts 1 minuut beantwoord.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Vanberg, P., & Atar, D. (2010). Androgenic anabolic steroid abuse and the cardiovascular system. Doping in Sports: Biochemical Principles, Effects and Analysis, 411-457.

Smoliga, J. M., Wilber, Z. T., & Robinson, B. T. (2023). Premature Death in Bodybuilders: What Do We Know?. Sports Medicine, 53(5), 933-948.