De Wetenschap Achter de Wet van Aantrekking

De wet van aantrekking (law of attraction) stelt dat waar je je aandacht op richt, datgene is waarvan je meer in je leven aantrekt.

Het principe is wederkerig: als je geeft, moet het terugkomen; waar aandacht stroomt, volgen manifestaties en wat je zoekt, zoekt tegelijkertijd jou. 

Op een bepaalde manier lijkt het alsof het universum een manier heeft om voor jou opzij te stappen. 

Er is geen mystieke kracht in het spel, maar een praktische uitkomst van gedachtepatronen die je acties en gedrag vormen, waardoor uiteindelijk je verlangens in je leven worden aangetrokken.

Deze self-fulfilling prophecy beïnvloedt de loop van je leven. Dit maakt duidelijk waarom negativiteit zo rampzalig kan zijn.

Maar wat is het precieze werkingsmechanisme en waarom werkt de wet van aantrekking?

KORT ANTWOORD

Intense focus activeert je interne radar, je reticulair activatie systeem (RAS), een cruciaal deel van je hersenen dat beïnvloedt wat je opmerkt in de wereld. Als je doelen goed gedefinieerd zijn, dagelijks worden herzien en krachtige motivaties bevatten, wordt het RAS van je hersenen uitzonderlijk scherp. Het begint alles op te merken wat relevant is voor je doel en zet je aan om het te bereiken. 

In de oertijd was onze focus hierdoor gefixeerd op prooien, terwijl we tegenwoordig, bijvoorbeeld na het kopen van een specifieke auto of outfit, ze plotseling overal lijken tegen te komen. Ze waren er altijd al, maar je RAS herkent het belang ervan in je huidige focus. 

Een duidelijk doel activeert het RAS om relevante aspecten in je omgeving te benadrukken, zodat je op het pad naar je doelen blijft. Het reticulaire activeringssysteem vormt de wetenschappelijke basis van de wet van aantrekking.

Hetzelfde principe geldt voor obstakels of zaken waar je je aandacht niet op wilt richten. Tegen jezelf zeggen dat je niet aan een olifant in een roze pyjama moet denken, zorgt er paradoxaal genoeg voor dat je er wel aan denkt.

Dit artikel vertelt je hoe je je reticulaire activeringssysteem kunt programmeren zodat je de juiste dingen in je leven gaat aantrekken.

illustratie van hersenen die de wet van aantrekking uitbeelden

Herprogrammeer het reticulair activatie systeem (RAS)

Onze hersenen zouden overweldigd raken als ze alles op dezelfde manier zouden verwerken. 

Het RAS filtert informatie en prioritiseert informatie om overbelasting te voorkomen. 

illustratie van mens waarbij je de hersenen goed zietHet brein meet echter wat er te verliezen valt, maar niet wat er te winnen valt, waardoor we naar negatief nieuws worden getrokken als evolutionaire reactie om bedreigingen snel te herkennen. 

Deze neiging versterkt negatieve gedachten door confirmation bias. 

Ga negativiteit tegen door voorrang te geven aan positiviteit en je te richten op beheersbare aspecten, door visualisatie te gebruiken om het RAS te herprogrammeren. 

Visualisatie, een kort proces van 30 seconden, helpt je hersenen zich te concentreren op kansen in plaats van obstakels, zet ingebeelde herinneringen om in echte herinneringen, verandert het RAS-filter en versterkt het zelfvertrouwen en de vaardigheden. 

Het werkt omdat je hersenen het verschil niet kennen tussen echte of nep herinneringen. 

Dankbaarheid werkt als een priming tool en bereidt de geest voor op toekomstig succes door na te denken over positieve aspecten van het leven.

Laserscherpe focus en heldere doelen

“De succesvolle krijger is de gemiddelde man, met een laserscherpe focus.” – Bruce Lee. Een duidelijke focus geeft een heldere richting aan, minimaliseert afleidingen, verhoogt de motivatie en vergemakkelijkt efficiënte besluitvorming voor een directere weg naar succes.

Kostbare aandacht. Onze samenleving is verdeeld in mensen die afgeleid zijn en mensen die gefocust zijn. Veel mensen hebben de neiging om stil te staan bij wat ze willen vermijden, terwijl veerkrachtige individuen zich concentreren op wat ze willen dat er gebeurt. Als je je hoofddoel najaagt, wordt al het andere een afleiding en na afleidingen duurt het gemiddeld 23 minuten om de verloren focus terug te krijgen. Je aandacht gaat naar de grootste kans of de grootste bedreiging. Besteed je aandacht dus verstandig. Onthoud: een verwaterde focus leidt tot verwaterde resultaten.

