Hamstring Pijn? 8 Oorzaken en Tips

Heb je ooit zo’n ongemakkelijk gevoel in je achterbeen ervaren, waardoor het moeilijk was om normaal te lopen of te bewegen? 

Je bent niet de enige. Elk jaar worden duizenden mensen getroffen door een van de meest voorkomende vormen van spierpijn – hamstringpijn. 

Of het nu wordt veroorzaakt door sportblessures, overbelasting of een verkeerde houding, hamstringpijn kan van invloed zijn op mensen van alle leeftijden en achtergronden. 

In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van hamstringpijn en wat je kunt doen om het te voorkomen en te behandelen, zodat je snel weer terug kunt naar je dagelijkse bezigheden.

voetbalverzorger legt linker hand op rechter hamstring van liggende voetballer

Symptomen van hamstringpijn

Hamstringpijn is een pijnlijke aandoening die zich manifesteert in de achterkant van het bovenbeen. 

Het kan variëren van milde stijfheid tot een scherpe pijn die het moeilijk maakt om te lopen. 

De symptomen van hamstringpijn kunnen verschillen afhankelijk van de ernst van de blessure. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die gepaard gaan met hamstringpijn.

 1. spierpijnPijn of stijfheid in de achterkant van het bovenbeen
 2. Moeite met lopen, rennen of andere fysieke activiteiten
 3. Zwakte in het getroffen been
 4. Spierkrampen of spasmen in het bovenbeen
 5. Zwelling of bloeduitstortingen rond het getroffen gebied
 6. Pijn bij het strekken van het been of het uitvoeren van andere bewegingen die de hamstring aanspannen
 7. Een knappend of knallend geluid in het getroffen gebied tijdens de blessure, dat kan wijzen op een gescheurde hamstring.

Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om medische hulp te zoeken om de blessure te laten beoordelen en behandelen. 

Door op tijd actie te ondernemen, kun je het herstelproces versnellen en voorkomen dat de blessure erger wordt.

Oorzaken van hamstringpijn

Hamstringpijn kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, van overbelasting tot een plotselinge beweging of trauma. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van hamstringpijn.

 1. hardloperOverbelasting. Het uitvoeren van te veel herhaalde bewegingen, zoals hardlopen of springen, kan leiden tot overbelasting van de hamstring en uiteindelijk leiden tot pijn.
 2. Verrekking. Een verrekking van de hamstring kan optreden wanneer de spier wordt overbelast en uitgerekt, waardoor kleine scheurtjes in de spiervezels ontstaan.
 3. Spiervermoeidheid. Als de hamstrings vermoeid raken, kunnen ze gevoeliger zijn voor letsel.
 4. Verkeerde houding. Een verkeerde houding kan de spieren en gewrichten van het lichaam onder spanning zetten en de kans op blessures vergroten.
 5. Verkeerde techniek. Het uitvoeren van oefeningen met een verkeerde techniek kan de hamstrings overbelasten en leiden tot pijn.
 6. Trauma. Een plotselinge beweging, een val of een botsing kan leiden tot een hamstringblessure.
 7. Slechte flexibiliteit. Een gebrek aan flexibiliteit kan de kans op hamstringblessures vergroten.
 8. Ouderdom. Naarmate we ouder worden, neemt de flexibiliteit en kracht van onze spieren af, wat kan leiden tot een hoger risico op hamstringpijn.

Het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is van je hamstringpijn, zodat je gerichte maatregelen kunt nemen om het te behandelen en te voorkomen.

Behandelingen hamstringpijn

Als je last hebt van hamstringpijn, zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen om de pijn te verminderen en het herstel te versnellen. Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingen voor hamstringpijn.

Rust. Het is belangrijk om de hamstring voldoende rust te geven om te herstellen van de blessure. Dit betekent dat je fysieke activiteiten moet vermijden die de hamstring belasten.

IJs. Door ijs op het getroffen gebied aan te brengen, kun je de pijn en zwelling verminderen. Breng het ijs gedurende 10-15 minuten aan en herhaal dit elke paar uur.

Compressie. Door het gebruik van compressie kan de zwelling worden verminderd en de genezing worden bevorderd. Wikkel het getroffen gebied in met een elastisch verband of draag een compressiekous.

Elevatie. Het omhoog houden van het getroffen been kan de bloedstroom verbeteren en de zwelling verminderen.

Fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan helpen om de spieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Ze kunnen ook massage en andere behandelingen aanbieden om het herstel te bevorderen.

Pijnstillers. Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol kunnen helpen om de pijn te verminderen.

Chirurgie. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om een gescheurde hamstring te repareren.

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je last hebt van hamstringpijn, vooral als de pijn aanhoudt of als je problemen hebt met lopen. 

Een specialist kan je de beste behandeling adviseren op basis van de ernst van je blessure.

Preventie hamstringpijn

Om hamstringpijn te voorkomen zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende preventieve maatregelen.

Stretching. Regelmatig stretchen van de hamstrings kan helpen om de spieren flexibel en sterk te houden en het risico op blessures te verminderen. Zorg ervoor dat je de hamstrings goed stretcht voor en na het sporten.

Spierversterkende oefeningen. Door het doen van specifieke spierversterkende oefeningen kun je de spieren versterken en het risico op blessures verminderen. Focus op oefeningen die de hamstring, de bilspieren en de quadriceps versterken.

Goede warming-up. Een goede warming-up is essentieel om de spieren op te warmen en het risico op blessures te verminderen. Doe voorafgaand aan het sporten een lichte cardio-oefening om de bloedstroom te verbeteren en de spieren op te warmen.

Goede techniek. Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt bij het sporten en de juiste lichaamshouding behoudt. Slechte techniek kan leiden tot overbelasting van de spieren en uiteindelijk tot blessures.

Rust en herstel. Zorg voor voldoende rust en herstel tussen trainingen om de spieren de kans te geven om te herstellen en te genezen.

Hydratatie. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om de spieren goed gehydrateerd te houden. Uitdroging kan leiden tot spierkrampen en andere blessures.

Aangepast schoeisel. Zorg ervoor dat je goede schoenen draagt die de juiste ondersteuning bieden en de schokken van het sporten opvangen. Slecht passende of versleten schoenen kunnen leiden tot overbelasting van de spieren.

Door deze maatregelen te nemen, kun je het risico op hamstringpijn en andere blessures verminderen en veilig blijven sporten.

Dit moeten je weten over hamstringpijn

Er zijn nog een paar andere dingen die mensen moeten weten over hamstringpijn.

Houd rekening met je leeftijd. Naarmate je ouder wordt, neemt de flexibiliteit van de spieren af en kan het risico op blessures toenemen. Oudere mensen moeten extra voorzichtig zijn bij het sporten en de juiste maatregelen nemen om blessures te voorkomen.

Luister naar je lichaam. Als je merkt dat je spieren moe of pijnlijk zijn, neem dan een pauze en geef je lichaam de tijd om te herstellen. Negeer geen pijn of ongemak, omdat dit kan leiden tot meer ernstige blessures.

Raadpleeg een arts. Als de pijn aanhoudt of verergert, of als je last hebt van aanhoudende stijfheid of zwelling, raadpleeg dan een arts. Een arts kan je helpen om de oorzaak van de pijn te bepalen en de juiste behandeling aanbevelen.

Verzorg je lichaam. Zorg ervoor dat je een gezonde levensstijl aanhoudt door gezond te eten en voldoende te slapen. Dit kan helpen om je spieren gezond en sterk te houden en het risico op blessures te verminderen.

Wees geduldig. Het kan even duren voordat je volledig hersteld bent van hamstringpijn. Wees geduldig en geef je lichaam de tijd om te herstellen. Probeer niet te snel terug te keren naar je normale activiteiten, omdat dit kan leiden tot meer schade aan de spieren.

Take home message

Hamstringpijn kan veroorzaakt worden door overbelasting, verrekking of scheuring van de spieren. 

Andere mogelijke oorzaken zijn het niet opwarmen voor het sporten, onvoldoende flexibiliteit en kracht van de spieren, en onjuiste techniek bij het uitvoeren van bepaalde oefeningen.

De behandeling van hamstringpijn kan bestaan uit rust, ijs en compressie om de zwelling te verminderen, pijnstillers om de pijn te verlichten en fysiotherapie om de spieren te versterken en flexibiliteit te verbeteren. 

In ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de spieren te herstellen.

Het voorkomen van hamstringpijn kan worden bereikt door op te warmen voor het sporten, het vermijden van overbelasting, het verbeteren van de flexibiliteit en kracht van de spieren, het gebruik van de juiste techniek bij oefeningen, en het dragen van de juiste uitrusting.

Als de pijn aanhoudt of verergert, raadpleeg dan een arts om de oorzaak van de pijn te bepalen en de juiste behandeling aan te bevelen.

Uiteindelijk is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en te luisteren naar de signalen die het geeft om blessures te voorkomen en een gezonde levensstijl te behouden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen