Het is het beste om deeg binnen 48 uur te gebruiken, maar we laten deeg soms nog wel eens lang in de keuken of koelkast liggen.
Deeg kan zeker bederven en te oud deeg kan ook niet meer naar behoren rijzen. Dus hoe lang is deeg houdbaar?
KORT ANTWOORD
Gistdeeg kun je maximaal vier uur op kamertemperatuur bewaren, ongeveer drie dagen in de koelkast en ongeveer drie maanden in de vriezer.
In de koelkast is deeg ongeveer drie dagen lang houdbaar. In de praktijk duurt het vaak 5-10 dagen voordat de bacteriën zich overmatig beginnen te ontwikkelen.
Diepvriesdeeg kan tot wel vier maanden goed blijven, waarna de kwaliteit af zal nemen. De ingrediënten spelen ook een belangrijke rol.
Dit artikel vertelt je hoe lang deeg houdbaar is, hoe je deeg het beste kunt bewaren, de verschillende soorten deeg, hoe je bederf herkent en of je salmonella kan krijgen.
Deeg bederft sneller door bepaalde ingrediënten
De houdbaarheid van deeg hangt af van de omgeving waarin je het bewaart en de ingrediënten dat het deeg bevat.
Traditioneel deeg met alleen bloem, water, zout en gist gaat van alle degen het langste mee, omdat het geen ingrediënten bevat die snel bederven.
Deeg op basis van melk of eieren bederft juist veel sneller, met name als je het op kamertemperatuur langer dan een paar uur hebt bewaard.
Oud deeg rijst niet meer goed
Deeg van een week out zal bij het bakken plat vallen. Het gist heeft dan alle bronnen uitgeput en is ‘’overgerezen’’.
Vergeten deeg kun je het beste voor pizza’s gebruiken omdat het rijzen van het deeg bij pizza’s natuurlijk niet zo belangrijk is.
Deeg kan dus slecht worden, wat betekent dat het niet meer goed reist, maar dit betekent niet per se dat het onveilig is om te eten.
Tijdens het bakken zullen namelijk de meeste bacteriën gedood worden, maar er kunnen enkele bacteriën overblijven.
Deeg kan echter wel besmet raken met andere dingen waardoor het onveilig kan worden. Deeg kan gevaarlijk zijn om te eten.
Hoe herken je bederf
Bedorven deeg kun je niet meer veilig eten.
Bedorven deeg kun je herkennen aan een vieze geur, schimmelgroei en zichtbare tekenen van bacteriën en een verandering in de textuur.
Vieze geur. Ruik dus goed aan het deeg en bij een ranzige geur of kaasgeur moet je het meteen weggooien. Er zijn echter verschillende soorten geuren. En het kan al een tijdje gefermenteerd zijn. Deeg dat naar bier of alcohol ruikt is volkomen normaal. Je zult je reukzin dus even moeten trainen om bedorven deeg eruit te kunnen halen.
Andere textuur. Een verandering in de textuur kan ook een teken van bedorven deeg zijn. Slijmerig of nattere deeg kan betekenen dat het deeg slecht is geworden. Ook kan droge en gebarsten deeg een teken van bedorven deeg zijn.
Schimmels of bacteriën. Gooi deeg met tekenen van schimmelgroei en bacteriegroei direct weg en probeer het niet van het deeg af te snijden. Dit is onveilig waar je zeker ziek van kan worden.
Deeg is langer houdbaar als je het op de juiste manier bewaart.
Hoe kan je deeg bewaren
Je wilt natuurlijk beschadiging van het deeg voorkomen. Dus hoe kan je deeg bewaren en hoe lang is dat houdbaar?
Deeg kan op verschillende manieren bewaard worden. Zo kun je bakken, kommen, of zakken gebruiken. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke aandachtspunten.
Grote kom. Eenmaal gekneed kun je het in een grote licht geoliede mengkom doen en bedekken met plasticfolie. Je kunt het plasticfolie ook om het hele deeg wikkelen. Daarnaast kun je deeg ook in een luchtdichte bak of plastic zak doen en goed afsluiten.
Zak. Je kunt het deeg ook in een diepvrieszak stoppen. Als je een zak gebruikt, moet je voorzichtig zijn om eventuele scheuren te voorkomen. Tot slot moet je plantaardige olie om het deeg bestrijken als je een zakje in plaats van een bakje gebruikt.
Als je het goed hebt afgedekt plaats je het in de koelkast waar het ongeveer drie dagen lang houdbaar is.
Verschil met pizzadeeg koekjesdeeg gistdeeg
Standaarddeeg bevat bloem, water, zout, en gist. Deeg met deze traditionele ingrediënten zal niet snel bederven en zal zeer duurzaam zijn.
Je hebt echter verschillende soorten deeg. Als voorbeeld zullen we een aantal verschillen tussen brood en pizza deeg beschrijven.
Brooddeeg en pizzadeeg hebben een ander vochtgehalte door een andere water/meel verhouding, een andere hoeveelheid olie, een andere glutenontwikkeling en andere ingrediënten. Zo bevat pizzadeeg minder vet en minder ingrediënten dan brooddeeg.
Over de houdbaarheid van deze specifieke soorten deeg is niet zo veel informatie beschikbaar, maar het belangrijkste om te weten is dat deeg op basis van melk of eieren juist veel sneller bederft.
Kan je salmonella van deeg krijgen?
Deeg en beslag kunnen rauwe eieren als ingrediënt hebben en in rauwe en licht gekookte eieren kan salmonella zitten.
Van deeg kun je dus salmonella krijgen waar jij en je dierbaren ziek van kunnen worden.
Ga dus geen rauwe deeg met meel of eieren eten. Naast salmonella kan het deeg ook E. coli bacteriën bevatten.
Take home message
Deeg vergeet je gemakkelijk terwijl je het niet zo snel weggooit en toch nog ergens voor wilt gebruiken.
Dus hoe lang is deeg houdbaar?
Je kunt deeg maximaal vier uur op kamertemperatuur bewaren, ongeveer drie dagen in de koelkast en tot wel drie maanden in de vriezer.
Door bepaalde ingrediënten zal het deeg veel sneller bederven. Het gaat hier om deeg op basis van melk of eieren.
Het is dus goed om te weten hoe je het deeg het beste kunt bewaren. De beste manier om schade aan het deeg te voorkomen is door het in plastic folie te wikkelen en in een afgesloten bak in de koelkast te stoppen.
Houd er rekening mee dat het gistingsproces het deeg een onaangename geur kan geven, maar dat dat niet betekent dat het bedorven is.
Wees je ervan bewust dat je ook van deeg salmonella kunt oplopen als het deeg rauwe eieren bevat.