Geluksgevoel door Chocolade: 4 Geluksstofjes

Chocolade is gemaakt van cacaobonen, die worden verwerkt tot cacaopoeder, cacaoboter en cacaomassa. 

Het is een bron van energie en bevat verschillende voedingsstoffen, waaronder vetten, eiwitten, koolhydraten, vezels en mineralen.

Je hebt ongetwijfeld wel eens gemerkt dat een reep chocolade je gelukkig kan maken. 

Maar hoe kan dat en welke stoffen zorgen daarvoor? Dus wat zorgt voor het chocolade geluksgevoel?

KORT ANTWOORD

Chocolade bevat cafeïne, theobromine en fenylethylamine, wat sommigen doen geloven dat het geluksgevoel kan veroorzaken. Echter, de hoeveelheid van deze stoffen in chocolade is vaak zeer klein en het is dus onwaarschijnlijk dat ze een significant effect zullen hebben op ons humeur. 

Chocolade heeft dus misschien een klein positief effect op ons humeur, maar het effect is waarschijnlijk beperkt en er zijn veel andere factoren die ons geluksgevoel beïnvloeden.

Dit artikel vertelt je welke gelukshormonen je het gelukkige gevoel geven en tips hoe je nog gelukkiger wordt van chocolade.

chocolade en bonbons

Welke gelukshormonen maak je door chocolade aan?

 1. Serotonine. Dit is een neurotransmitter die wordt aangemaakt in onze hersenen en die een positief effect heeft op ons humeur en onze emotionele gezondheid. Het wordt vaak “het gelukshormoon” genoemd. Sommigen geloven dat het eten van chocolade de productie van serotonine kan verhogen, wat kan leiden tot een betere stemming.
 2. Fenylethylamine. Dit is een stof die wordt aangemaakt in onze hersenen wanneer we verliefd zijn. Het wordt ook aangetroffen in chocolade en sommigen geloven dat het kan bijdragen aan een betere stemming.
 3. Theobromine. Dit is een stof die voorkomt in chocolade en sommige geloven dat het een positief effect kan hebben op ons humeur. Het kan ook een licht stimulerend effect hebben, wat kan leiden tot een opgewekter gevoel.
 4. Cafeïne. Chocolade bevat ook cafeïne, wat een stimulerend effect kan hebben en kan leiden tot een opgewekter gevoel. Onthoud wel dat te veel cafeïne kan leiden tot ongemak, zoals hoofdpijn en slaapstoornissen.

Hoe je nog meer geluksgevoel uit chocolade haalt

 1. Kies de juiste chocolade. Het is belangrijk om chocolade te kiezen die hoog is in cacaogehalte, omdat dit meer flavonoïden bevat, wat kan leiden tot een betere stemming. Het is ook belangrijk om te onthouden dat chocolade met een hoog suikergehalte het risico op gewichtstoename kan verhogen, wat op lange termijn een negatief effect kan hebben op ons humeur.
 2. Eet het op de juiste manier. Het is belangrijk om chocolade te eten als onderdeel van een gezonde, gebalanceerde voeding. Het eten van te veel chocolade kan leiden tot ongemak, zoals een opgeblazen gevoel of diarree. Het is daarom belangrijk om chocolade te eten als een kleine traktatie en niet als een hoofdmaaltijd.
 3. Geniet van het eten. Het eten van chocolade kan een bevredigend gevoel geven, vooral als we het op een rustig tempo eten en het goed kauwen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het eten van chocolade vaak geassocieerd wordt met sociale activiteiten en vriendschappen, wat kan bijdragen aan een betere stemming.
 4. Maak gebruik van de stoffen in chocolade. Zoals we eerder hebben besproken, bevat chocolade enkele stoffen die ervoor kunnen zorgen dat we ons beter voelen, zoals serotonine, fenylethylamine, theobromine en cafeïne. Hoewel de hoeveelheid van deze stoffen vaak zeer klein is en het dus onwaarschijnlijk is dat ze een significant effect zullen hebben op ons humeur, kan het nog steeds helpen om ze te benutten als onderdeel van een gezonde levensstijl.

Interessante feitjes

 1. Chocolade wordt vaak geassocieerd met liefde en romantiek. In veel culturen wordt chocolade gegeven als een geschenk ter gelegenheid van Valentijnsdag en andere romantische gelegenheden. Dit komt doordat chocolade wordt geassocieerd met het gelukshormoon serotonine en de stof fenylethylamine, die worden aangemaakt wanneer we verliefd zijn.
 2. Chocolade kan stress verminderen. Sommige studies suggereren dat het eten van chocolade kan helpen om stress te verminderen en ons te kalmeren. Dit kan komen doordat chocolade flavonoïden bevat, die kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen en de bloedvaten te verwijden. Bovendien kan het eten van chocolade ook leiden tot een gevoel van bevrediging en ontspanning, wat kan helpen om stress te verminderen.
 3. Chocolade kan goed zijn voor de huid. Sommige studies suggereren dat chocolade kan helpen om de huid te verbeteren en te beschermen tegen schade door de zon. Dit komt doordat chocolade flavonoïden bevat, die kunnen helpen om de bloedvaten te versterken en de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
 4. Chocolade kan goed zijn voor het hart. Sommige studies suggereren dat chocolade kan helpen om het hartgezondheid te verbeteren door de bloeddruk te verlagen en het risico op bloedstolsels te verminderen. Dit komt doordat chocolade flavonoïden bevat, die kunnen helpen om de bloedvaten te verwijden en de bloeddruk te verlagen.
 5. Chocolade kan goed zijn voor de hersenen. Sommige studies suggereren dat chocolade kan helpen om de hersenfunctie te verbeteren door de bloedcirculatie naar de hersenen te verhogen. Dit kan leiden tot een verbeterde cognitieve functie en een vermindering van het risico op cognitieve achteruitgang.

Take home message

Chocolade heeft misschien een klein positief effect op ons humeur. Dit is te danken aan de stoffen die het bevat, zoals serotonine, fenylethylamine, theobromine en cafeïne. 

Maar het is belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid van deze stoffen in chocolade vaak zeer klein is en dat het dus onwaarschijnlijk is dat ze een significant effect zullen hebben op ons humeur.

Daarnaast kan chocolade stress verminderen, en kan het goed zijn voor je huid, hart en hersenfunctie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen