Hoe Overgewicht Snurken Veroorzaakt

Een van de meest voorkomende oorzaken van snurken is overgewicht. Maar hoe kan overgewicht snurken veroorzaken?

KORT ANTWOORD

Extra nek en borstvet oefenen druk uit op de bovenste luchtwegen. Hierdoor raakt de luchtweg vernauwd waardoor het ingeademde lucht zich door een smallere ruimte moet bewegen. Hierdoor gaat het zachte weefsel trillen en ontstaat snurken. Daarnaast zal door overgewicht de luchtstroom afnemen waardoor het zachte weefsel sneller ‘instort’. Het buikvet duwt namelijk je middenrif omhoog waardoor het longvolume afneemt. Mensen met obesitas hebben vaker obstructieve slaapapneu. Een ernstige aandoeningen die de slaap belemmert en het risico op meerdere aandoeningen verhoogt. Door 2,3 – 3,6 kilo af te vallen, kan je het snurken vaak al verminderen, zo niet helemaal elimineren. Het vetweefsel aan de achterkant van de keel zal hierdoor afnemen.

Dit artikel vertelt je het verband tussen snurken en overgewicht inclusief een aantal handige trucjes om het snurken te verminderen.

vrouw slaapapneu antisnurkapparaat

Overgewicht veroorzaakt snurken

Het is niet zonder reden dat slaapapneu vragenlijsten naar de nekomvang vragen. Een nekomvang groter dan 40 cm geeft aan dat je gewicht de waarschijnlijk veroorzaker is.

Zwaarlijvige mensen en mensen met obesitas zullen over het algemeen vaker snurken. Hier is een logische verklaring voor.

Het extra vet op de nek en borst zullen meer druk uitoefenen op de bovenste luchtwegen. Over het algemeen wordt het veroorzaakt door de aanwezigheid van nekvet.

De luchtwegen zullen hierdoor vernauwd raken waardoor de kans op snurken toeneemt.

Snurken ontstaat namelijk wanneer lucht zich door een vernauwde ruimte beweegt. Hierdoor zullen de zachte weefsels gaan trillen waardoor het bekende hese snurkgeluid ontstaat. 

Voordelen van afvallen 

Door af te vallen krijgen de luchtwegen meer ruimte om te ademen waardoor het snurken kan afnemen. Aan de achterkant van je keel zal het vetweefsel afnemen. 

Dieet- en leefstijlaanpassingen kunnen je hierbij helpen. Door een klein beetje vetweefsel te verliezen kan je het snurken verminderen of zelfs stoppen. 

Verminderd longvolume 

Bij centrale obesitas kan het vet rondom je borst en middenrif het snurken en slaapapneu verergeren. Je middenrif kan indirect extra druk op de bovenste luchtwegen uitoefenen. 

Je middenrif zal door het buikvet omhoog geduwt worden. Dit vindt ook bij zwangere vrouwen plaats. 

Als gevolg zal het volume van je longen kleiner worden waardoor de luchtstroom afneemt. Dit is niet wat je wilt omdat lucht de instorting van je keel kan voorkomen. 

Vetverdeling 

Dit vormt gelijk een opstapje naar het voorkomen van snurken tussen mannen en vrouwen. Maar liefst 57% van de mannen snurkt in vergelijking met 40% van de vrouwen. 

De vetverdeling verschilt namelijk tussen deze twee geslachten. Zo hebben mannen meer vet op de buik, borst en hals terwijl het vet bij vrouwen meestal perifeer verdeeld is (heupen, dijen en billen).

Daarnaast zijn er nog een aantal tips waarmee je het snurken effectief kan verlichten.

Snurken effectief verminderen

Naast het aanpakken van overgewicht kan je met een aantal tips het snurken verminderen. Een van de belangrijkste en eenvoudigste dingen die je kan doen is het aanpassen van de slaaphouding.

Door in plaats van op je rug, op je zij te gaan liggen, kan zowel de intensiteit als de frequentie van het snurken afnemen. Dit heeft een natuurkundige reden.

Als je op de rug ligt zal de zwaartekracht de zachte weefsels omlaag trekken waardoor de bovenste luchtweg vernauwd wordt. Het kan zelfs gedeeltelijk geblokkeerd raken.

Als gevolg moet de lucht tijdens het inademen zich door een nauwe ruimte bewegen waardoor de weefsels gaan trillen.

Door simpelweg op je zij te gaan liggen kan je het snurken verminderen.   

Echter, in een bewusteloze toestand wilt dit niet altijd soepel verlopen. Verhoog de hoofdhoogte door een aantal extra kussens te gebruiken of vraag aan je slaappartner een tennisbal te gebruiken.

Door een tennisbal midden onder je rug onder je shirt te plaatsen zul je vanzelf op je zij gaan liggen. 

Vicieuze cirkel 

Overgewicht en snurken zijn onderling nauw met elkaar verbonden. Zo kan overgewicht snurken veroorzaken en kan ook snurken tot overgewicht leiden. 

40% van de mensen met overgewicht heeft slaapapneu en 70% van de mensen met slaapapneu heeft overgewicht.

Daarnaast kan luid snurken weer tot slaapademhalingsstoornissen zoals slaapapneu leiden. Dit verband is wetenschappelijk aangetoond. 

Des te meer reden om een aantal aanpassingen door te voeren. Je algehele gezondheid zal hiervan profiteren.

De meest krachtige remedie voor snurken is gewichtsverlies. Door slechts een paar kilo af te vallen kan je zowel snurken als slaapapneu drastisch verminderen. 

Take home message

Veel snurkers hebben overgewicht. Maar wat is precies het verband tussen snurken en overgewicht?

Mensen met overgewicht of obesitas hebben meer borst en nekvet dat de druk op de luchtwegen verhoogt. Hierdoor vernauwd de bovenste luchtweg waardoor de instroom van lucht het zachte weefsel doet trillen. 

Door af te vallen kan je het snurken effectief verminderen. Door slechts een klein beetje gewicht te verliezen kun je het snurken al verminderen of zelfs stoppen. 

Vermijd daarnaast alcoholische dranken die de spierspanning in je keel doen dalen en pak eventueel allergieën aan die het snurken kunnen verergeren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bloom, J. W., Kaltenborn, W. T., & Quan, S. F. (1988). Risk factors in a general population for snoring: importance of cigarette smoking and obesity. Chest, 93(4), 678-683.

Urschitz, M. S., Guenther, A., Eitner, S., Urschitz-Duprat, P. M., Schlaud, M., Ipsiroglu, O. S., & Poets, C. F. (2004). Risk factors and natural history of habitual snoring. Chest, 126(3), 790-800.

Braver, H. M., Block, A. J., & Perri, M. G. (1995). Treatment for snoring: combined weight loss, sleeping on side, and nasal spray. Chest, 107(5), 1283-1288.