Hoe Herken je Anabolengebruikers? 5 Typische Tekenen

Met anabolen kun je maar liefst 3 kilogram spieren per maand aankomen.

Vandaar dat bizar veel mensen het gebruiken, namelijk 1,5% van 12-jarigen, 6,4% van volwassen mannen, 13,4% van atleten, 18,4% van recreatieve sporters en 54% van de bodybuilders.

Deze percentages zijn waarschijnlijk nog hoger omdat ze gebaseerd zijn op zelfrapportage en vragenlijsten, en omdat je er steeds makkelijker aan kunt komen.

De kans is dus groot dat je anabolengebruikers bent tegengekomen. Maar hoe kun je zien of iemand anabolen gebruikt?

KORT ANTWOORD

Je kan het herkennen aan onevenredig veel spieren rond de schouders, borst, trapezius en nek, terwijl de benen minder ontwikkeld zijn, omdat de eerstgenoemde gebieden meer androgeen receptoren bevatten. Vandaar dat er in deze gebieden acne kan verschijnen, vooral op de schouders, borst of rug. Een ander belangrijk teken is borstvorming (gynaecomastie), waar 37% van de mannen last van zal krijgen. Een vetvrije massa hoger dan 25 is ook zeer verdacht.

Andere fysieke veranderingen zijn haaruitval en een vergrote kaak en voorhoofd door de groei van botweefsel, wat resulteert in een “Hulk”-achtig uiterlijk. Bijna 60% zal ook last krijgen van prikkelbaarheid en agressiviteit, wat bekendstaat als ‘’roid rage”.

Vrouwen kunnen een diepere stem krijgen, vergroting van de clitoris en overmatige lichaamsbeharing ervaren. Tot slot kunnen gebruikers ook last krijgen van hyperactiviteit, paranoia, depressie en manie.

Begin er alsjeblieft niet aan, want het gebruik kan leiden tot vroege hartaanvallen, beroertes, nierfalen en levertumoren.

Dit artikel onthult het vetpercentage van gebruikers, de impact van anabolen op het hart en belicht andere schadelijke gevolgen. Ontdek hier de doodsoorzaken van bodybuilders.

trainende bodybuilder zonder shirt

Het vetpercentage van anabolengebruikers

Iemands vetvrijemassa is een van de beste indicatoren, want de hoogste vetvrije massa index in natuurlijke atleten is ongeveer 25. Dit is gebaseerd op het volgende:

Uit een steekproef van 20 mr. America winnaars voor het tijdperk van steroïden (1939 en 1959) was hun gemiddelde vetvrije massa-index namelijk 25,4.

Mensen boven de 25 gebruiken daarom dus waarschijnlijk steroïden. 

gespierde arm met dumbbellDit betekent uiteraard niet dat alle mensen onder de 25 gegarandeerd geen steroïden gebruiken. 

Sommige mensen onder de 25 kunnen ook steroïden gebruiken, zij het misschien in lagere doses of minder frequent. 

Het kan ook zijn dat ze niet zo consistent trainen of een strikt dieet volgen, wat allemaal van invloed kan zijn op hun spiermassa en lichaamssamenstelling. 

Je kunt de vetvrije massa berekenen door het totale lichaamsgewicht te verminderen met het vetmassa.

Hoe anabolen gynaecomastie (borstvorming) veroorzaakt

Onderzoek heeft aangetoond dat 37% van de mensen die steroïden gebruiken last heeft van gynaecomastie (borstvorming),

Dit wordt bijna altijd veroorzaakt door een verhoogd niveau van het vrouwelijke hormoon oestrogeen in het lichaam.

Wat veel mensen niet weten, is dat wanneer je steroïden neemt, je lichaam een deel van dat extra testosteron kan omzetten in oestrogeen. 

Dit komt door aromatase, een enzym dat regelmatig testosteron omzet in oestrogeen. 

Kortom, hoe meer testosteron je hebt, hoe groter de kans is dat het wordt omgezet in oestrogeen, en hoe hoger de kans is op het ontwikkelen van gynaecomastie.

Hartproblemen door anabolen

sterk hartHoewel anabole steroïden spiermassa vergroten, kunnen ze ernstige bijwerkingen hebben, waaronder effecten op het hart.

Dikker bloed. Ten eerste verhogen anabole steroïden de hoeveelheid rode bloedcellen in het lichaam. Dit kan leiden tot een aandoening die polycytemie wordt genoemd, waarbij het bloed dikker wordt. Dikker bloed kan de bloedstroom belemmeren en het risico op bloedstolsels vergroten, wat kan leiden tot hartaanvallen of beroertes.

Hoger cholesterol. Daarnaast kunnen anabole steroïden de niveaus van het slechte cholesterol (LDL) verhogen en de niveaus van goede cholesterol (HDL) verlagen. Dit kan leiden tot de vorming van plaque in de slagaders, wat bekendstaat als atherosclerose. Atherosclerose verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen en beroertes, omdat het de bloedtoevoer naar het hart kan beperken.

