Hoeveel Procent houdt zich aan Goede Voornemens? En wat is hun Geheim?

De helft van de mensen heeft nieuwjaarsvoornemens, waarvan 40% hun conditie wil verbeteren, 40% hun financiën, 36% hun mentale gezondheid en 34% wil afvallen. 

Helaas is de meeste motivatie alleen op nieuwjaarsdag ingepland om de kerstkilo’s kwijt te raken. 1 januari is namelijk de drukste dag in de sportschool, waarna het weer muisstil wordt. 

Veel mensen hebben dus goede voornemens, maar helaas zal slechts een minderheid ze waarmaken. Maar hoe groot is deze groep eigenlijk?”

Dus hoe lang houden mensen hun goede voornemens vol? En hoeveel procent houdt zich aan goede voornemens?

KORT ANTWOORD

Slechts 9% van de volwassenen houdt hun goede voornemens het hele jaar vol, 23% stopt in de eerste week en 43% stopt eind januari. In de winter zal 80% van de mensen hun nieuwjaarsvoornemens al vergeten zijn. En tot welke groep behoor jij?

In dit artikel vertel ik je hoe je je nieuwjaarswensen kunt verwezenlijken, aan de hand van een hoofdstuk uit mijn nieuwe opkomende boek.

persoon schrijft nieuwjaarsvoornemens op papier

Goede voornemens volhouden met SMART-doelen

Als je niet weet waarheen te zeilen, zal de wind niet gunstig zijn en zonder een plan is je doel slechts een wens. 

In tegenstelling tot vage wensen zijn SMART-doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden, waarbij veelvoorkomende valkuilen in traditioneel doel stellen worden aangepakt.

SMART-doelen bieden een kader voor effectief doelstellen:

  • Specifiek: Goede doelen zijn niet vaag. Ze moeten duidelijk en beknopt zijn, zelfs begrijpelijk voor een zesjarige.
  • Meetbaar: Het bijhouden van voortgang biedt meetbare inzichten, motivatie en een duidelijke routekaart voor verbetering, wat verantwoordelijkheid stimuleert.
  • Haalbaar: Stel uitdagende maar realistische doelen; vermijd de ellende van onvervulde verwachtingen door ervoor te zorgen dat je doelen haalbaar zijn.
  • Relevant: Niet alle doelen zijn even waardevol. Zorg ervoor dat je doelen in lijn zijn met je algehele levensplan, gericht op wat echt belangrijk is.
  • Tijdsgebonden: Koppel realistische doeltijden aan subdoelen, waardoor ze haalbaar zijn binnen gestelde deadlines.

Evenwichtig doel. Het perfecte doel is er een dat een beetje angst en veel opwinding opwekt. Balanceer ambitie met praktischheid. Het balanceren van chaos en orde is als het vinden van een gulden middenweg tussen nieuwigheid en routines, een beetje zoals het yin en yang concept. Het gaat erom onbekende gebieden te verkennen terwijl je toch vasthoudt aan wat vertrouwd is. Wanneer we haalbare doelen stellen en onszelf niet overweldigen, houden we stress op afstand en kunnen we verder gaan dan de gebruikelijke grenzen die onze hersenen rond de 40% stellen. Een balans vinden tussen orde en chaos, vergelijkbaar met de Goldilocks-regel, betekent je veilig en zelfverzekerd voelen zonder verveeld of overweldigd te raken. De flowtoestand wordt gevonden op de grens van orde en chaos.

Valkuilen. Mensen worstelen vaak om toekomstige uitdagingen te voorzien, wat resulteert in onderschatting of overschatting van hun doelen. Gewone doelen, hoewel gunstig, kunnen aan betekenis ontbreken en moeilijk te meten zijn. En zonder een gedefinieerd tijdsbestek lopen doelen het risico om in een staat van limbo te blijven hangen waar ze nooit echt worden gerealiseerd. SMART-doelen zorgen voor duidelijkheid, volgen van de voortgang en afstemmen van doelen op echte verbetering, waarbij een gestructureerd pad naar succes wordt geboden.

Een veelvoorkomend probleem is het kiezen van doelen die ofwel te klein, te groot of niet in lijn zijn met wat echt belangrijk voor je is. 

Het is essentieel om na te denken over je keuzes en eventuele fouten in je plan te corrigeren. De 6 veelvoorkomende valkuilen in SMART-doelen:

Onbereikbaar. Ellende ligt tussen verwachting en realiteit. Het stellen van onrealistische, te ambitieuze doelen leidt tot ontmoediging en burn-out. Ambitie drijft ons om meer te willen en meer te bereiken. Echter, te veel doelen leiden tot een verspreide focus. Het is beter om prioriteiten te stellen dan jezelf dun te verspreiden over talloze activiteiten. Je vergroot je kansen op succes door haalbare doelen vast te stellen en je energie te richten op een meer gefocuste en gerichte aanpak. Vervang bijvoorbeeld ‘een huis bouwen in zes maanden’ door ‘een aannemer vinden en een budget opstellen’.

