Aardappels Mét of Zonder Schil Eten?

Een aardappelschil ziet er soms vuil en aangekoekt uit waardoor je je afvraagt of je de schil er wel op moet laten zitten. Aan de andere kant bevat de schil soms de meeste voedingsstoffen.

Maar hoe zit dat bij aardappels? Kan je ze beter mét, of zonder schil eten?

KORT ANTWOORD

Eet aardappels met schil, omdat de aardappelschil maar liefst de helft van alle vezels bevat. Zonder schil gaan er ook vitamines verloren. 100 gram gekookte aardappelen met schil levert 22% van je vitamine C op terwijl zonder schil maar 12% van je vitamine C oplevert. Er zitten verhoudingsgewijs dus meer van bepaalde voedingsstoffen in de schil dan aan de binnenkant (vruchtvlees) van de aardappel. Ongeschilde aardappelen zijn bovendien minder vatbaar voor waterophoping. Wees wel voorzichtig omdat de natuurlijke giftige chemicaliën in de aardappelschillen in grote hoeveelheden problemen kunnen veroorzaken. Was ze dus goed en vermijd vooral aardappels met groene schillen.

Dit artikel vertelt je hoe voedzaam de aardappelschil precies is en wanneer het giftig is.

aardappels met en zonder schil op plankje

Aardappelschil voedingsstoffen

De schil van de aardappel bevat 50% van de totale hoeveelheid voedingsvezel. Meer dan 50% van de voedingsstoffen zit in de aardappel zelf.

Als je de aardappelschil verwijdert zullen veel vezels verloren gaan. Maar de aardappelschil bevat nog meer voedzame bestanddelen.

Voedingsstoffen aardappelschil:

 1. vitamine C
 2. B-vitamines
 3. ijzer
 4. kalium
 5. calcium
 6. andere voedingsstoffen

Een gebakken aardappel met schil levert maar liefst 4 gram vezels, 926 gram kalium en 2 milligram ijzer.

Bij rood vlees en gerechten die sterk van smaak zijn kan een ongeschilde aardappel erg lekker zijn.

Bij bijvoorbeeld zoet vlees en kip vinden veel mensen geschilde aardappelen lekker. Uiteraard is dit een persoonlijke voorkeur.

Aardappel voedingsstoffen

Er wordt nog wel eens gedacht dat aardappelen alleen maar zetmeel koolhydraten bevat. Het zal je nog verbazen hoeveel vitaminen en mineralen het bevat. 

Zo bevat het vruchtvlees van de aardappel vitamine C en kalium, maar dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Aardappelen zitten boordevol voedingsstoffen, vitamines en mineralen waaronder:

 1. vitamines: vitamine B1, vitamine B3 en vitamine B6
 2. mineralen: fosfor, kalium, magnesium, pantotheenzuur, folaat, en riboflavine
 3. voedingsvezels
 4. antioxidanten

De antioxidanten kunnen het risico op chronische ziekten helpen voorkomen. Maar dan vraag je je waarschijnlijk af hoeveel het precies van de bovengenoemde voedingsstoffen bevat.

Een middelgrote gebakken aardappel met schil bevat maar liefst 5 gram eiwit en vier gram vezels. Het levert bovendien een groot gedeelte van je dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen:

 1. 35% aan vitamine C
 2. 30% vitamine B6
 3. 25% van je dagelijkse kalium

Aardappelen zijn in vergelijking met witte rijst ook een gezondere optie. Zo bevatten aardappelen meer vezels en juist minder vet en calorieën. Aardappelen en witte rijst bevatten evenveel eiwitten. 

Aardappelen zijn dus voedzamer dan de meeste mensen denken. Uiteraard moet je voor een goede gezondheid je maaltijden variëren om zo alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Is de aardappelschil giftig?

Een groene aardappelschil kan het glycoalkaloïdegif genaamd solanine bevatten. Grote hoeveelheden solaine kunnen braken, diarree tot zelfs verlamming veroorzaken.

In de aardappelschil zitten dus glycoalkaloïden die in hoge concentraties giftig zijn. 

Als ze langdurig aan licht zijn blootgesteld zal de concentratie aan het oppervlak van de aardappelknol toenemen. Helaas kan het koken of frituren deze glycoalkaloïden niet afbreken. 

De aardappelschil is met zijn gif een beschermlaag om de ondergrondse organismen op afstand te houden. Kortom, de groene aardappelschil kan zeer gevaarlijk zijn. Houd hier dus rekening mee.

Als je voorzichtig bent zal de aardappelschil je gezondheid waarschijnlijk niet schaden. Integendeel, het voegt meer vezels toe aan je dieet en verandert de smaak op een positieve manier.

Take home message

De aardappelschil is erg voedzaam en verhindert dat er water in de aardappelen doordringt. 

Aardappelen inclusief de schil zijn rijk aan vezels. Door zowel het vruchtvlees van de aardappel en de schil te eten kun je de vezelinname maximaliseren.

Dankzij deze vezels zit je langer vol en kan je gemakkelijker gewicht verliezen.

Bovendien helpen vezels bij zowel de controle van je cholesterol als bloedsuikergehalte. Hiermee neemt de kans op hartaandoeningen af.

De vitamine en mineralen in de aardappel zelf zorgen ervoor dat je lichaam goed blijft functioneren.

Kortom, voor extra vezels eet je aardappels met schil. 

Omwille van de smaak en textuur van ongeschilde aardappelen kun je ze het beste ongeschild laten koken. Ook al zou je ze na het koken nog gaan schillen.

De schil geeft een licht bittere smaak.

Uiteraard moet je de vuile aardappelen eerst goed met een borstel en warm schoon water schoonmaken.

Van zichzelf zijn aardappelen best wel saai. Laat de schil er eens op zitten voor variatie en verwerk ze in je maaltijden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Camire, M. E., Violette, D., Dougherty, M. P., & McLaughlin, M. A. (1997). Potato peel dietary fiber composition: effects of peeling and extrusion cooking processes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 45(4), 1404-1408.