Hoe Lang kan je Plas Ophouden?

We zijn allemaal wel eens in de situatie geweest waarin onze blaas op knappen stond en we bijna in onze broek hebben geplast. Maar hoe lang kan je dat volhouden? Dus hoe lang kan je plas ophouden?

KORT ANTWOORD

Een lege blaas doet er ongeveer 9-10 uur over om zich te vullen. Zodra de blaas vol is (500 ml), ervaar je al een enorme drang om te plassen. Hoewel de blaas nog enigszins kan uitrekken als het niet anders kan, loop je bij overmatige rekbaarheid het risico op incontinentie, omdat de spieren in je blaas zich niet goed kunnen ontspannen. Daarnaast vergroot dit de kans op infecties en kan het in zeldzame gevallen zelfs leiden tot het scheuren van de blaas. Hoelang je precies je plas kunt ophouden, hangt af van verschillende factoren, waaronder hoeveel je drinkt en hoe graag je het wilt. Er zijn verhalen bekend van individuen die het langer dan 3 dagen hebben volgehouden.

Dit artikel vertelt je hoe lang je de plas op kan houden, de blaasgrootte per leeftijd, of de blaas kan scheuren inclusief tips om je plas langer in te houden.

nodig plassen

Plas te lang inhouden

Je zult je gezondheid niet beschadigen als je je plas 1-2 uur uitstelt. 

Echter, urine te lang ophouden is geen goed idee. Na verloop van tijd kunnen je blaasspieren namelijk verzwakken, wat tot incontinentie en een onvolledige blaaslediging kan leiden.

misselijkExtreem lang je plas ophouden kan tot urineweginfecties leiden.

Dit wordt veroorzaakt door de ophoping van bacteriën.

Houd je plas dus niet langer op dan nodig is. Kortom, alleen je plas ophouden terwijl je richting het toilet loopt.

Maak er dus geen gewoonte van om niet naar het toilet te gaan. Er kan zelfs een ruptuur van de blaas optreden.

Kan je doodgaan door je plas te lang inhouden?

Er gaan verhalen rond van mensen die een week lang de plas opgehouden hebben waarbij er meer dan twee liter urine in de blaas zat.

Alhoewel dit best mogelijk kan zijn bij de juiste omstandigheden, is dit uiteraard niet zonder risico. 

Het te lang ophouden van de plas leidt ten eerste tot incontinentie. Ook kan het in zeldzame gevallen leiden tot een ruptuur van de blaas met sepsis als gevolg, wat leidt tot dodelijke infecties en nierfalen. 

Je zult echter door zeer oncomfortabele periodes gaan voordat het zover komt dat de blaas scheurt. De meeste mensen zullen dit niet volhouden.

Plas langer kunnen inhouden

In sommige situaties kun je niet naar de wc en zul je je plas op moeten houden. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

  1. houd je hersenen bezig door een taak uit te voeren zoals een puzzel of spel
  2. als je zit ook blijven zitten
  3. boek lezen, muziek luisteren
  4. warmte (kou kan voor plasaandrang zorgen)
  5. op je telefoon scrollen

Jezelf afleiden is dus een belangrijke tip, maar ook je houding kan een belangrijke rol spelen.

Voorover leunen zal de druk op je blaas verhogen, met name bij strakke broeken. Ga daarom achterover leunen of rechtop zitten.

Het is natuurlijk het beste als je gewoon naar de wc gaat, maar we zijn allemaal wel eens in de situatie geweest dat we simpelweg niets anders kunnen dan het op te houden. Het alternatief is om in je broek te plassen.

Voortdurend de plas ophouden kan de blaas en andere organen beschadigen. Houd dit in je achterhoofd.

Er zijn echter trainingen waarin het je bewust wordt aangeleerd.

Grootte van de blaas

De gemiddelde grootte van de blaas per leeftijd:

  • 0-12 maanden: 30 – 60 millimeter
  • 1-3 jaar: 30 – 88 millimeter
  • 4-12 jaar: 207 – 414 milliliter
  • Volwassene: 473 – 709 milliliter

Voor een zuigeling duurt de blaasvulling 1 uur, voor een peuter 2 uur, voor een kind 2-4 uur en voor een volwassene 8-9 uur.

Een gezonde blaas is vol wanneer het ongeveer twee kopjes urine bevat (400-500 ml).

Blaastraining

Er zijn zelfs programma’s waarin je de hoeveelheid op te houden urine kunt vergroten. Dit wordt ook wel blaastraining genoemd.

Dit wordt toegepast bij de behandeling van onder andere een overactieve blaas.

Blaastraining kan gecombineerd worden met andere technieken of geneesmiddelen.

Take home message

De meeste mensen plassen 6-7 keer per dag. Er zijn echter wat situaties waarin je niet weg kan of er geen toilet in de buurt is. 

Je kunt het gevoel hebben alsof je blaas gaat uitbarsten. Na zo’n ervaring vraag je je al snel af hoe lang je plas kan ophouden.

Je kunt ongeveer 9-10 uur je plas ophouden zonder orgaanschade. Na ongeveer 9-10 uur is een gezonde blaas namelijk vol (twee kopjes urine).

De blaas kan dus grote hoeveelheden urine bevatten, maar ga regelmatig naar het toilet als de behoefte er is.

Maak er dus geen gewoonte van om je plas langer op te houden. Maar als je echt niet anders kan, kunnen de hierboven beschreven tips je misschien een handje helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Fairhurst, J. J., Rubin, C. M., Hyde, I., Freeman, N. V., & Williams, J. D. (1991). Bladder capacity in infants. Journal of pediatric surgery, 26(1), 55-57.

Wallace, S. A., Roe, B., Williams, K., & Palmer, M. (2004). Bladder training for urinary incontinence in adults. Cochrane Database of systematic reviews, (1).