Dat thee gezond is, weten we onder andere wel. Maar hoe draagt thee bij aan de voordelen van intermittent fasting? En welke soort thee kan je het beste drinken?

De beste theesoorten zijn groene thee, gember thee en pique thee (een speciale thee). Wat veel mensen niet weten is dat de combinatie van intermittent fasting en thee leidt tot veel effectiever gewichtsverlies. De reden is dat thee je minder hongergevoelens geeft, terwijl het je metabolisme versnelt. In dit artikel ga ik hier verder op in. 

De krachtige combinatie van thee en intermittent fasting

De uitdaging met intermittent fasting is de toename van hongersignalen en de vertraging van het metabolisme door de minder frequente eetmomenten. Dit maakt het moeilijker om door de gewenningsperiode heen te komen.

Thee biedt de uitkomst hiervoor, omdat het catechinen bevat die je metabolische snelheid verhogen en daarnaast het hongerhormoon ghreline verlagen. Hierdoor verbrand je meer energie en heb je ook nog eens minder honger.

Vergeleken met normale thee bevat groene thee meestal veel hogere niveaus van deze catechinen. In de traditioneel Chinese geneeskunde werd groene thee altijd al nuttig geacht voor gewichtsverlies. Dit was niet zonder reden.

De moderne wetenschap onderbouwt deze bevindingen en voor de mensen die alles willen weten over deze relatie, ga ik nu dieper in op de belangrijkste wetenschappelijke bevindingen.

Hoe thee bijdraagt aan intermittent fasting

Wetenschappers hebben drie stofjes gevonden in thee die een verband hebben aangetoond met gewichtsverlies en hongergevoelens. Dit zijn catechines, ghreline en cafeïne. 

Catechines

De catechinen in thee zijn de bekende antioxidanten en de flavonolen. Onderzoek wijst uit dat deze samenstelling verantwoordelijk is voor de benoemde voordelen en het werkt als volgt:

Catechines blokkeren het enzym COMT, en COMT is verantwoordelijk voor het afbreken van noradrenaline. Dus als je de COMT blokkeert, gaat noradrenaline uiteindelijk omhoog. 

Noradrenaline activeert het sympathische zenuwstelsel en kan het energieverbruik met ongeveer vier procent doen stijgen. Dit is geen enorme stijging, maar wel een significante stijging die je kunt terugzien in je gewicht.

In een wetenschappelijke studie uit 2016 namen ze een industriële extractie van de catechinen en dit voegden ze dan vervolgens toe aan de groene thee. Het was een soort van geconcentreerde koude thee. De onderzoekers kwamen met heel goed nieuws. Ze concludeerden dat je met groene thee maar liefst een extra kilo kunt afvallen. 

Maar hier werd meestal wel met veel hogere dosis gewerkt. Zo zijn er maar liefst 10 kopjes per dag nodig, wil je alle voordelen willen plukken. Een hoeveelheid waar de meeste mensen niet aan toe zullen komen.

Verder in het artikel vertel ik een alternatieve methode hoe je zonder zoveel kopjes thee te drinken, toch de benodigde catechines binnen kunt krijgen.

Ghreline

Dezelfde studie uit 2016 toonde nog iets anders noemenswaardigs aan. De onderzoekers lieten zien dat je door groene thee een vermindering van ghreline krijgt. Deze afname was significant in vergelijking met de placebogroep. 

Ghreline is het hongerhormoon, en als je ghreline verlaagt, heb je dus minder gevoelens van honger. De onderzoekers waren hier zeer uitgesproken over. De groene thee catechinen hadden dus een absoluut positief effect.

Cafeïne

Cafeïne zit in mindere mate ook in thee en staat bekend als een echte eetlustremmer. Om deze reden hebben onderzoekers gecontroleerd of het een additief (versterkend) effect heeft? En ja, het heeft een additief effect. 

Als we de catechines vergelijken in combinatie met de cafeïne of met cafeïne alleen, dan krijg je een beter effect met de catechines plus cafeïne. Dus het lijkt erop dat ze gecombineerd voor de beste resultaten zorgen.

Cafeïne blokkeert een ander enzym genaamd fosfodiesterase, een enzym die ook de noradrenaline verhoogt. Ze werken dus eigenlijk via verschillende wegen maar oefenen hetzelfde effect uit. 

En natuurlijk, normale groene thee heeft zowel catechinen als cafeïne. Je kunt thee cafeïne vrij maken, maar dat raad ik vanzelfsprekend niet aan! Want als je het maximale eruit wilt halen, dan moet je ze gelijktijdig hebben om twee keer zoveel voordeel te krijgen.

Welke thee tijdens intermittent fasting?

Groene thee en intermittent fasting. Groene thee bevat veel van die gezonde catechinen en in combinatie met cafeïne, verhoogt het je metabolische snelheid door de activatie van het sympatische stelsel. Daarnaast vermindert groene thee het hongerhormoon grehline. 

Gember thee en intermittent fasting. Gember thee is erg goed voor je immuniteit en breekt zeker je vast niet. Gember thee is perfect tijdens intermittent fasting, zolang je geen suiker of honing erbij doet.

Pique Tea. Pique thee is een biologische groene thee en bevat 400% de hoeveelheid catechines in vergelijking met normale groene thee. Dus in plaats van 10 kopjes te drinken, hoef je er maar twee te drinken. 

Wat Pique Tea heeft gedaan, kan je overigens ook zelf doen. 

  1. Gebruik een zakje of verse groene thee en zet het in koud water.
  2. Zet het ’s nachts in de koelkast.
  3. Laat het minimaal acht uur intrekken.
  4. Omdat je de catechinen eruit haalt bij een lage temperatuur krijg je er meer van en daardoor is dus de concentratie veel hoger. Je krijgt twee, drie keer zoveel van deze catechines, omdat dit langzame proces ervoor zorgt dat de catechines zich opstapelen.

Conclusie

Het grootste probleem met gewichtsverlies is dat je te veel honger hebt en je metabolisme tegelijkertijd vertraagt. Daarom hebben veel mensen moeite om gewicht te verliezen. 

Met groene thee kan je deze twee problemen tegelijk aanpakken. Groene thee heeft hoge niveaus catechinen. Catechinen verhogen je metabolische snelheid. Daarnaast verlaagt groene thee het hongerhormoon Ghreline waardoor je dus minder honger hebt.

De cafeïne in thee versterkt deze effecten, het blokkeert een ander enzym genaamd fosfodiesterase, dat bijdraagt aan metabolische snelheid en verminderde hongergevoelens.

Je hebt 10 kopjes per dag nodig om een duidelijk verschil te merken, maar gelukkig heeft Pique thee daar een uitkomst voor. Het bevat namelijk 4X de hoeveelheid catechines in vergelijking met normale groene thee.

Over Diederik

Diederik heeft minstens 10 jaar ervaring met intermittent fasting en doet momenteel onderzoek naar de invloed op vetverbranding.

Bronnen

Kovacs, E. M., Lejeune, M. P., Nijs, I., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2004). Effects of green tea on weight maintenance after body-weight loss. British Journal of Nutrition91(3), 431-437.