Hoge bloeddruk. Bovendien kunnen anabole steroïden leiden tot hypertensie, ofwel hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk plaatst extra stress op het hart en verhoogt het risico op hartaandoeningen en andere complicaties zoals beroertes.

Hartfalen. Een ander potentieel effect van anabole steroïden op het hart is cardiomyopathie, een aandoening waarbij het hartspierweefsel verzwakt. Dit kan leiden tot hartfalen, waarbij het hart niet in staat is om voldoende bloed door het lichaam te pompen.

Hartritmestoornissen. Ten slotte kunnen anabole steroïden hartritmestoornissen veroorzaken, zoals ventriculaire aritmieën. Deze abnormale hartslagpatronen kunnen levensbedreigend zijn als ze niet worden behandeld en kunnen leiden tot plotselinge hartstilstand.

Kortom, het gebruik van anabole steroïden kan een aantal schadelijke effecten hebben op het hart, waaronder verdikking van het bloed, veranderingen in cholesterolniveaus, hypertensie, cardiomyopathie en hartritmestoornissen.

Gevolgen anabole steroïden

Anabolen bootsen het mannelijke geslachtshormoon testosteron na, wat leidt tot een verhoogde spiermassa en kracht. 

In een periode van 8-12 weken kunnen mensen die anabole steroïden gebruiken gemiddeld zo’n 2,27 tot 9,07 kilogram aan magere spiermassa verwachten te winnen.

Het gebruik van anabole steroïden kan echter nog veel meer effecten hebben op je lichaam.

Specifieke gebieden. Anabolen vergroten namelijk vooral de schouderspieren, trapezius, rugspieren, borstspieren, en bovenarmen. Precies de plekken waar je ook acne zal zien. Kortom, de kans op gebruik is groot als iemand in die gebieden zeer gespierd is en een te hoge vetvrije massa index heeft van boven de 25.

Bijwerkingen op de lange termijn. Langdurig gebruik van anabole steroïden kan ernstige bijwerkingen hebben, zoals leveraandoeningen, hartaandoeningen, nierproblemen en veranderingen in de bloeddruk.

Psychologische effecten. Anabole steroïden kunnen ook psychologische effecten hebben, waaronder stemmingswisselingen, agressie, depressie en zelfs psychotische symptomen bij gevoelige personen.

Hormonale disbalans. Het gebruik van anabole steroïden kan de natuurlijke hormoonbalans verstoren. Dit kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid, impotentie, verminderde productie van sperma en gynaecomastie (borstvorming bij mannen).

Lichamelijke veranderingen bij vrouwen. Vrouwen die anabole steroïden gebruiken, kunnen masculiniserende effecten ervaren, zoals een diepere stem, vergroting van de clitoris, toegenomen lichaamsbeharing en veranderingen in de menstruatiecyclus.

Kortom, hoewel anabole steroïden kunnen leiden tot indrukwekkende fysieke veranderingen, brengen ze ook aanzienlijke risico’s met zich mee voor de gezondheid en het welzijn van gebruikers.

Take home message

Dus hoe kun je zien of iemand anabolen gebruikt?

Anabolengebruik kan worden herkend aan onevenredige spiergroei rond de schouders, borst, trapezius en nek, met minder ontwikkelde benen, vaak gepaard gaand met acne en gynaecomastie. 

Andere waarschuwingssignalen zijn haaruitval, vet haar, vette huid, borstvorming bij mannen, en fysieke kenmerken zoals wallen, zwellingen in de nek, en een vergrote kaak en voorhoofd. 

Bijna 60% van de gebruikers ervaart prikkelbaarheid en agressie, terwijl een vetvrije massa hoger dan 25 zeer verdacht is.

Gebruik alsjeblieft geen anabole steroïden. Ook op natuurlijke wijze kun je spiermassa opbouwen, zonder de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van deze middelen.

Ik hoop dat je nu beter geïnformeerd bent.

Neem een kijkje op mijn youtube kanaal waarin ik de meest gestelde vragen zoals deze in 1 minuut beantwoord.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Johnston, L., O’Malley, P. M., & Bachman, J. G. (2002). Monitoring the future: national results on adolescent drug use: overview of key findings, 2001.

18.4 sagoe

Sagoe, D., Molde, H., Andreassen, C. S., Torsheim, T., & Pallesen, S. (2014). The global epidemiology of anabolic-androgenic steroid use: a meta-analysis and meta-regression analysis. Annals of epidemiology, 24(5), 383-398.

Sanjuan, P. M., Langenbucher, J. L., & Hildebrandt, T. (2016). Mood symptoms in steroid users: the unexamined role of concurrent stimulant use. Journal of substance use, 21(4), 395-399.