We weten onderhand wel dat thee gezond is, maar hoe draagt thee bij aan de voordelen van intermittent fasting? En welke soort thee kan je het beste drinken?

De combinatie van thee en intermittent fasting kan tot veel effectiever gewichtsverlies leiden. Thee vermindert namelijk de hongergevoelens en versnelt je metabolisme. Bovendien kan de cafeïne in thee deze gewichtsbevorderende effecten versterken. De beste theesoorten zijn groene thee, gember thee en pique thee. Jammer genoeg zou je 10 kopjes groene thee moeten drinken om noemenswaardige resultaten te behalen. Gelukkig hoef je met pique thee maar twee kopjes thee te drinken. Pique thee is namelijk een speciale thee dat vier keer zoveel catechines bevat

Dit artikel vertelt je waarom thee en intermittent fasting zo goed samengaan inclusief de beste thee voor intermittent fasting.

De krachtige combinatie van thee en intermittent fasting

De uitdaging met intermittent fasting is de toename van hongersignalen en de vertraging van het metabolisme door de minder frequente eetmomenten. Dit maakt het moeilijker om door de gewenningsperiode heen te komen.

Thee catechinen

Thee biedt de uitkomst hiervoor, omdat het catechinen bevat die je metabolische snelheid verhogen en daarnaast het hongerhormoon ghreline verlagen. Hierdoor verbrand je meer energie en heb je ook nog eens minder honger.

Vergeleken met normale thee bevat groene thee meestal veel hogere niveaus van deze catechinen.

In de traditioneel Chinese geneeskunde werd groene thee altijd al nuttig geacht voor gewichtsverlies. Dit was niet zonder reden.

De moderne wetenschap kan deze veelbelovende resultaten bevestigen. We zullen de belangrijkste wetenschappelijke bevindingen kort doornemen.

Hoe thee bijdraagt aan intermittent fasting

Wetenschappers hebben drie stofjes in thee gevonden die de hongergevoelens kunnen verminderen en het gewichtsverlies kunnen stimuleren. Dit zijn catechines, ghreline en cafeïne. 

1. Catechines

De catechinen in thee zijn de bekende antioxidanten en de flavonolen. Onderzoek wijst uit dat deze samenstelling gezondheidsvoordelen kan opleveren. Dit doen de stoffen als volgt:

Hoger noradrenaline. Catechines blokkeren het enzym COMT, en COMT is verantwoordelijk voor het afbreken van noradrenaline. Dus als je de COMT blokkeert, gaat noradrenaline uiteindelijk omhoog.

Noradrenaline activeert het sympathische zenuwstelsel en kan het energieverbruik met ongeveer vier procent verhogen. Dit is geen enorme stijging, maar wel degelijk een significante stijging die je in je gewicht kunt terugzien.

1 kilo gewichtsverlies. In een wetenschappelijke studie uit 2016 werd een industriële catechine extractie aan groene thee toegevoegd. De resultaten waren verbijsterend. Met groene thee kon je maar liefst een extra kilo afvallen. 

10 kopjes. Weet wel dat er met veel hogere dosis gewerkt werd. Er waren maar liefst 10 kopjes per dag nodig om van deze voordelen te profiteren. Een hoeveelheid waar de meeste mensen niet aan toe zullen komen.

Gelukkig kan je met een alternatieve methode dezelfde hoeveelheid catechines binnenkrijgen en hoef je dus niet 10 kopjes thee te drinken. Hierover later meer.

2. Ghreline

Dezelfde studie uit 2016 toonde nog iets anders noemenswaardigs aan. Groene kon de hoeveelheid ghreline significant verminderen.

Ghreline is het hongerhormoon, dus als je ghreline verlaagt zal je dus minder honger hebben.

De onderzoekers waren hier zeer uitgesproken over. De groene thee catechinen hadden dus een absoluut positief effect.

3. Cafeïne

Cafeïne staat bekend als een echte eetlustremmer en thee bevat hier kleine hoeveelheden van.

Onderzoekers hebben daarom gekeken of de combinatie van catechine en cafeïne de eetlust nog sterker kan remmen.

En dat blijkt het geval te zijn. Catechines in combinatie met cafeïne heeft een sterker effect dan cafeïne alleen.

Kortom, de combinatie van catechine en cafeïne lijkt voor de beste resultaten te zorgen.

Cafeïne blokkeert het enzym fosfodiesterase dat de noradrenaline verhoogt. Via verschillende wegen oefenen ze dus hetzelfde effect uit. 

Het mooie is dat normale groene thee zowel catechinen als cafeïne bevat. Je kunt thee cafeïne vrij maken, maar dat wordt uiteraard afgeraden.

Als je het maximale eruit wilt halen, dan zul je ze gelijktijdig binnen moeten krijgen.

Welke thee tijdens intermittent fasting?

Groene thee en intermittent fasting. Groene thee bevat veel van die gezonde catechinen die in combinatie met cafeïne, het sympathische stelsel te activeren, en daarmee je stofwisselingssnelheid zullen verhogen. Daarnaast vermindert groene thee het hongerhormoon ghreline. 

Gember thee en intermittent fasting. Gember thee is erg goed voor je immuniteit en en zal je vast zeker niet verbreken. Gember thee is perfect tijdens intermittent fasting, zolang je er maar geen suiker of honing aan toevoegt.

Pique Tea. Pique thee is een biologische groene thee en bevat maar liefst 400% meer catechines dan in normale groene thee. Dus in plaats van 10 kopjes te drinken, hoef je er maar twee te drinken. 

Je kan ook zelf Pique thee maken:

  1. Neem een zakje (groene) thee en zet het in koud water.
  2. Zet het ’s nachts in de koelkast.
  3. Laat het minimaal acht uur intrekken
  4. Voilá je hebt zelfgemaakte pique thee

Bij een lage temperatuur kan je er veel meer catechinen uithalen waardoor de concentratie veel hoger wordt.

Dit levert maar liefst twee tot drie keer zoveel catechines op. Dankzij het langzame proces zullen de catechines zich opstapelen.

Conclusie

Het grootste probleem met gewichtsverlies is dat je te veel honger hebt en je metabolisme tegelijkertijd vertraagt. Daarom hebben veel mensen moeite om gewicht te verliezen. 

Met groene thee kan je deze twee problemen tegelijk aanpakken. Groene thee zit namelijk boordevol catechinen. Catechinen verhogen je metabolische snelheid en verminderen het hongerhormoon ghreline waardoor je dus gemakkelijker afvalt.

De cafeïne in thee versterkt deze effecten door het enzym fosfodiesterase te remmen. Dit verhoogt de metabolische snelheid en vermindert de hongergevoelens.

Je hebt echter 10 kopjes per dag nodig om een duidelijk verschil te merken, daarom is er een thee ontwikkeld die maar liefst 4X zoveel catechines bevat.

Over Diederik

Diederik heeft minstens 10 jaar ervaring met intermittent fasting en doet momenteel onderzoek naar de invloed op vetverbranding.

Bronnen

Kovacs, E. M., Lejeune, M. P., Nijs, I., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2004). Effects of green tea on weight maintenance after body-weight loss. British Journal of Nutrition91(3), 431-437.