Hoe Ontstaat een Kater? 7 Oorzaken

42 procent van de Nederlanders is weleens met een kater op het werk verschenen. Maar je had net zo goed thuis kunnen blijven, want de typische symptomen van een kater zullen je productiviteit teniet doen, zoals misselijkheid, zwakte, hoofdpijn, spierpijn, maagpijn, duizeligheid en prikkelbaarheid.

Geen verrassende symptomen, want alcohol is een harddrug en eigenlijk gewoon gif voor je lichaam. 

Maar waarom voel je je dan tijdens het drinken zo lekker, maar de volgende ochtend zo belabberd? Dus, hoe ontstaat een kater?

KORT ANTWOORD

Je krijgt geen kater van alcohol, maar van het afbraakproduct ervan. Wanneer je alcohol afbreekt, laat je lever namelijk aceetaldehyde vrij, een bijproduct dat nog veel giftiger is dan alcohol, en misselijkheid, overgeven en een koortsachtig gevoel kan veroorzaken.

Echter, de kater komt niet altijd door de alcohol zelf. Integendeel, de meeste symptomen van een kater worden veroorzaakt door de vochtafdrijvende uitdrogende effecten, wat bijdraagt aan hoofdpijn.

En hoewel je door alcohol sneller in slaap valt, zal de slaapkwaliteit slechter en gefragmenteerd zijn, en zul je eerder wakker worden.

Ook kan alcohol de maag irriteren en kan het maagzuur toenemen, wat buikpijn of misselijkheid kan veroorzaken. Daarnaast veroorzaakt alcohol een ontstekingsreactie die vaak lichamelijke symptomen veroorzaakt waardoor je je ziek voelt. Alcohol verwijdt zelfs je bloedvaten, wat hoofdpijn kan veroorzaken.

Tot slot kan alcohol de bloedsuikerspiegel verlagen, wat gepaard gaat met vermoeidheid, duizeligheid en prikkelbaarheid. Kortom, alcohol kan op tal van manieren voor een kater zorgen.

Dit artikel vertelt je wat je tegen een kater kunt doen en of je het kunt voorkomen.

vrouw ligt in bed met hoofdpijn door kater

Wat helpt tegen een kater?

vrouw heeft een kater en houdt een glas water vastAls je wakker wordt met een kater, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je beter te voelen. Dus wat te doen bij een kater?

1. Hydratatie. Alcohol kan uitdroging veroorzaken, wat bijdraagt ​​aan veel van de symptomen van een kater. Drink veel water om je vochtbalans te herstellen. Sportdranken of kokoswater kunnen ook helpen om elektrolyten aan te vullen.

2. Voeding. Eet voedzame voedingsmiddelen om je lichaam te ondersteunen terwijl het herstelt van de schade veroorzaakt door alcohol. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bessen en groene bladgroenten, kunnen bijzonder nuttig zijn.

3. Rust. Neem de tijd om te rusten en te herstellen. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de effecten van alcohol, dus probeer wat extra slaap te krijgen.

Weetje

Wist je dat sommige mensen al na één drankje een kater kunnen krijgen? Dit kan komen door een genetisch onvermogen om acetaldehyde snel genoeg te verwerken.

4. Pijnbestrijding. Als je hoofdpijn hebt, kun je een pijnstiller zoals ibuprofen of paracetamol nemen om de pijn te verlichten. Zorg ervoor dat je de aanbevolen dosering niet overschrijdt en vermijd het gebruik van aspirine, omdat dit maagirritatie kan veroorzaken.

5. Anti-misselijkheid. Als je misselijkheid ervaart, kunnen gemberthee of gember supplementen helpen om de symptomen te verlichten. Blijf rechtop zitten of liggen met je hoofd iets omhoog om misselijkheid te verminderen.

6. Kalmerende middelen. Sommige mensen vinden verlichting van een kater door middel van kalmerende middelen zoals kamillethee of pepermuntthee. Deze kunnen helpen om je maag te kalmeren en je te helpen ontspannen.

7. Douche of bad. Een warme douche of bad kan helpen om je spieren te ontspannen en je te revitaliseren. Het kan mogelijk ook helpen om de gifstoffen uit je lichaam te spoelen.

8. Aromatherapie. Sommige mensen vinden verlichting van kater symptomen door middel van aromatherapie. Essentiële oliën zoals lavendel of pepermunt kunnen helpen om hoofdpijn te verlichten en je te helpen ontspannen.

Hoewel deze tips kunnen helpen om de symptomen van een kater te verlichten, is de beste manier om een kater te voorkomen door verantwoordelijk om te gaan met alcohol. 

Hoe kan je een kater voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan verhelpen. Hier volgt een uitgebreide gids over hoe je een kater kunt voorkomen, zodat je de dag na een feestje of een avondje uit fris en energiek kunt beginnen.

1. Verstandig drinken

Afwisseling met water. Drink tussen alcoholische drankjes door water om gehydrateerd te blijven en de effecten van alcohol op je lichaam te verminderen. Een goede regel is om na elk alcoholisch drankje een glas water te drinken.

Kies je drankjes verstandig. Sommige drankjes bevatten meer alcohol en additieven dan andere, wat kan bijdragen aan een ergere kater. Probeer dranken te kiezen met minder alcohol en minder toegevoegde suikers.

Drink met mate. Het belangrijkste is om de hoeveelheid alcohol die je consumeert te beperken. Stel een limiet voor jezelf en houd je eraan.

2. Eten voordat je drinkt

Eet voedzaam. Een goede maaltijd voorafgaand aan het drinken kan helpen om de absorptie van alcohol te vertragen en je maag te beschermen.

Vermijd vettig voedsel. Hoewel sommige mensen geloven dat vettig voedsel kan helpen om een kater te voorkomen, kan het eigenlijk de symptomen verergeren. Zo kunnen oliën een gevoelige maag nog meer van streek maken. Probeer in plaats daarvan voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan antioxidanten en voedingsstoffen.

3. Tijd tussen drankjes

Neem je tijd. Drink langzaam en neem pauzes tussen drankjes door. Dit geeft je lichaam de kans om alcohol te verwerken en vermindert de kans op een kater.

Niet drinken op een lege maag. Als je van plan bent om alcohol te drinken, zorg er dan voor dat je iets eet voordat je begint. Dit helpt om de absorptie van alcohol te vertragen en kan helpen om een kater te voorkomen.

4. Hydratatie

Drink water voor, tijdens en na het drinken. Begin de avond met hydrateren en blijf gedurende de avond water drinken. Alcohol kan uitdroging veroorzaken, wat bijdraagt ​​aan kater symptomen.

Kokoswater of sportdranken. Deze kunnen helpen om elektrolyten aan te vullen en je gehydrateerd te houden tijdens het drinken.

5. Luister naar je lichaam

Ken je grenzen. Wees je bewust van hoe alcohol je lichaam beïnvloedt en wees bereid om te stoppen met drinken voordat je te ver gaat.

Wees voorzichtig met medicatie en alcohol. Sommige medicijnen kunnen interageren met alcohol en de effecten versterken. Raadpleeg je arts als je twijfelt over mogelijke interacties.

6. Alternatieven voor alcohol

Mocktails. Overweeg om af en toe een alcoholvrije drank te kiezen om jezelf te hydrateren en een pauze te nemen van alcohol.

Alternatieven voor alcohol. Er zijn steeds meer alcoholvrije alternatieven op de markt die de smaak en ervaring van alcoholische dranken nabootsen zonder de negatieve effecten.

Take home message

Alcohol is gif voor het lichaam, maar waarom voelt het tijdens het drinken dan zo goed en de volgende ochtend zo slecht? Dus hoe ontstaat een kater? Waarom heb je kater? Dus wat is de kater oorzaak?

Een kater ontstaat niet door alcohol zelf, maar door het afbraakproduct ervan, aceetaldehyde, dat nog giftiger is dan alcohol. 

De vochtafdrijvende uitdrogende effecten dragen bij aan hoofdpijn. Alcohol kan de slaapkwaliteit verslechteren, de maag irriteren, ontstekingsreacties veroorzaken en bloedvaten verwijden, wat hoofdpijn veroorzaakt. 

Het kan zelfs de bloedsuikerspiegel verlagen, wat leidt tot vermoeidheid, duizeligheid en prikkelbaarheid. Kortom, alcohol kan op diverse manieren een kater veroorzaken.

Het is cruciaal dat lezers mijn werk steunen, zodat ik 365 dagen per jaar educatief materiaal kan blijven maken over medische onderwerpen zoals deze, en daarnaast gratis beginnersgidsen kan blijven maken en gratis kanalen kan opzetten. 

Gezondheid is van onschatbare waarde en deze betrouwbare bron van informatie moet voor iedereen toegankelijk blijven.

Vergeet ook niet een kijkje te nemen op mijn YouTube-kanaal, waar ik de meest gestelde vragen zoals deze in 1 minuut beantwoord.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Wiese, J. G., Shlipak, M. G., & Browner, W. S. (2000). The alcohol hangover. Annals of internal medicine, 132(11), 897-902.

Penning, R., van Nuland, M., AL Fliervoet, L., Olivier, B., & C Verster, J. (2010). The pathology of alcohol hangover. Current Drug Abuse Reviews, 3(2), 68-75.