Heb ik het Norovirus? Symptomen, Oorzaken en Behandeling

Bij braken, diarree, en buikkrampen vermoed je al snel het norovirus. Het norovirus is namelijk de meest voorkomende oorzaak van diarree en braken. Norovirusuitbraken worden vaak veroorzaakt door bladgroenten, schelpdieren en vers fruit.  

Het norovirus is zeer besmettelijk, het is daarom belangrijk om te weten of je het hebt omdat iedereen besmet kan raken en ziek kan worden. 

Aan de hand van veelvoorkomende symptomen, de duur van de symptomen en een aantal andere tekenen kan je het herkennen.

Dit artikel vertelt je de meest voorkomende symptomen van het norovirus, de behandeling en waar het zich het snelst verspreidt.

vrouw last van diarree

Norovirus symptomen

Na een norovirusinfectie zullen de symptomen meestal na 1-2 dagen beginnen en ongeveer 1-3 dagen aanhouden. Ze kunnen echter ook al na 12 uur optreden.

Veel voorkomende symptomen:

 1. buikkrampen of buikpijn
 2. diarree
 3. misselijkheid
 4. braken

Minder vaak voorkomende symptomen:

 1. lichte koorts
 2. hoofdpijn
 3. rillingen
 4. spierpijn

De symptomen van buikpijn, diarree en braken zullen meestal na 12-48 uur optreden. Binnen een paar dagen zal het norovirus meestal overgaan. Echter, in sommige gevallen kun je er nog even last van hebben.

Je kunt je door het norovirus erg ziek voelen en dagelijks meerdere malen diarree hebben of overgeven. 

Hier wil je natuurlijk wat tegen doen.

Behandeling norovirus

Voor het norovirus bestaat er helaas geen specifieke behandeling, maar de meeste mensen zullen zonder behandeling herstellen. 

Voorkom verspreiding, blijf gehydrateerd, neem eventueel een paracetamol, en blijf nadat je hersteld bent nog twee dagen thuis omdat je nog besmettelijk bent.

Er zijn wel een paar belangrijke aandachtspunten.

Door het braken en de diarree gaat er veel vocht verloren wat tot uitdroging kan leiden. Bij uitdroging kunnen de volgende symptomen optreden:

 1. veel dorst
 2. minder plassen
 3. donkergekleurde urine
 4. droge keel en mond
 5. droge huid
 6. vermoeidheid
 7. duizeligheid bij opstaan

Let goed op je kinderen. Als ze uitgedroogd zijn kunnen de volgende symptomen optreden:

 1. met weinig of geen tranen huilen
 2. ongewone slaperigheid
 3. ongewoon waaks 

Het is dus belangrijk om het vocht aan te vullen en veel te drinken. Voorkom ernstige uitdroging. Je kunt zelfs in het ziekenhuis aan een vochtinfuus belanden.

Nadat je hersteld bent kan het virus nog een aantal weken in je ontlasting komen. Als je een andere aandoening hebt kan dit wel weken tot maanden voortduren.

Wanneer naar de dokter?

Als de diarree niet binnen een paar dagen overgaat moet je medische hulp zoeken. Neem bij de volgende symptomen ook contact op met een arts:

 1. hevig braken
 2. uitdroging
 3. buikpijn
 4. bloederige ontlasting

Verspreiding van het norovirus

In gesloten en drukke omgevingen zoals in verpleeghuizen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, cruiseschepen en scholen kan het norovirus zich in een rap tempo verspreiden.

Op de volgende manieren kun je het norovirus oplopen:

 1. in nauw contact met een besmet persoon
 2. besmet voedsel
 3. besmet water
 4. contact van je hand aan de mond wanneer je een besmet oppervlak of voorwerp hebt aangeraakt

Wanneer je besmettelijk bent:

 1. Vanaf de eerste symptomen tot enkele dagen na je herstel kun je het virus verspreiden. 
 2. Sommige besmette mensen vertonen geen symptomen maar zijn nog steeds besmettelijk

Het braaksel en de ontlasting van mensen die besmet zijn bevatten miljarden virusdeeltjes. Maar wist je dat een norovirusinfectie met slechts 10 virusdeeltjes veroorzaakt kan worden?

Norovirussen zijn bestand tegen tegen warme temperaturen, koude temperaturen en veel desinfectiemiddelen. Zo kunnen ze erg lang overleven.

Weetje

Wist je dat norovirussen dagen tot weken lang op op oppervlakken en voorwerpen kunnen blijven zitten?

Wanneer je in contact komt met een besmet persoon kun je het norovirus oplopen. Door het norovirus raken je maag of darmen ontstoken wat een zogeheten acute gastro-enteritis veroorzaakt.

Take home message

De meest voorkomende oorzaak van voedsel overgedragen ziekte is het norovirus. Het norovirus verspreidt zich via besmet voedsel, besmet water, braaksel, ontlasting en door nauw contact met een besmet persoon.

Een norovirusinfectie kan plotselinge diarree en hevig braken veroorzaken. Het is ook nog eens zeer besmettelijk. Dit wil je anderen natuurlijk niet aandoen. Dus heb ik het norovirus?

12 tot 48 uur na een norovirusinfectie zullen meestal symptomen van buikpijn, diarree en braken optreden en meestal 1-3 dagen aanhouden. Er zijn nog meer symptomen.

Tekenen en symptomen van een norovirusinfectie zijn onder andere misselijkheid, braken, ziek gevoel, maagkrampen, maagpijn, diarree, spierpijn en lichte koorts. De symptomen kunnen plotseling optreden.

Gelukkig zullen de meeste mensen zonder behandeling volledig herstellen.

Je kunt een norovirus helpen voorkomen door je handen ten minste 20 seconden met water en zeep te wassen, zeevruchten grondig te koken, fruit en groente te wassen, besmet voedsel en water te vermijden, besmette oppervlakken te ontsmetten en tijdens het reizen voorzichtig te zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hutson, A. M., Atmar, R. L., & Estes, M. K. (2004). Norovirus disease: changing epidemiology and host susceptibility factors. Trends in microbiology, 12(6), 279-287.

Robilotti, E., Deresinski, S., & Pinsky, B. A. (2015). Norovirus. Clinical microbiology reviews, 28(1), 134-164.