Sojamelk is een alternatief van melk dat in vergelijking met andere plantaardige zuivelproducten meer unieke mineralen bevat. Maar bevat sojamelk ook fosfor?
KORT ANTWOORD
Sojamelk bevat zeker fosfor. Van nature heeft sojamelk zelfs een hoog fosforgehalte. Zo is het natuurlijke fosfaatgehalte 80-140 milligram. Als er fosfaten aan toe worden gevoegd kan dit gehalte oplopen tot 250 milligram fosfor. De hoeveelheid kan per merk variëren. Zo bevat 236 milliliter sojamelk gemiddeld 80 mg tot 250 milligram fosfor. De biotoegankelijkheid van fosfor, oftewel de mate waarin je lichaam dit kan absorberen, is echter wel lager in op sojagebaseerde dranken.
Dit artikel vertelt je wat er allemaal in soja zit, de toevoegingen, de meest gezonde soja, de gezondheidsvoordelen en de potentiële nadelen van soja.
Fosfor is niet altijd vermeldt in sojamelk
Wees je ervan bewust dat sommige producten helemaal geen fosfor vermelden. De waarden zijn soms ook niet beschikbaar.
Aan melkvervangers wordt het calciumgehalte vaker toegevoegd omdat daar meer mensen naar kijken.
Het is voor velen namelijk een melkvervanger en dan wil je nog steeds genoeg calcium binnenkrijgen.
Maar wat zit er allemaal in sojamelk?
Bestanddelen sojamelk
Naast fosfor bevat sojamelk nog veel meer bestanddelen die je gezondheid kunnen bevorderen, dus wat zijn de andere sojamelk bestanddelen?
In onbewerkte soja zitten alle essentiële aminozuren, B-vitamines, magnesium, hoogwaardige eiwitten, vezels, kalium, gezonde vetten (omega-3, omega-6-vetzuren), calcium, en ijzer.
Bovendien zijn sojabonen ook rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, zoals mangaan, folaat, vitamine K1, thiamine, en koper.
Wat er aan sojamelk is toegevoegd
Om verschillende redenen bevat sojamelk toevoegingen:
- Smaak: om de smaak te verbeteren wordt er vaak zout of suiker aan sojamelk toegevoegd
- Textuur: om de textuur van sojamelk te verbeteren kunnen er ook verdikkingsmiddelen en gommen aan toegevoegd zijn en die bevatten vaak natrium.
Andere toevoegingen die onder andere in soja kunnen zitten:
- natuurlijk aroma
- rietsuiker
- zeezout
- calciumcarbonaat
- carrageen
- vitamine A-palmitaat
- vitamine D2
- vitamine B12
- riboflavine (B2)
Dus waaraan kun je een gezonde sojamelk herkennen? Veel mensen drinken immers sojamelk om hun gezondheid te bevorderen, niet om toevoegingen binnen te krijgen.
Welke sojamelk gezond is
De voedzaamheid kan onderling verschillen en veel commerciële sojamelk bevatten vele ingrediënten.
Weetje
Wist je dat sojamelk met vanillesmaak per portie vaak meer dan een eetlepel extra suiker bevat?
Onbewerkte soja wordt als het gezondste en meest voedzame soja beschouwd. Het zou natuurlijk het fijnst zijn als de twee hoofdingrediënten uit niet-genetisch gemodificeerde sojabonen en water zou bestaan.
Als je de volgende keer in de supermarkt bent, ga dan voor een sojamelk met zo min mogelijk extra suikers en natrium en een sojamelk dat vrij is van carrageen en glyfosaatresten. Meestal staat er op het pak ongezoet, maar kijk altijd goed naar de ingrediëntenlijst.
Is soja goed voor je?
Soja kan een aantal gezondheidsvoordelen opleveren:
- Kan het risico op een aantal gezondheidsproblemen helpen verlagen waaronder hart- en vaatziekten, beroertes, coronaire hartziekten en bepaalde kankers zoals prostaatkanker.
- Kan de botgezondheid helpen verbeteren en het risico op osteoporose verkleinen
- Soja is in verband gebracht met een lager cholesterol en soja zou het slechte LDL-cholesterol lichtelijk kunnen verlagen. De verlaging lijkt jammer genoeg niet significant te zijn.
- Minimaal bewerkte soja kan er voor zorgen dat je minder symptomen van de menopauze krijgt
In vergelijking met andere niet-zuivelmelkopties bevat soja ook een voordeel. Sojamelk bevat in vergelijking met amandelmelk ook nog eens meer voedingsstoffen, isoflavonen, eiwitten en kalium.
Echter, je hebt sojamelk vast ook wel negatief in het nieuws voorbij zien komen.
Nadelen van sojamelk
Wist je dat soja de nummer één gemodificeerde plant is? Er zijn bovendien ook een aantal potentiële nadelige effecten van soja aan het licht gekomen:
- milde maagdarmklachten: een opgeblazen gevoel, constipatie, misselijkheid
- een mogelijk lager testosterongehalte als je het regelmatig eet
- oestrogeenachtige effecten (door de soja isoflavonen die met natuurlijke oestrogenen vergelijkbaar zijn)
- puistjes, verstopte poriën
- hoger risico op nierstenen (door het oxalaat in soja)
- kan de schildklierwaarden doen verhogen als er veel van gegeten wordt
- allergische reacties
Take home message
Zit er fosfor in sojamelk?
Sojamelk bevat van nature een hoog fosforgehalte. Het natuurlijke fosfaatgehalte bedraagt ongeveer 80-140 milligram. Als er fosfaten aan toegevoegd zijn kan het oplopen tot wel 250 milligram fosfor.
De hoeveelheid fosfor kan bij de verschillende merken variëren. 236 milliliter sojamelk bevat ongeveer 80 mg tot 250 milligram fosfor.
Daarnaast bevat onbewerkte soja de essentiële aminozuren, hoogwaardige eiwitten, B-vitamines, gezonde vetten (omega-3, omega-6-vetzuren), magnesium, vezels, calcium, kalium, en ijzer.
Bovendien bevatten sojabonen ook verschillende vitaminen en mineralen, zoals mangaan, koper, vitamine K1, folaat, thiamine, en fosfor.
Onderling kan de voedzaamheid tussen de verschillende vormen van soja verschillen, maar onbewerkte soja is de gezondste en meest voedzame soja.
Soja kan goed voor je hart en botten zijn en de kans op een reeks aandoeningen helpen verkleinen.
Aangezien sojamelk vaak een relatief lange lijst aan ingrediënten bevat, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ga voor soja met zo min mogelijk extra suikers en natrium dat vrij is van carrageen en glyfosaatresten.
Over Diederik
Bronnen
Sanches, V. L., Peixoto, R. R. A., & Cadore, S. (2020). Phosphorus and zinc are less bioaccessible in soy-based beverages in comparison to bovine milk. Journal of Functional Foods, 65, 103728.