Gaat een Baby Langer Slapen van Meer Voeding?

Als het slaap- of eetschema van je baby verandert, maak je je als ouder al snel zorgen, maar vaak is hier een goede verklaring voor.

Is het zo dat als een baby meer gaat eten, de baby ook langer zal slapen?

KORT ANTWOORD

Mogelijk heeft de baby een groeispurt waarbij de baby mogelijk een paar dagen meer gaat eten, ook langer zal gaan slapen, of meer dutjes. Je moet de waarschuwingssignalen van ziektes goed in de gaten houden, maar gelukkig is er waarschijnlijk een normale reden voor.

Naast een groeispurt zijn er nog meer mogelijke oorzaken van meer slapen of meer dutjes herstel van een ziekte, recente vaccinatie, tandjes krijgen en een fluctuerend bloedsuiker. Ook de voeding zelf heeft invloed op de nachtrust, zo heeft een studie aangetoond dat baby’s vanaf een bepaalde leeftijd met vaste voeding en moedermelk beter slapen dan baby’s die alleen moedermelk krijgen.

Als het moeilijk is om je baby wakker te krijgen, als de baby niet goed eet of als er koorts of andere symptomen aanwezig zijn is het goed om naar de dokter te gaan.

Dit artikel vertelt mogelijke oorzaken van baby meer eten langer slapen inclusief een aantal symptomen waar je rekening mee moet houden.

moeder voedt baby met een lepel

1. Groeispurt

We hebben allemaal een groeispurt doorgemaakt, hetzelfde geldt voor baby’s. Hier kan sprake van zijn als je baby een paar dagen meer gaat eten en langer gaat slapen (of meer dutjes).

Baby’s groeien uiteraard in een snel tempo, en voor een goede groei is rust noodzakelijk.

Kortom, groeispurten zijn te verwachten, mogelijk verklaart dit de veranderingen die je opmerkt.

Tekenen van een groeispurt:

  1. meer honger dan normaal
  2. tekenen van verhoogde honger: veel huilen, tong uitsteken, rusteloosheid, op handjes en lippen zuigen, meer wispelturigheid

2. Oudere baby’s slapen langer

Als baby’s groeien zullen ze per voeding meer kunnen eten waardoor er tussen twee voedingen meer tijd kan zitten. Ook zul je gaan merken dat je baby in de nacht langer zal gaan slapen.

3. Vaste voeding kan voor een betere nachtrust zorgen

Uit een onderzoek blijkt dat baby’s die vanaf drie maanden zowel vaste voeding als moedermelk krijgen in vergelijking met baby’s met alleen borstvoeding beter zullen slapen.

Waarom baby’s langer slapen

Oorzaken van meer slapen of meer dutjes:

  1. groeispurten
  2. herstel van een ziekte 
  3. recente vaccinatie
  4. tandjes krijgen: elke groei vereist extra rust
  5. fluctuerend bloedsuiker
  6. ook mentale ontwikkeling kan erg vermoeiend zijn voor de baby

Flesvoeding en borstvoeding

Babys die flesvoeding krijgen, krijgen misschien minder voedingen dan baby’s met borstvoeding. Flesvoeding wordt namelijk langzamer verteerd dan moedermelk. 

Take home message

Bij een pasgeboren baby is de klok rondvoeden normaal. Als je een verandering opmerkt, voel je je misschien een beetje ongerust.

Dus is het zo dat mijn baby langer gaat slapen bij meer voeding?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waaronder een groeispurt. Naast een groeispurt zijn er andere mogelijke oorzaken van meer slapen of meer dutjes waaronder tandjes krijgen, herstel van een ziekte, recente vaccinatie of fluctuerend bloedsuiker.

Uit een studie blijkt ook dat vaste voeding plus moedermelk voor een betere nachtrust kan zorgen. 

Er zijn dus nogal wat mogelijke oorzaken. Alleen een gezondheidsdeskundige weet wat er precies aan de hand is, dus als het je opvalt dat je baby meer eet dan gezond is of meer slaapt kun je natuurlijk langsgaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen