Blaasjes op Tong door Vitaminetekort

Ben je weleens wakker geworden met pijnlijke blaasjes op je tong? Het kan zijn dat deze vervelende blaasjes het gevolg zijn van een tekort aan vitaminen. 

Vitaminen spelen een essentiële rol in het functioneren van ons lichaam, en een tekort aan bepaalde vitaminen kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder blaasjes op de tong. 

In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en bespreken we de relatie tussen vitaminetekort en blaasjes op de tong. 

We zullen ook kijken naar welke vitaminen betrokken zijn bij dit probleem en hoe je deze kunt aanvullen om de symptomen te verminderen en te voorkomen.

man inspecteert zijn tong

Hoe een vitaminetekort blaasjes op tong kan veroorzaken 

Blaasjes op de tong kunnen een teken zijn van verschillende gezondheidsproblemen, en een daarvan is dus een tekort aan vitaminen.

 1. alle soorten vitaminesupplementen op tafelVitamine B12 tekort. Een van de belangrijkste vitaminen die verband houdt met blaasjes op de tong is vitamine B12. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de productie van rode bloedcellen en het onderhouden van een gezond zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, waaronder bloedarmoede, vermoeidheid, duizeligheid, tintelingen in de handen en voeten en blaasjes op de tong.
 2. foliumzuur tekortFoliumzuurtekort. Een ander type vitaminetekort dat kan leiden tot blaasjes op de tong is een tekort aan foliumzuur, ook bekend als vitamine B9. Foliumzuur is ook essentieel voor de productie van rode bloedcellen en het onderhouden van een gezond zenuwstelsel. Een foliumzuurtekort kan verschillende problemen veroorzaken zoals bloedarmoede, vermoeidheid, geheugenproblemen en blaasjes op de tong.
 3. vitamine c tekortVitamine C tekort. Tot slot kan een tekort aan vitamine C ook blaasjes op de tong veroorzaken. Vitamine C is een belangrijke antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de genezing van weefsels. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot vermoeidheid, een verzwakt immuunsysteem en blaasjes op de tong.

Nu weet je hoe een vitaminetekort blaasjes op tong kan veroorzaken, maar je bent natuurlijk benieuwd naar manieren om er vanaf te komen.

Ga voor deze voedingsmiddelen

Als je regelmatig last hebt van blaasjes op de tong, is het belangrijk om je dieet te evalueren en te kijken of je voldoende voedingsmiddelen eet die deze belangrijke vitaminen bevatten. 

Een evenwichtig dieet met voldoende groenten, fruit, volkoren granen, eiwitten en zuivel kan je helpen om voldoende van deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Vitamine B12. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12 zijn onder andere vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, is het belangrijk om te weten dat vitamine B12 voornamelijk voorkomt in dierlijke producten. Overweeg het eten van voedingsmiddelen die verrijkt zijn met vitamine B12, zoals ontbijtgranen, sojamelk of supplementen te gebruiken om een tekort te voorkomen.

Foliumzuur. Foliumzuur rijke voedingsmiddelen zijn onder andere bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, broccoli, asperges, peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten, en volkoren producten, zoals volkoren brood en pasta.

Vitamine C. Voedingsmiddelen die boordevol vitamine C zitten zijn onder andere citrusvruchten, kiwi’s, paprika’s, bessen en groenten zoals broccoli en spruitjes. Door deze voedingsmiddelen regelmatig te eten, kun je ervoor zorgen dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt.

Stoppen met roken en stress verminderen. Naast een gebalanceerd dieet, is het ook belangrijk om slechte gewoontes zoals roken te vermijden en je stressniveau te beheersen. Het vermijden van roken kan bijdragen aan een gezonde mond en stressbeheersing kan je immuunsysteem ondersteunen.

Maak een afspraak met een diëtist of een huisarts als je regelmatig last hebt van blaasjes op de tong en vermoedt dat het een gevolg kan zijn van een tekort aan deze belangrijke vitaminen.

Zij kunnen je helpen om een dieet te ontwikkelen dat past bij jouw specifieke behoeften en mogelijke supplementen aanbevelen.

Andere mogelijke oorzaken

Naast een tekort aan bepaalde vitaminen, zijn er ook andere mogelijke oorzaken van blaasjes op de tong. 

Het is daarom belangrijk om deze oorzaken uit te sluiten voordat je de oorzaak van de blaasjes toeschrijft aan een vitaminetekort.

 1. stressStress. Een mogelijke oorzaak van blaasjes op de tong is stress. Stress kan namelijk een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem, waardoor de kans op een infectie toeneemt en er blaasjes kunnen ontstaan. Het beheersen van stress kan daarom helpen om het risico op blaasjes op de tong te verminderen. Ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen.
 2. Allergieën. Allergieën kunnen ook leiden tot blaasjes op de tong. Een allergie kan optreden bij voedingsmiddelen, zoals gluten of noten, of bij medicatie. Controleer daarom of er een verband is tussen het eten van bepaalde voedingsmiddelen of het gebruik van medicatie en het ontstaan van blaasjes op de tong. Bij het vermoeden op een allergie is het goed om een allergietest te doen bij een allergoloog.
 3. Infecties. Infecties, zoals een schimmelinfectie of een virale infectie, kunnen ook leiden tot blaasjes op de tong. Een schimmelinfectie wordt vaak veroorzaakt door de Candida-schimmel en kan behandeld worden met antischimmelmedicatie. Een virale infectie, zoals het herpes simplex-virus, kan leiden tot koortsblaasjes op de lippen en in de mond. Ga bij het vermoeden op een infectie langs de arts voor een diagnose en behandeling.

Aandachtspunten 

Naast het belang van het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12, foliumzuur en vitamine C om blaasjes op de tong te voorkomen, zijn er nog andere factoren die kunnen bijdragen aan een vitaminetekort en het ontstaan van blaasjes op de tong. 

 1. Andere vitaminen en mineralen. Een tekort aan vitamine B2, B3, B6, ijzer, zink en magnesium kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van blaasjes. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitaminen en mineralen zijn onder andere:
 • Vitamine B2: amandelen, melk, yoghurt, eieren, spinazie
 • Vitamine B3: vis, gevogelte, pinda’s, champignons, avocado’s
 • Vitamine B6: zalm, kip, bananen, zoete aardappelen, kikkererwten
 • IJzer: rundvlees, kip, vis, peulvruchten, donkere bladgroenten
 • Zink: oesters, rundvlees, pompoenpitten, cashewnoten, yoghurt
 • Magnesium: donkere bladgroenten, noten, zaden, bonen, volkoren granen
 1. Gevolgen van roken. Roken kan bijdragen aan een tekort aan vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor een gezonde mond en de preventie van blaasjes op de tong. Roken kan bijvoorbeeld leiden tot een vermindering van vitamine C in het lichaam, wat kan bijdragen aan een verhoogd risico op blaasjes op de tong.
 2. Gastro-intestinale aandoeningen. Aandoeningen van het maag-darmkanaal, zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en coeliakie, kunnen de opname van voedingsstoffen, waaronder vitaminen en mineralen, in het lichaam belemmeren. Een gebrek aan opname van deze voedingsstoffen kan leiden tot een tekort en bijdragen aan het ontstaan van blaasjes op tong.
 3. Medicatiegebruik. Sommige medicijnen kunnen leiden tot een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor een gezonde mond. Bijvoorbeeld, medicijnen voor diabetes, maagzuurremmers en antibiotica kunnen de opname van vitamine B12 in het lichaam belemmeren. Het is daarom belangrijk om bij het gebruik van medicijnen altijd de bijsluiter te lezen of advies te vragen aan een arts of apotheker over eventuele bijwerkingen of interacties met voedingsstoffen.

Take home message

Samenvattend kunnen we stellen dat blaasjes op de tong een mogelijk symptoom kunnen zijn van een vitaminetekort, met name van vitamine B12, foliumzuur en C. 

Het is belangrijk om voldoende voedingsmiddelen te eten die deze vitaminen bevatten en andere mogelijke oorzaken uit te sluiten, zoals stress, allergieën of infecties. 

Als je vermoedt dat je last hebt van een vitaminetekort, is het altijd verstandig om medische hulp te zoeken.

Het goede nieuws is dat een vitaminetekort meestal gemakkelijk kan worden opgelost door simpelweg meer voedingsmiddelen te eten die deze vitaminen bevatten of door supplementen te nemen. 

Door gezonde voedingskeuzes te maken en eventuele tekorten aan te vullen, kan je niet alleen de symptomen van blaasjes op de tong verminderen, maar ook je algehele gezondheid verbeteren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen