Hoe Werkt een Oorthermometer?

Met een oorthermometer kun je de temperatuur al binnen enkele seconden meten. Het is niet alleen snel, het is ook nog eens een comfortabele meting.

Maar hoe kan zo’n oorthermometer de temperatuur op afstand bepalen? Kortom, hoe werkt oorthermometer?

KORT ANTWOORD

Het trommelvlies straalt infrarode straling uit. Oorthermometers meten de temperatuur dus met een infraroodsensor. Het infrarode licht komt op de detector (thermozuil) en wordt vervolgens in warmte omgezet. De warmte zorgt voor een spanning dat in een getal (temperatuur) wordt omgezet en op het scherm wordt gepresenteerd. De sensor in de oorthermometer is tot op een tiende van een graad nauwkeurig. Dit betreft de thermopile, een sensor die veel wordt gebruikt in oorthermometers.

Dit artikel vertelt je hoe een oorthermometer werkt, of het accuraat is inclusief belangrijke stappen die je moet volgen bij het gebruik.

arts meet temperatuur kind met oorthermometer

Zo werkt meting van infrarode straling

Alles om ons heen straalt infrarode straling uit. Hoewel de mens geen infrarode straling kan zien kunnen we het wel voelen, bijvoorbeeld de warmte van een kampvuur.

Warmte ontstaat door beweging. Hoe meer beweging, Hoe meer warmte en hoe hoger de temperatuur. De bewegingssnelheid van atomen is gelijk aan de temperatuur.

Bij deze bewegingen zullen de atomen infrarode straling uitzenden. We kunnen deze straling helaas niet zien omdat de golflengte van infrarode straling buiten het zichtbaar licht valt.

Er is een uitzondering op deze regel. Zo zien we dat ‘’gloeiend’’ hete voorwerpen rood of zelfs wit worden. 

De temperaturen in het oor zijn natuurlijk veel lager en kunnen we niet zien. Daarvoor komt de infrarood oorthermometer van pas.

Maar omdat je de temperatuur van een afstandje meet vraag je je al snel af hoe accuraat zo oorthermometer meting precies is.

Is een oorthermometer accuraat?

Mits correct gebruik kan de oorthermometer de temperatuur nauwkeurig meten. Je oren zijn namelijk net als je tong verzonken in het hoofd, wat het een nauwkeurig punt maakt voor een temperatuurmeting.

Echter, de oorthermometer is minder nauwkeurig dan contact thermometers.

De rectale temperatuur is dan wel het meest accuraat, het is ook het meest belastend. Na rectale temperaturen zijn voorhoofd temperaturen het meest nauwkeurig.

Oortemperaturen en orale temperaturen zijn mits correct uitgevoerd ook nauwkeurig. De minst nauwkeurige meting is de okseltemperatuur.

Weetje

Wist je dat de oortemperatuur van het rechteroor kan verschillen van het linkeroor? Om deze reden moet je de temperatuur altijd in precies hetzelfde oor meten.

Dit is een interessant fysiologisch verschil dat je goed in je achterhoofd moet houden. 

Het is ook belangrijk dat het sondekapje intact is. Wanneer deze afdekking gebroken is of helemaal ontbreekt kan er een hogere uitslag geregistreerd worden. De infraroodsensor is namelijk uiterst gevoelig.

Als je een oorthermometer gebruikt is het dus belangrijk dat je het op een correcte manier uitvoert om de temperatuur zo accuraat mogelijk te meten.

Hoe gebruik je een oorthermometer?

Een oorthermometer gebruik je als volgt:

  1. pak de bovenkant van de oorlel en trek het zowel naar achteren als omhoog
  2. voorzichtig de punten van de thermometer in de gehoorgang steken (richting het trommelvlies)
  3. eenmaal correct geplaatst zet je de thermometer aan
  4. wacht tot de meting is voltooid en lees ten slotte de temperatuur af 

De oortemperatuur is bij volwassenen normaal gesproken 37,5° C. 

Beste oorthermometer

We hebben meerdere infraroodthermometers met elkaar vergeleken op verschillende kritische vlakken. De infrarood thermometer van Braun kwam als beste uit de bus.

braun-beste-thermometer

Geheugen voor maar liefst 999 personen | Accu: 2x AA Batterij (inclusief) | Temperatuurafwijking: 0,2 graden

Bekijk op Bol.com

Take home message

Digitale oorthermometers worden ook wel tympanische thermometers genoemd. Infrarood thermometers zijn ‘hot’. 

Mits goed geplaatst en correct uitgevoerd is de oorthermometer nauwkeurig, comfortabel en razendsnel. Dit is uiteraard fijner dan een rectale meting.

Houd wel met een aantal belangrijke punten rekening zoals het meten van hetzelfde oor omdat de temperatuur tussen de twee oren onderling kunnen verschillen.

Er zijn nogal wat infraroodthermometers op de markt die onderling erg van elkaar kunnen verschillen. 

De oorthermometer van hierboven voldoet aan de eisen die jij nodig hebt voor een precieze en gemakkelijker meting.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kocoglu, H., Goksu, S., Isik, M., Akturk, Z., & Bayazit, Y. A. (2002). Infrared tympanic thermometer can accurately measure the body temperature in children in an emergency room setting. International journal of pediatric otorhinolaryngology, 65(1), 39-43.

Ng, D. K. K., Chan, C. H., Chan, E. Y. T., Kwok, K. L., Chow, P. Y., Lau, W. F., & Ho, J. C. S. (2005). A brief report on the normal range of forehead temperature as determined by noncontact, handheld, infrared thermometer. American journal of infection control, 33(4), 227-229.