Hoe Snel Verlies je Spiermassa? 4 Bepalende Factoren

Het verlies van spiermassa kan optreden door veroudering, inactiviteit of ziekte.

De een vraagt zich af hoe snel je spiermassa verliest als je even niet naar de sportschool gaat terwijl een ander zich afvraagt hoe snel je spieren verliest ten gevolge van veroudering.

Het verlies van spiermassa is namelijk een natuurlijk proces dat rond het 30e levensjaar begint en wordt versneld naarmate we ouder worden.

Als je na het 30e levensjaar geen maatregelen neemt om je spiermassa op peil te houden, zal je ongeveer 1-2% spiermassa per jaar verliezen. 

Dit kan leiden tot een afname van kracht, uithoudingsvermogen en balans, wat kan leiden tot verhoogde kans op valpartijen en verminderde mobiliteit.

Het tempo waarin spiermassa verloren gaat, kan variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van een aantal factoren. 

Dus hoe snel verlies je spiermassa?

KORT ANTWOORD

Jongere mensen kunnen elk jaar 0,5% aan spiermassa verliezen, terwijl dit bij oudere mensen kan oplopen tot 2% per jaar. Dit betekent dat als je niets doet om je spieren te behouden, je na 10 jaar tot 20% van je spiermassa kan verliezen. Het is daarom belangrijk om door middel van krachttraining en een gezonde levensstijl spiermassa te behouden.

Dit artikel vertelt je hoe snel je spiermassa verliest, welke factoren dat beïnvloeden  en wat je kunt doen om dit proces te vertragen.

sportieve man krachttraining sportschool

Factoren die het verlies van spiermassa beïnvloeden 

Er zijn verschillende factoren die het verlies van spiermassa kunnen beïnvloeden. Hieronder zullen we een aantal van de belangrijkste factoren bespreken.

Leeftijd. Het verlies van spiermassa begint meestal rond het 30e levensjaar en wordt versneld naarmate we ouder worden. Dit is omdat naarmate we ouder worden, ons lichaam minder effectief is in het aanmaken van nieuwe spieren.

Geslacht. Mannen hebben meer spiermassa dan vrouwen, dus ze zijn minder gevoelig voor spiermassaverlies. Vrouwen hebben een hoger percentage aan vetmassa dan mannen, dus vrouwen zijn gevoeliger voor spiermassaverlies.

Hormonen. Hormonen zoals testosteron en oestrogeen spelen een belangrijke rol in het behoud van spiermassa. Het verlies van hormonen zoals testosteron en oestrogeen kan het verlies van spiermassa versnellen.

Voeding. Een eiwitrijk dieet is essentieel voor het behoud van spiermassa. Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren, dus het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om spieren te herstellen en groeien. Te weinig calorieën of eiwit kan leiden tot spiermassaverlies.

Weerstandstraining. Weerstandstraining, zoals gewichtheffen, helpt spieren groter en sterker te worden, waardoor ze beter bestand zijn tegen verlies. Bovendien helpt het ook bij het verhogen van de stofwisseling, waardoor het lichaam efficiënter vet verbrandt.

Inactiviteit. Inactiviteit kan leiden tot verlies van spiermassa, omdat het lichaam niet actief wordt uitgedaagd om spieren te behouden. Beweging en lichaamsbeweging is noodzakelijk voor het behoud van spiermassa.

Ziekte. Sommige ziekten en aandoeningen kunnen leiden tot verlies van spiermassa, zoals kanker, hiv/aids, en sclerodermie. Bovendien, medicijnen die worden gebruikt om deze aandoeningen te behandelen, kunnen ook spiermassaverlies veroorzaken.

Stress. Chronische stress kan leiden tot verlies van spiermassa, omdat het cortisol, het stresshormoon, in het lichaam verhoogt. Hoge niveaus van cortisol kunnen leiden tot afbraak van spieren.

Slaap. Slaap is ook een belangrijke factor die de spiermassa kan beïnvloeden. Wanneer we slapen, gaat ons lichaam in herstelmodus en worden beschadigde spieren gerepareerd en opgebouwd. Wanneer we niet genoeg slaap krijgen, kan dit het herstelproces van de spieren vertragen, wat kan leiden tot spiermassaverlies.

Kortom, er zijn vele factoren die het verlies van spiermassa kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd, geslacht, hormonen, voeding, weerstandstraining, inactiviteit, ziekte, stress en slaap.

Aandachtspunten 

Het verlies van spiermassa kan verschillen per individu. Sommige mensen kunnen sneller spiermassa verliezen dan anderen, afhankelijk van factoren zoals genetische aanleg en levensstijl.

Het is belangrijk om een ​​evenwichtige mix van weerstandstraining en cardio-oefeningen te doen om spiermassa op te bouwen en te behouden. Weerstandstraining is specifiek gericht op het opbouwen en behouden van spieren, terwijl cardio-oefeningen gericht zijn op het verbeteren van de algehele gezondheid en fitness.

Een gezonde voeding is essentieel voor het behoud van spiermassa. Ons lichaam heeft eiwitten, koolhydraten en vetten nodig om spieren op te bouwen en te herstellen.

Stress kan ook een rol spelen bij het verlies van spiermassa, omdat stresshormonen kunnen leiden tot afbraak van spieren.

Je kan spiermassa beter behouden door regelmatig en gericht te trainen, een gezonde voeding te eten en voldoende slaap te krijgen.

Take home message

Het verlies van spiermassa is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, genetische aanleg en levensstijl. Maar hoe snel verlies je spiermassa?

Het tempo waarmee spiermassa verloren gaat kan variëren van 0,5% tot 2% per jaar. Dit betekent dat als je niets doet om je spieren te behouden, je na 10 jaar tot 20% van je spiermassa kan verliezen. 

Het is daarom belangrijk om actie te ondernemen om spiermassa te behouden door middel van krachttraining en een gezonde levensstijl.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen