Hoe Lang Rijst Houdbaar is: 4 Soorten Rijst

Rijst over de datum smaakt niet meer lekker en is ook niet veilig is om te eten. De houdbaarheid van rijst kan verschillen per soort rijst. Dan vraag je je al snel af hoe lang rijst houdbaar is.

KORT ANTWOORD

De houdbaarheid van de verschillende soorten rijst:

 • Gewone, ongekookte rijst: ongekookte rijst kan een paar jaar houdbaar zijn als je het op de juiste manier bewaart. Bewaar ongekookte rijst in een afgesloten container op een koele, droge plaats. Zorg ervoor dat de container goed afgesloten is om de rijst te beschermen tegen vocht en insecten.
 • Gekookte rijst: gekookte rijst kan enkele dagen houdbaar zijn in de koelkast, afhankelijk van hoe hygiënisch je het hebt bereid en opgeslagen. Gekookte rijst kun je het beste binnen 2-3 dagen na het koken gebruiken. Als je gekookte rijst langer wilt bewaren, kun je het bevriezen. Gekookte rijst kan tot 6 maanden houdbaar zijn in de vriezer.
 • Rijstpap: rijstpap kan enkele dagen houdbaar zijn in de koelkast. Het is het beste om rijstpap na het maken binnen 2-3 dagen op te eten.
 • Rijstnoedels: rijstnoedels zijn enkele maanden houdbaar als ze op de juiste manier bewaard worden. Bewaar rijstnoedels in een afgesloten container op een koele, droge plaats. Zorg ervoor dat de container goed afgesloten is om de noedels te beschermen tegen vocht en insecten.

 

Dit artikel vertelt je hoe je weet of rijst bedorven is en wat er gebeurt als je bedorven rijst eet.

een tafel met een zak rijst en een grote lepel rijst

Hoe kun je rijst langer houdbaar maken?

Als je rijst langer houdbaar wilt maken, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden:

 1. Bewaar rijst op een koele, droge plaats. Om rijst langer houdbaar te maken, is het belangrijk om het op een koele, droge plaats te bewaren. Rijst kan snel bederven als het blootgesteld wordt aan hoge temperaturen of vocht.
 2. Gebruik een afgesloten container. Om rijst langer houdbaar te maken, is het aan te raden om het in een afgesloten container te bewaren. Dit kan helpen om de rijst te beschermen tegen vocht en insecten.
 3. Gekookte rijst bevriezen. Als je gekookte rijst langer wilt bewaren, kun je het bevriezen. Gekookte rijst kan tot 6 maanden houdbaar zijn in de vriezer. Zorg ervoor dat de rijst goed is afgekoeld voordat je het bevriest en bewaar het in een afgesloten container of zakje.
 4. Gebruik een koelkast. Als je gekookte rijst langer wilt bewaren, kun je het in de koelkast bewaren. Gekookte rijst kan enkele dagen houdbaar zijn in de koelkast, afhankelijk van hoe hygiënisch je het hebt bereid en opgeslagen. Zorg ervoor dat de rijst goed is afgekoeld voordat je het in de koelkast zet en bewaar het in een afgesloten container of zakje.

Hoe zie je of rijst bedorven is?

Als je twijfelt of je rijst nog wel veilig is om te eten, is het belangrijk om te weten hoe je kunt zien of rijst bedorven is. Hieronder een aantal tekenen waaraan je kunt zien dat rijst bedorven is:

 • Geur: rijst kan een vieze geur krijgen als het bedorven is. Als je rijst ruikt en het heeft een muffe of ranzige geur, is het het beste om het weg te gooien.
 • Kleur: bedorven rijst kan een bruine of zwarte kleur krijgen. Als de kleur van de rijst donkerder is dan normaal, is het het beste om het weg te gooien.
 • Consistentie: rijst kan een kleverige of plakkerige consistentie krijgen als het bedorven is. Als de rijst plakkerig aanvoelt of als er klontjes in zitten, is het het beste om het weg te gooien.
 • Schimmel: als er schimmel op de rijst zit, is het het beste om het weg te gooien. Schimmel kan giftig zijn en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als je het eet.
 • Darmklachten: als je rijst hebt gegeten en daarna buikpijn, diarree of misselijkheid ervaart, kan dit een teken zijn dat de rijst bedorven was.

Wat gebeurt er als je bedorven rijst eet?

Het eten van bedorven rijst kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je bedorven rijst eet, kan dit leiden tot de volgende symptomen:

 • Buikpijn: bedorven rijst kan buikpijn veroorzaken door de aanwezigheid van bacteriën die het spijsverteringsstelsel aantasten.
 • Diarree: bedorven rijst kan diarree veroorzaken door de aanwezigheid van bacteriën die het spijsverteringsstelsel aantasten.
 • Misselijkheid: bedorven rijst kan misselijkheid veroorzaken door de vieze geur of smaak die het kan hebben.
 • Koorts: sommige bacteriën die in bedorven rijst aanwezig kunnen zijn, kunnen infecties veroorzaken die koorts kunnen veroorzaken.
 • Voedselvergiftiging: het eten van bedorven rijst kan leiden tot voedselvergiftiging, wat kan leiden tot ernstige diarree, braken en uitdroging.

Take home message

We hebben net een uitgebreid overzicht gehad van hoe lang rijst houdbaar is en wat er gebeurt als je bedorven rijst eet. 

Door rijst op de juiste manier te bewaren en te consumeren, kun je ervoor zorgen dat je deze heerlijke graansoort op een veilige manier kunt blijven eten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen