6 Voordelen Van Noten Voor Je Darmen

Het wordt steeds duidelijker hoe noten de darmen kunnen beïnvloeden. Noten beschikken namelijk over een unieke voedingsmatrix.

Het darmmicrobioom omvat miljoenen bacteriën of microben in het maag-darmkanaal. Om deze reden zijn steeds meer mensen nieuwsgierig naar het effect van noten op de darmgezondheid.  

Kortom, wat is het verband tussen noten en darmen?

KORT ANTWOORD

Uit onderzoek blijkt dat noten je darmmicrobioom beïnvloeden. Noten zitten boordevol onverzadigde vetzuren, polyfenolen, lipiden en prebiotische vezels die de darmmicrobiota gunstig beïnvloeden. Bij de fermentatie van deze vezels zullen de darmbacteriën belangrijke korteketenvetzuren produceren, zoals butyraat. Butyraat verhoogt de samentrekkingen in het darmepitheel en verhoogt de mucussecretie. Dit verklaart grotendeels waarom noten zo goed voor de darmen kunnen zijn. Bovendien zijn de lipiden in noten, dankzij hun intacte celwanden, resistent tegen vertering in het bovenste maagdarmkanaal. Hierdoor bereiken ze de dikke darm, waar ze door de goede darmbacteriën gebruikt kunnen worden. Noten hebben over het algemeen een bescheiden effect op de darmen, terwijl walnoten een grote invloed kunnen hebben op de α-diversiteit en β-diversiteit. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de unieke voedingssamenstelling van walnoten. Kortom, noten beschikken over een bijzondere voedingsmatrix die samen de darmgezondheid kunnen bevorderen. 

Dit artikel vertelt je over alle effecten van noten op het darmmicrobioom, hoe het de darmfunctie en darm symptomen kan beïnvloeden en algemene gezondheidsvoordelen van noten.

darmen

6 Positieve effecten van noten op de darmen 

Je zou het misschien niet verwachten, maar noten en darmen kunnen voor een aantal unieke voordelen zorgen. Zo heeft een recent onderzoek aangetoond dat walnoten de hartgezondheid kunnen bevorderen. 

Maar dat is nog niet alles. Diëten die rijk aan noten zijn, kunnen de kans op colorectale darmkanker verlagen. De volgende mechanismen kunnen deze gezondheidsvoordelen verklaren:

1. Prebiotisch effect

Noten zitten boordevol prebiotische vezels, die positieve effecten uitoefenen op je darmflora. 

Probiotica zijn gunstige darmbacteriën, terwijl prebiotica het voedsel vormt voor je goede darmbacteriën. 

Prebiotica vormt het substraat voor de micro-organismen die het selectief kunnen gebruiken. Dit zorgt voor gezondheidsvoordelen. Zo hebben kastanje- en amandelextract een prebiotisch effect op de lactobacillen en bifidobacteriën. dit zijn de twee belangrijkste darmbacteriefamilies. 

Deze prebiotische effecten zijn te danken aan de fysieke structuur en nutriëntensamenstelling van noten. 

Bij de fermentatie van vezels produceren de darmbacteriën korte keten vetzuren, zoals butyraat. Butyraat zorgt voor twee belangrijke gezondheidsvoordelen: 

  1. verhoogde contractiliteit in het darmepitheel
  2. verhoogde mucussecretie in darmepitheelcellen 

Deze twee effecten kunnen verklaren waarom noten de darmbacteriën, en dus de darmgezondheid, verbeteren.

2. Polyfenolen

De relatie tussen polyfenolen en darmflora is bidirectioneel. De darmbacteriën zetten de polyfenolen om in absorbeerbare producten, die vervolgens de samenstelling van het darmmicrobioom kunnen beïnvloeden. Je darmbacteriën kunnen zowel de vezels als de polyfenolen als substraat gebruiken. 

3. Lipiden

Noten bevatten lipiden met een lage biotoegankelijkheid. Dit houdt in dat ze resistent zijn tegen de vertering, dankzij hun intacte celwanden. 

In het bovenste deel van het maagdarmkanaal zullen ze niet verteerd worden, waardoor ze de dikke darm intact kunnen bereiken. In de dikke darm kunnen ze vervolgens gebruikt worden door je gunstige darmbacteriën.

4. Noten en darmdiversiteit 

Meerdere onderzoeken hebben de effectennoten van walnoten, amandelen, pistachenoten  en hazelnoten op de darmmicrobiota onderzocht. Hierbij keken de wetenschappers naar de effecten van noten op de α- en β-diversiteit metriek en microbiële darm samenstelling. 

De notenconsumptie had over het algemeen een bescheiden effect op de microbiële darmdiversiteit. Twee onderzoeken rapporteerden echter een grote α-diversiteitverschuiving en vier studies rapporteerden een grote β-diversiteit verschuiving. Het ging hier met name om de walnoten. Dit is waarschijnlijk te danken aan de unieke voedingssamenstelling.

Dankzij deze verschuivingen in de bacteriële samenstelling neemt de hoeveelheid gunstige bacteriën, die korte keten vetzuren aanmaken,  toe. Het gaat hier om de bacteriesoorten Clostridium, Lachnospira Roseburia en Dialister. Uit deze veelbelovende studies blijkt dat noten een modulerend effect kunnen hebben. 

Jammer genoeg waren er variaties in de onderzoeksopzet en een aantal methodologische beperkingen, waardoor de resultaten inconsistent waren. Toekomstige onderzoeken moeten de effecten preciezer in kaart zien te brengen, voordat we definitieve aanbevelingen kunnen doen. 

Wat is darmgezondheid?

Je gastro-intestinale gezondheid staat in nauw verband met de samenstelling van de darmmicrobiota, oftewel de verhouding tussen verschillende darmbacteriën.  

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk goede darmbacteriën en zo min mogelijk slechte darmbacteriën. 

Vanaf je geboorte vervullen je darmbacteriën unieke rollen voor je lichaam: 

  1. ontwikkeling van het immuunsysteem
  2. productie van korte-keten vetzuren: belangrijkste energiebron van je darmepitheelcellen  
  3. energieproductie uit onverteerbaar voedsel

Aan de andere kant kan een verschuiving in de samenstelling van je darmbacteriën darmklachten en darmaandoeningen veroorzaken, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, constipatie en het prikkelbare darmsyndroom. 

Kortom, door rekening te houden met noten en darmen kan je je maag-darmgezondheid, en dus je algehele gezondheid, bevorderen.

Take home message 

Het darmmicrobioom staat in verband met verschillende aspecten van de menselijke gezondheid. Het is algemeen bekend dat noten meerdere gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een verbeterde hartgezondheid. 

Aangezien het belang van een gezonde darmflora steeds meer aandacht krijgt, vragen mensen zich af wat de effecten van noten daarop kunnen zijn.  Studies naar noten en darmen zijn veelbelovend. Noten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, lipiden, vezels, en polyfenolen die zowel de samenstelling van de darmflora als de algehele darmgezondheid positief kunnen beïnvloeden. 

Noten zijn niet alleen een waardevolle voedingsinterventie voor de hartgezondheid, maar mogelijk ook voor de maag-darmgezondheid. Voeg daarom wat heerlijke noten aan je dieet toe en profiteer van deze gezondheidsvoordelen!

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bamberger, C., Rossmeier, A., Lechner, K., Wu, L., Waldmann, E., Fischer, S., … & Parhofer, K. G. (2018). A walnut-enriched diet affects gut microbiome in healthy caucasian subjects: a randomized, controlled trial. Nutrients, 10(2), 244.

Creedon, A. C., Hung, E. S., Berry, S. E., & Whelan, K. (2020). Nuts and their effect on gut microbiota, gut function and symptoms in adults: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Nutrients, 12(8), 2347.

Fitzgerald, E., Lambert, K., Stanford, J., & Neale, E. P. (2021). The effect of nut consumption (tree nuts and peanuts) on the gut microbiota of humans: a systematic review. British Journal of Nutrition, 125(5), 508-520.

Yanni, A. E., Mitropoulou, G., Prapa, I., Agrogiannis, G., Kostomitsopoulos, N., Bezirtzoglou, E., … & Karathanos, V. T. (2020). Functional modulation of gut microbiota in diabetic rats following dietary intervention with pistachio nuts (Pistacia vera L.). Metabolism open, 7, 100040.