Te kleine doelen. Het proces van het maken van een hardgekookt ei zal je bloed niet sneller doen stromen. Kleine dagelijkse taken inspireren ons niet en zullen onze grenzen nauwelijks verleggen. Hoewel het goed is om te voorkomen dat je te ambitieuze doelen stelt, kunnen doelen die je niet uitdagen of geen significante veranderingen teweegbrengen je tegenhouden. De beste doelen moeten je uit je comfortzone duwen en passie en enthousiasme aanwakkeren. We beschermen onszelf tegen chaos of omarmen uitdagingen als een kapitein die door stormen navigeert, waardoor veerkracht en competentie worden opgebouwd.

Vage doelen en geen plan van aanpak. Vage aspiraties, zoals het verlangen om te reizen, ontberen de precisie die succes belemmert. Je hersenen werken effectiever met specifieke frequenties, vergelijkbaar met het veranderen van tv-kanalen. Specificeer je dromen en transformeer vage uitspraken in specifieke, haalbare doelen met gedetailleerde details voor helderheid en visualisatie. In plaats van ‘in vorm komen’, verbind je je met details zoals ‘drie dagen per week trainen en stoppen met frisdrank’. Definieer ook subdoelen, inclusief zowel succes- als faalcriteria, voor duidelijkheid en een duidelijk eindpunt voor je verlangens.

Niet meetbaar. Doelen zonder meetbare maatstaven belemmeren het bijhouden van de voortgang en de motivatie. Zorg ervoor dat je doelen meetbaar zijn; verschuif bijvoorbeeld van ‘meer geld besparen’ naar ’tegen de zomer $5000 besparen’ voor duidelijke voortgangscontrole. Duidelijke en specifieke doelen verbeteren de mentale helderheid, waardoor de hersenen vereiste gedragingen effectiever kunnen conceptualiseren.

Niet-relevante doelen. Doelen die niet overeenkomen met het belangrijkste doel van je leven kunnen leiden tot mislukking. Stem elk doel af op je bredere levensplan om relevantie te garanderen. In plaats van naar een mooi land te verhuizen om esthetische redenen, kies je doelen die bijdragen aan je carrière, zoals ‘verhuizen voor carrièrekansen’.

Geen tijdsbestek. Er zijn geen onrealistische langetermijndoelen, alleen onrealistische deadlines. Doelen zonder deadlines ontberen urgentie en motivatie. Verschuif bijvoorbeeld van ’twee medewerkers aannemen’ naar ’twee medewerkers aannemen binnen drie maanden’ voor extra motivatie.

Tot slot, de effectiviteit van SMART-doelen ligt in hun vermogen om een duidelijke en specifieke routekaart te bieden, ambiguïteit te elimineren en gerichte inspanningen te begeleiden. 

Hun meetbare en tijdsgebonden karakter vergemakkelijkt het bijhouden van de voortgang, bevordert verantwoordelijkheid en motivatie – een winnende formule voor succes.

Take home message

Slechts een klein percentage slaagt erin om hun nieuwjaarsvoornemens volledig na te leven, waarbij de meerderheid hun motivatie snel verliest. 

Dus hoe lang houden mensen hun goede voornemens vol? En hoeveel procent houdt zich aan goede voornemens? 

Statistieken tonen aan dat slechts 9% van de volwassenen hun goede voornemens het hele jaar volhoudt, terwijl de rest vroegtijdig opgeeft. 

Een grote groep vergeet zelfs hun voornemens tegen de winter. Dit roept vragen op over hoe effectief deze traditie eigenlijk is en hoe lang mensen hun doelen volhouden. 

Wil je meer weten over het behalen van je doelen? Ontdek het in mijn nieuwe boek waarin ik ook schrijf over de wet van aantrekking en bekijk mijn YouTube-kanaal voor snelle antwoorden op veelgestelde vragen zoals deze.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Oscarsson, M., Carlbring, P., Andersson, G., & Rozental, A. (2020). A large-scale experiment on New Year’s resolutions: Approach-oriented goals are more successful than avoidance-oriented goals. PLoS One, 15(12), e0234097.

Höchli, B., Brügger, A., & Messner, C. (2020). Making New Year’s resolutions that stick: Exploring how superordinate and subordinate goals motivate goal pursuit. Applied Psychology: Health and Well‐Being, 12(1), 30-52.

Norcross, J. C., & Vangarelli, D. J. (1988). The resolution solution: Longitudinal examination of New Year’s change attempts. Journal of substance abuse, 1(2), 127-134.