Gescheurde Hamstring? 5 Tekenen, Oorzaken en Tips

Heb je ooit een sportblessure gehad die je volledig uit de running heeft gehaald? Als je ooit je hamstring hebt afgescheurd, weet je hoe pijnlijk en frustrerend dit kan zijn. 

Jaarlijks krijgen duizenden mensen te maken met deze slopende blessure die je maandenlang kan belemmeren in je dagelijkse activiteiten en sportprestaties. 

Een hamstringblessure kan niet alleen ondraaglijke pijn veroorzaken, maar het kan ook ernstige gevolgen hebben voor je mobiliteit en levenskwaliteit.

In dit artikel gaan we dieper in op het afscheuren van je hamstring, de symptomen, oorzaken, behandelingen en preventie.

voetbalverzorger legt linker hand op rechter hamstring van liggende voetballer

Symptomen van een afgescheurde hamstring

Wanneer je je hamstring afscheurt, kun je een aantal symptomen ervaren die variëren van mild tot ernstig. 

Hier zijn enkele veel voorkomende symptomen die gepaard gaan met een afgescheurde hamstring.

 1. Onmiddellijke pijn. Je zult onmiddellijk een scherpe, stekende pijn voelen in het achterste bovenbeen. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de mate van de scheur.
 2. Zwelling. Na het scheuren van je hamstring kan er zwelling optreden in het getroffen gebied. De zwelling kan snel toenemen en kan gepaard gaan met een gevoel van warmte of roodheid.
 3. Beperkte mobiliteit. Als gevolg van de pijn en zwelling, kan je mobiliteit beperkt zijn en kan het moeilijk zijn om te lopen, rennen of bewegen.
 4. Spierzwakte. Je zult ook merken dat de spierkracht van het getroffen gebied is afgenomen. Dit kan je belemmeren bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten of sporten.vermoeide man hiit na workout
 5. Blauwe plekken. Na verloop van tijd kan er een blauwe plek ontstaan op het getroffen gebied als gevolg van de scheuring en bloeduitstorting.

Als je vermoedt dat je je hamstring hebt afgescheurd, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. 

Een afgescheurde hamstring kan ernstige gevolgen hebben en kan langdurige revalidatie vereisen.

Gescheurde hamstring of toch iets anders?

Symptomen van andere hamstringblessures kunnen vergelijkbaar zijn, maar kunnen ook verschillen afhankelijk van de specifieke blessure. 

Hier zijn enkele voorbeelden van andere veelvoorkomende hamstringblessures en hun symptomen:

Symptomen van een verrekking van de hamstring:

 • Pijn en gevoeligheid in de achterkant van het bovenbeen
 • Lichte tot matige spierpijn
 • Mogelijk lichte zwelling of bloeduitstorting

Symptomen van een overbelasting van de hamstring:

 • Geleidelijke pijn in de achterkant van het bovenbeen
 • Pijn die verergert bij activiteit en verbetert bij rust
 • Mogelijk een algemeen gevoel van stijfheid in de spier

Het is belangrijk om een ​​gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen als je denkt dat je een hamstringblessure hebt, zodat je een juiste diagnose kunt krijgen en een passende behandeling kunt krijgen.man bij dokter voor prostaat

Oorzaken van hamstringscheuren

Het afscheuren van je hamstring is een veelvoorkomende blessure, vooral onder atleten en mensen die actief zijn in sporten die hoge eisen stellen aan de benen. 

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het afscheuren van je hamstring. 

Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende oorzaken van een hamstringblessure.

 1. Spiervermoeidheid. Wanneer je spieren vermoeid raken door overmatige of langdurige inspanning, neemt de kans op een blessure toe. Dit komt doordat vermoeide spieren minder effectief zijn bij het absorberen van schokken en het stabiliseren van de spieren rondom het gewricht.
 2. Onvoldoende warming-up. Het overslaan van een goede warming-up kan leiden tot een verhoogd risico op een hamstringblessure. Een goede warming-up bereidt de spieren voor op de fysieke activiteit die volgt, waardoor de kans op letsel wordt verkleind.man springt touw
 3. Spieronevenwichtigheden. Onevenwichtigheden in de spierkracht en flexibiliteit tussen de quadriceps en de hamstrings kunnen leiden tot overbelasting van de hamstringspieren. Dit kan op zijn beurt leiden tot een verhoogd risico op een hamstringblessure.
 4. Overbelasting. Het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging kan de hamstringspieren belasten en leiden tot overbelasting en spanning. Dit kan de spieren kwetsbaarder maken voor blessures.
 5. Leeftijd. Oudere mensen hebben een hoger risico op hamstringblessures omdat de spieren naarmate we ouder worden minder flexibel worden en minder goed in staat zijn om de schokken van fysieke activiteit op te vangen.
 6. Slechte techniek. Slechte techniek bij het uitvoeren van oefeningen kan ook bijdragen aan het risico op het afscheuren van de hamstring. Het is belangrijk om goede technieken te leren en te gebruiken om blessures te voorkomen.
 7. Eerdere blessures. Mensen die eerder een hamstringblessure hebben gehad, hebben een verhoogd risico op een hernieuwde blessure als gevolg van littekens of zwakte in de spieren.

Het is belangrijk om te begrijpen welke factoren kunnen bijdragen aan het afscheuren van je hamstring om deze blessure te voorkomen. 

Door een goede warming-up te doen, je spieren in balans te houden, je techniek te verbeteren en voldoende rust en hersteltijd te nemen, kun je het risico op het afscheuren van je hamstring verminderen.

Behandelingen bij afgescheurde hamstring

Als je last hebt van een afscheuring van je hamstring, is het belangrijk om zo snel mogelijk behandeling te zoeken. 

Een afscheuring van de hamstring kan zeer pijnlijk zijn en het kan je beperken in je dagelijkse activiteiten. 

Hieronder vind je enkele van de meest effectieve behandelingsopties voor een afscheuring van de hamstring.

 1. Rust. Een van de belangrijkste stappen in de behandeling van een hamstringblessure is rust nemen. Vermijd fysieke activiteiten die pijn veroorzaken en geef je spieren voldoende tijd om te herstellen.
 2. IJs. Het toepassen van ijs kan helpen om de pijn te verminderen en de zwelling te verminderen. Wikkel een ijszak in een doek en breng deze aan op het getroffen gebied gedurende ongeveer 20 minuten per keer, met tussenpozen van 2 uur.
 3. Fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan je helpen bij het herstellen van een afscheuring van de hamstring. Zij kunnen je begeleiden bij oefeningen om de spieren te versterken en je helpen om je spieren weer soepel en flexibel te maken.
 4. Medicatie. Pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol kunnen helpen om de pijn te verlichten. Overleg met je arts voordat je medicijnen inneemt om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn voor jou.afvallen medicatie pijnstiller
 5. Chirurgie. In ernstige gevallen van een hamstringblessure kan een operatie nodig zijn. Bij deze operatie wordt de gescheurde pees weer aan de spier vastgemaakt en kan de chirurg andere beschadigde delen van de spier repareren.
 6. Shockwave therapie. Dit is een nieuwe behandelmethode die gebruik maakt van geluidsgolven om de genezing van de spier te bevorderen. Het is vooral effectief voor mensen met chronische hamstringblessures.

Het is belangrijk om te onthouden dat een hamstringblessure tijd nodig heeft om te herstellen en dat je je spieren niet te snel moet belasten. 

Neem voldoende rust en volg het behandelplan dat je arts of fysiotherapeut voor je heeft opgesteld. 

Met de juiste behandeling en revalidatie kun je volledig herstellen van een afscheuring van je hamstring en weer terugkeren naar je normale activiteiten. 

Afscheuren van de hamstring voorkomen

Het voorkomen van een afscheuring van de hamstring is belangrijk om langdurige pijn en beperkingen te voorkomen. 

Hieronder volgen enkele tips om het risico op een hamstringblessure te verminderen.

Stretching. Het uitvoeren van regelmatige stretchoefeningen kan helpen om de spieren van de hamstring soepel en flexibel te houden, waardoor het risico op een blessure wordt verminderd. Neem voldoende tijd om je spieren op te warmen voordat je aan fysieke activiteiten begint.sportprestaties magnesium

Krachttraining. Het versterken van de spieren van de benen kan helpen om het risico op een hamstringblessure te verminderen. Oefeningen zoals squats, lunges en deadlifts kunnen helpen om de spieren van de benen te versterken.

Rust en herstel. Voldoende rust en herstel zijn essentieel om het risico op een hamstringblessure te verminderen. Vermijd overbelasting en neem voldoende rust tussen trainingssessies om je spieren de tijd te geven om te herstellen.

Goede techniek. Het gebruik van de juiste techniek bij het uitvoeren van fysieke activiteiten kan helpen om het risico op blessures te verminderen. Vraag om advies aan een trainer of coach als je niet zeker weet hoe je bepaalde oefeningen correct moet uitvoeren.

Gebruik van geschikt schoeisel. Het dragen van goed passend schoeisel kan helpen om het risico op blessures te verminderen. Kies schoenen met goede demping en ondersteuning om de schokken op je voeten en benen te absorberen.

Luister naar je lichaam. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en rust te nemen als je pijn of ongemak voelt. Forceer jezelf niet om te blijven trainen als je niet goed voelt, aangezien dit het risico op blessures kan vergroten.

Door deze tips in acht te nemen en voorzichtig te zijn met fysieke activiteiten, kun je het risico op een afscheuring van de hamstring verminderen en gezond blijven. 

Onthoud dat voorkomen altijd beter is dan genezen, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen om blessures te voorkomen.

Wat je moet weten over een afgescheurde hamstring

Naast de oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van een afscheuring van de hamstring zijn er nog een aantal andere zaken die belangrijk zijn om te weten.

Risicogroepen. Mensen die in hun sport veel sprinten, springen en draaien lopen een hoger risico op het krijgen van een hamstringblessure. Ook mensen die onvoldoende rust nemen na lichamelijke inspanning of een sedentaire levensstijl hebben, lopen een hoger risico.

Het belang van een goede diagnose. Als je denkt dat je een hamstringblessure hebt opgelopen, is het belangrijk om een ​​arts of een fysiotherapeut te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en behandeling. Zelfbehandeling kan leiden tot verergering van de blessure.

Terugkeren naar sport na blessure. Als je een hamstringblessure hebt gehad, is het belangrijk om geleidelijk terug te keren naar sport of fysieke activiteiten. Overleg met een arts of fysiotherapeut over wanneer het veilig is om weer te beginnen met sporten en hoe je het beste kunt opbouwen.

Het belang van algemene fitness. Algemene fitheid kan helpen om blessures te voorkomen, waaronder een hamstringblessure. Het onderhouden van een goede algemene conditie kan helpen om de spieren van het lichaam in goede conditie te houden en het risico op blessures te verminderen.

Het belang van een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet en voldoende rust en slaap, kan helpen om het risico op blessures te verminderen en het herstel te bevorderen als er toch een blessure optreedt.te weinig slaap om af te vallen met periodiek vasten

Het is altijd belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en aanbevelingen op het gebied van blessurepreventie en -behandeling. 

Raadpleeg bij twijfel altijd een professional voor een nauwkeurige diagnose en behandeling.

Take home message

Een scheur in de hamstring kan worden veroorzaakt door overmatige belasting, een plotselinge beweging, of een gebrek aan flexibiliteit of kracht. 

De behandelingsopties voor een hamstringblessure variëren van rust en ijs tot fysiotherapie en in sommige gevallen een operatie. 

Andere behandelingsopties kunnen het gebruik van braces of steunverbanden zijn en het vermijden van activiteiten die de hamstring extra belasten. 

Het is belangrijk om de instructies van een arts of fysiotherapeut op te volgen om te zorgen voor een volledig herstel. 

Een goede preventie van een hamstringblessure omvat regelmatige rekoefeningen, het vermijden van overbelasting, het gebruik van de juiste techniek bij sport en lichaamsbeweging en het behoud van een goede algemene conditie. 

Onthoud dat het voorkomen van blessures altijd beter is dan genezen en dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en professionele hulp te zoeken als je denkt dat er sprake is van een blessure.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen