Essentiële Olie voor Schildklierproblemen: Werkt Het?

Steeds meer mensen komen achter de therapeutische werking van essentiële oliën. Naast de huid kan essentiële olie volgens sommige mensen ook intern je lichaam een handje helpen.

Kan essentiële olie wellicht ook schildklierproblemen verminderen?

KORT ANTWOORD

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar essentiële oliën en de schildklier, maar uit anekdotisch bewijs blijkt dat het kan helpen bij de symptomen van sommige schildklieraandoeningen zoals een traagwerkende schildklier en een overactieve schildklier.

Essentiële oliën kunnen een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) niet voorkomen maar sommige oliën kunnen de symptomen ervan helpen verbeteren. 

Hoewel het sommige symptomen zou kunnen verlichten, is er meer onderzoek nodig in de toekomst. Overleg altijd met je dokter.

Dit artikel vertelt je of je met essentiële olie schildklierproblemen kan aanpakken en welke olie je daarvoor nodig hebt.

essentiële oliën in flesjes

Welke essentiële olie tegen schildklierproblemen?

Essentiële oliën die bij een traagwerkende schildklier zouden kunnen helpen zijn:

 1. Rozengeranium (ontstekingsremmend)
 2. Wilde sinaasappelolie
 3. Mirre (ontstekingsremmend)
 4. Spearmint (pijnstillend)
 5. Pepermunt (minder misselijkheid, bevordert spijsvertering)

Essentiële oliën die bij een overactieve schildklier zouden kunnen helpen zijn:

 1. Wintergroen (pijnverlichting)
 2. Lavendel (kalmerend)
 3. Citroengras (ontstekingsremmend)
 4. Wierookolie (ontstekingsremmend, pijnverlichtend, immuunversterkend)
 5. Sandelhout (angstremmend)

Essentiële oliën zijn niet voor ernstige schildklierproblemen bedoeld, maar ze kunnen mogelijk ondersteuning bieden bij schildklieraandoeningen. Ga dus niets op eigen initiatief ondernemen en overleg eerst met je dokter.

Waarom je door een trage schildklier aankomt

De schildklier reguleert onze energie en vetverbranding. Dit doet onze schildklier met schildklierhormoon.

Als je schildklier traag werkt verlies je als het ware de vonk van de verbranding waardoor je stofwisseling achteruitgaat.

Daarom leidt een trage schildklier over het algemeen tot enige toename in gewicht. Bij een ernstige hypothyreoïdie is de gewichtstoename vaak groter. 

Ongeveer de helft van de mensen met een trage schildklier zal daarom snel aankomen in gewicht en moeite hebben met afvallen.

Voor het grootste gedeelte is de gewichtstoename te wijten aan het vasthouden van zout en water, maar deels kan het door een verhoogde vetaanzet veroorzaakt worden.

Omdat je minder schildklierhormoon hebt zal de stofwisseling trager worden. Om deze reden kan er dus schildkliermedicatie voorgeschreven worden zoals levothyroxine.

In de meeste gevallen zal dit tot gewichtsverlies leiden. 

Afvallen met een trage schildklier kan een echte uitdaging zijn. Gelukkig zijn er verschillende dieet- en leefstijlaanpassingen die je kunnen helpen:

 1. caloriebeperking
 2. tijdige diagnose
 3. dagelijks 60 minuten aan lichaamsbeweging
 4. minder suikerrijke en koolhydraatrijke voedingsmiddelen
 5. genoeg water drinken
 6. voldoende vezels binnenkrijgen
 7. 7-9 uur slaap 
 8. bewerkte voedingsmiddelen vermijden
 9. geneesmiddelen begrijpen

Take home message

Miljoenen vrouwen hebben last van vermoeidheid, slecht humeur, droge huid, haaruitval en gewichtstoename. In 60% van de gevallen kan het te wijten zijn aan een trage schildklier. Een trage schildklier leidt dus tot een aantal vervelende klachten. 

Van pijnklachten tot depressie en ademhalingsproblemen, essentiële oliën worden voor verschillende klachten gebruikt. Kun je met essentiële olie schildklieraandoeningen behandelen?

Sommige symptomen van schildklieraandoeningen kunnen met essentiële oliën behandeld worden.

Er is echter onvoldoende wetenschappelijk onderzoek naar verricht. Overleg van tevoren altijd met je dokter als je denkt dat je een schildklieraandoening hebt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Avci, G., Ulutas, E., Ozdemir, V., Kivrak, I., & Bulbul, A. (2022). The positive effect of black seed (Nigella sativa L.) essential oil on thyroid hormones in rats with hypothyroidism and hyperthyroidism. Journal of Food Biochemistry, 46(4), e13801.