Darmproblemen zoals een opgeblazen gevoel, diarree, constipatie en winderigheid kunnen je dag verpesten. 

Zodra er iets mis is met ons spijsverteringsstelsel realiseren we pas hoe belangrijk het is.  Dit is misschien een van de redenen waarom je een darmmicrobioomtest overweegt.

Je darmflora bestaat uit triljoenen microben waaronder bacteriën, virussen en schimmels. Dan wordt je al snel nieuwsgierig naar je eigen darmflora. 

Wellicht heb je ergens over darmflora gelezen en wil je nu je eigen darmflora beter leren kennen. Kortom, wat kan je leren van een darmflora test?

De darmfloratest vertelt je 8 belangrijke uitslagen namelijk: parasieten, bacteriële overgroei, overgroei van gist, immuun markers, calprotectine, eiwitten en vet, goede bacteriën en alvleesklier elastase. De uitslag van een darmfloratest kan een belangrijke raadgever zijn tijdens de behandeling. Als er iets mis is met je darmflora is er meestal sprake van te weinig goede bacteriën, te veel slechte bacteriën of juist te veel ontstekingen. 

Dit artikel vertelt je wat je kan leren van een darmfloratest, of het het geld waard is en of het ongemakkelijk is. 

Wat is een darmfloratest? 

De meeste darmflora- of darmmicrobioomtests meten het volgende:

  1. de goede en slechte darmbacteriën
  2. tekenen van mogelijke ziekteverwekkers
  3. spijsverteringsindicatoren: meten van de werking van het spijsverteringskanaal
  4. immuun- en ontstekingsmarkers

In vergelijking met de bloed- of speekseltest, is de darmflora tests een stuk uitgebreider.

Het bestaat uit een testkit waarmee je op drie opeenvolgende dagen ontlasting monsters neemt. 

De drie opeenvolgende dagen zijn erg belangrijk omdat je niet elke dag parasitaire infecties kan aantonen.   

Niemand vindt het fijn om poepmonsters af te nemen, maar gelukkig kan je het thuis rustig in alle privacy doen.

Wie een darmfloratest zou moeten doen  

De darmfloratest kan nuttig zijn voor de mensen die geïnteresseerd zijn of spijsverteringsklachten hebben.

De darmfloratest is met name nuttig bij de volgende klachten: 

  1. chronisch opgeblazen gevoel
  2. diarree
  3. constipatie 
  4. winderigheid
  5. prikkelbaar darm syndroom
  6. inflammatoire darmziekten zoals ziekte van Crohn’s en colitis ulcerosa
  7. coeliakie 
  8. auto-immuunziektes
  9. huidziekten

Een darmfloratest is met name nuttig als je al langer met darmklachten rondloopt die niet lijken te reageren op voeding. 

Kortom, als je last hebt van maag-darmklachten terwijl je gezond dieet volgt kan een darmmicrobioomtest een mogelijke oorzaak vinden.  

Auto-immuunziektes. Naast maag-darmklachten kan de darmfloratest ook nuttig zijn bij  auto-immuunziektes omdat de meeste patiënten hun darmen in de gaten moeten houden. Het darmmicrobioom kan namelijk je immuniteit beïnvloeden.

Huidziekten. Een darmfloratest kan ook zeker nuttig zijn bij mensen met huidziekten zoals eczeem, psoriasis, dermatitis. De huid en het darmmicrobioom zijn nauw met elkaar verbonden. Een ontregelde darmflora kan huidsymptomen aanwakkeren.

Wanneer een darmfloratest vermijden 

De darmfloratest is het meest geschikt bij mensen met primaire spijsverteringsklachten. Er is een uitzondering op deze regel namelijk bacteriële overgroei in de dunne darm. 

SIBO. Deze bacteriële overgroei wordt ook wel SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) genoemd. In dat geval is een SIBO-ademtest geschikter omdat de uitgestoten gassen niet  in een ontlastingstest aangetoond kunnen worden.

Slecht dieet. De darmflora wordt ook afgeraden wanneer je een slecht dieet volgt met verwerkte en ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen en nog geen aanpassingen in je dieet hebt gemaakt. Probeer dan eerst gezonder te eten voordat je een darmtest laat doen. Eenvoudige aanpassingen kunnen vaak je darmklachten al oplossen.

Wat een darmfloratest je vertelt 

Het spijsverteringsstelsel is ingewikkeld dus bereidt je voor op een hoop informatie omdat er veel verschillende dingen getest kunnen worden: 

Parasieten. Parasieten kunnen met behulp van een microscoop of door de aanwezigheid van DNA worden aangetoond. Parasieten komen vaker voor dan je in eerste instantie zou verwachten. Veel voorkomende parasitaire infecties zijn Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis die buikpijn en misselijkheid kunnen veroorzaken. 

Bacteriële overgroei. De overgroei van potentieel pathogene bacteriën kan alleen symptomen veroorzaken in grote hoeveelheden. De overgroei van pathogene bacteriën zal in kleine hoeveelheden al symptomen veroorzaken. 

Overgroei van gist. Veel voorkomenden gisten zoals Candida albicans kan overgroeien wat naast maag-darmklachten ook gewichtstoename, acne, en hersenmist kan veroorzaken. 

Immuun markers. Immuun markers kunnen de activiteit van het immuunsysteem in kaart brengen en bepalen of er wel of niet overuren worden gemaakt. Zo kan de specifieke ontstekingsmarker IgA een voedselgevoeligheid, bacteriën en schimmels aantonen. Parasieten en allergieën verhogen juist de waarden van de eosinofielen.

Calprotectine. De ontstekingsmarker calprotectine wordt in verband gebracht met prikkelbare darmaandoeningen en tumoren. Zodra de calprotectinewaardes drastisch verhoogd zijn moet een specialist geraadpleegd worden.

Eiwit en vet. De aanwezigheid van vetten en eiwitten geeft aan hoe goed het lichaam deze voedingsstoffen verteert en opneemt. Een vettige ontlasting kan dus duiden op een spijsverteringsprobleem. 

Goede bacteriën. De test kijkt naar de goede korteketenvetzuren zoals butyraat. Een gezonde darmflora bevat grote hoeveelheden butyraat in de dikke darm en poep. Deze bacteriën ontbreken als je onvoldoende vezels binnenkrijgt.

Alvleesklier elastase. Er moet voldoende van het enzym alvleesklier Elastase in je lichaam zitten. Wanneer je te weinig alvleesklier elastase hebt functioneert de alvleesklier misschien minder goed waardoor voedsel niet effectief wordt afgebroken.

Uitslag darmfloratest 

De darmfloratest geeft veel informatie waardoor een eventuele behandeling gespecificeerd kan worden.

Darmflora testuitslag en behandeling: 

Uitslag 

Behandeling

te weinig goede bacteriën

vezels en probiotica

te veel slechte bacteriën

antimicrobiële supplementen

veel ontstekingen

ontstekingsremmende supplementen

 Hoewel een darmmicrobioomtest erg nuttig kan zijn, staat de wetenschap rondom het microbioom nog in de kinderschoenen.

Soms kunnen specifieke bacteriën specifieke klachten veroorzaken, maar een darmfloratest vertelt niet alles. Een darmflora test dient dus als een raadgever tijdens de behandeling. 

Organisaties die zo’n darmfloratest aanbieden zijn bijvoorbeeld Prescan of Basislifestyle. Human Nature is echter niet geassocieerd met deze commerciële instanties en wij hebben hun diensten ook (nog) niet geëvalueerd.

Take home message 

De darmfloratest kan een goede raadgever zijn, maar omdat er nog weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is kan de darmfloratest geen definitieve conclusies trekken. 

Als je je darmmicrobioom laat testen doe dat dan onder de begeleiding van een arts die de testuitslagen kan interpreteren. Zelfdiagnose brengt risico’s met zich mee. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen

Staley, C., Kaiser, T., & Khoruts, A. (2018). Clinician guide to microbiome testing. Digestive diseases and sciences, 63(12), 3167-3177.

Flier, J. S., & Mekalanos, J. J. (2009). Gut check: testing a role for the intestinal microbiome in human obesity. Science translational medicine, 1(6), 6ps7-6ps7.

Dave, M., Higgins, P. D., Middha, S., & Rioux, K. P. (2012). The human gut microbiome: current knowledge, challenges, and future directions. Translational Research, 160(4), 246-257.

Davenport, E. R., Mizrahi-Man, O., Michelini, K., Barreiro, L. B., Ober, C., & Gilad, Y. (2014). Seasonal variation in human gut microbiome composition. PloS one, 9(3), e90731.