Je doel vormt de wereld. De wereld herschikt zichzelf op basis van je doel. Evolutionair gezien is het hebben van een doel inherent aan actie. Als jagers zijn we biologisch als doelgerichte wezens geprogrammeerd. Ons centrale zenuwstelsel activeert zelfs genen wanneer nieuwe doelen worden aangenomen. Door je op de dag te concentreren leg je een verband tussen dagelijkse taken en overkoepelende doelen. Door aandacht te besteden aan alledaagse taken, draag je bij aan iets van grote betekenis en bouw je stap voor stap aan je ideale leven. Uiteindelijk bepaalt datgene wat je nastreeft je wereld, het vormt percepties, emoties en motivaties, het spoort je aan om jezelf rond je doel te organiseren en het belang te erkennen van dagelijkse handelingen die bijdragen tot een groter doel.

Dagen vol betekenis. Zodra je je doel hebt vastgesteld, ontvouwt elke dag zich als een reeks uitdagingen en problemen waar je doorheen moet navigeren. Je doel is een punt in de verte en zelfs een kleine stap in de richting ervan geeft betekenis aan elk moment van de dag, omdat elke actie verband houdt met het hoogste doel dat je voor ogen hebt.

Het probleem van geen doel. Je kunt niet vangen wat je niet najaagt! De afwezigheid van een doel creëert een situatie waarin alles, alles of niets kan betekenen. Om een doel te bereiken heb je een duidelijk doel nodig – je moet je zinnen op een doel zetten. Zonder doel is raken of missen onmogelijk, waardoor je leven richtingloos wordt. Nauwkeurig richten leidt tot een scherpere focus, minder tijdverlies en het sneller bereiken van een doel. De uitdaging gaat verder dan het doel raken. Veel mensen weigeren dit te doen of richten helemaal niet. “De tragedie in het leven ligt niet in het niet bereiken van je doel. De tragedie is dat je geen doel hebt om te bereiken.” – Benjamin Mays.

De negativiteitsprofetie. Tegen jezelf zeggen dat je niet aan een olifant in een roze pyjama moet denken, zorgt er paradoxaal genoeg voor dat je er wel aan denkt. Focussen op negativiteit kan een self-fulfilling prophecy creëren, die je acties vormgeeft en meer uitdagingen in je leven aantrekt. De sleutel is om te erkennen dat je gedachten je gedrag bepalen, en consequent stilstaan bij negativiteit kan die elementen in je werkelijkheid manifesteren. Piekeren werkt als een negatieve projector, die doemscenario’s over de toekomst uitstort. De “wat als” angsten richten zich op de ergste mogelijkheden. Deze fixatie werkt verlammend, belemmert vindingrijk handelen en veroorzaakt angst, onzekerheid en vrees. Je oogst wat je zaait, dus geef negativiteit geen water en blijf niet stilstaan bij ongewenste aspecten. Je geest is de kapitein van je schip; laat het niet heen en weer geslingerd worden door de golven van negativiteit.

Take home message

De wet van aantrekking stelt dat waar je je aandacht op richt, datgene is waarvan je meer in je leven aantrekt, een principe dat diepgaand de loop van je leven beïnvloedt en verklaart waarom negativiteit zo’n verwoestende impact kan hebben. 

Maar hoe werkt de wet van de aantrekkingskracht (law of attraction)?

Door intense focus activeer je je interne radar, het reticulair activatie systeem (RAS) in je hersenen, waardoor het relevante aspecten in je omgeving benadrukt die je op het pad naar je doelen houden en je aanzetten tot actie. 

Dit mechanisme geldt ook voor obstakels of zaken waar je je niet op wilt richten, zoals het klassieke voorbeeld van de olifant in de roze pyjama. 

Dit was slechts een voorproefje van mijn nieuwe boeken die ik in de toekomst ga publiceren. 

Blijf op de hoogte door mijn sociale kanalen te volgen op Diederik Bervoets. 

Lees hier het artikel dat ik geschreven heb over de wetenschap achter karma, en het placebo-effect.

Vergeet ook niet een kijkje te nemen op mijn YouTube-kanaal waar ik de meest gestelde vragen zoals deze in slechts 1 minuut beantwoord.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Garcia-Rill, E., Kezunovic, N., Hyde, J., Simon, C., Beck, P., & Urbano, F. J. (2013). Coherence and frequency in the reticular activating system (RAS). Sleep medicine reviews, 17(3), 227-238.

Arguinchona, J. H., & Tadi, P. (2019). Neuroanatomy, reticular activating system.

Mohapel, P. (2018, May). The neurobiology of focus and distraction: the case for incorporating mindfulness into leadership. In Healthcare management forum (Vol. 31, No. 3, pp. 87-91). Sage CA: Los Angeles, CA: SAGE Publications.