Is 1 Maaltijd per Dag Gezond? Gevaren en Bijwerkingen.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen slechts één maaltijd per dag eten.

Sommige mensen doen dit om gewicht te verliezen, terwijl anderen het doen omdat ze het makkelijk vinden of omdat ze weinig tijd hebben om te eten. In sommige gevallen kan het ook een religieuze of culturele praktijk zijn.

Er bestaat zelfs het ‘One Meal a Day’-dieet (OMAD), waarbij je regelmatig slechts één maaltijd per dag eet. We zullen de voor- en nadelen uitgebreid bespreken.

Maar is 1 maaltijd per dag gezond?

KORT ANTWOORD

Het is over het algemeen niet gezond om slechts één maaltijd per dag te eten. Hoewel dit voor sommige mensen gezond zou kunnen zijn, is dat meestal niet het geval.

Het menselijk lichaam heeft voedingsstoffen en energie nodig om goed te functioneren, en deze krijg je door gevarieerd te eten. Door slechts één maaltijd per dag te eten, loop je waarschijnlijk belangrijke voedingsstoffen mis en krijg je niet genoeg energie om goed te functioneren.

In plaats van één maaltijd per dag te eten, is het beter om gedurende de dag verschillende gezonde snacks en maaltijden te nuttigen. Op die manier krijg je voldoende voedingsstoffen en energie binnen om je goed te voelen en goed te functioneren. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om ervoor te zorgen dat je voldoende gehydrateerd blijft.

Als je toch ervoor kiest om slechts één maaltijd per dag te eten, is het belangrijk ervoor te zorgen dat deze maaltijd voldoende voedingsstoffen bevat. Kies bijvoorbeeld voor een maaltijd met veel groenten, eiwitten en gezonde vetten. Zo krijg je genoeg voedingsstoffen binnen om je goed te voelen en goed te kunnen functioneren.

Over het algemeen is het dus beter om gedurende de dag verschillende gezonde snacks en maaltijden te eten, zodat je voldoende voedingsstoffen en energie binnenkrijgt om je goed te voelen en goed te kunnen functioneren.

Dit artikel behandelt zowel de nadelen als voordelen van 1 maaltijd per dag voor de gezondheid.

vrouw overweegt vasten voor gewichtsverlies

Alle potentiële nadelige effecten

Er zijn verschillende potentiële nadelige effecten verbonden aan het eten van slechts één maaltijd per dag. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn:

1. Voedingsstoffentekort. Door slechts één maaltijd per dag te eten, kan je een tekort aan voedingsstoffen krijgen. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals een verminderde weerstand, bloedarmoede, vermoeidheid en concentratiestoornissen.

2. Gewichtsverlies. Hoewel sommige mensen het eten van slechts één maaltijd per dag doen om gewicht te verliezen, kan dit ook leiden tot ongezond gewichtsverlies. Dit kan onder meer komen doordat je te weinig energie binnenkrijgt en doordat je spiermassa verliest.

3. Verdwijnen van de hongergevoelens. Als je slechts één maaltijd per dag eet, kan je hongergevoelens verdwijnen. Dit kan ervoor zorgen dat je te weinig eet en dat je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

4. Gedragsveranderingen. Het eten van slechts één maaltijd per dag kan leiden tot gedragsveranderingen, zoals een verminderde eetlust en een verminderde interesse in eten. Dit kan leiden tot een ongezonde relatie met eten.

Het One Meal a Day dieet (OMAD)

One Meal A Day (OMAD) is één van de langste vormen van intermittent fasting waarbij je elke dag 23 uur vast en 1 uur de tijd hebt om te eten (23:1). 

Het wordt daarom ook wel de 23:1 methode genoemd. Simpel gezegd betekent OMAD het eten van één maaltijd per dag, waarbij mensen typisch alleen in de avond eten. 

OMAD valt onder de extremere intermittent fasting schema’s. Gezondheidsvoordelen zoals groeihormoonproductie en autofagie worden versterkt, maar door de extreme aanpak wordt het OMAD dieet vooralsnog afgeraden door gezondheidsexperts.

Het kan zelfs gevaarlijk zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals diabetes. Mocht je voor OMAD willen gaan, is het verstandig om je goed voor te bereiden. We zullen dit uitgebreid gaan behandelen. 

Verstandig het OMAD-dieet volgen

OMAD is een krachtig middel om gewichtsverlies en metabolisme te stimuleren. Echter, we waarschuwen voor het dagelijkse gebruik van OMAD om alle hierboven geschetste redenen.

Niet elke dag. Het is het verstandigst om OMAD één tot drie keer per week toe te passen op niet-opeenvolgende dagen. Momenteel is er namelijk nog geen wetenschappelijk onderbouwd protocol met voldoende kwalitatief hoogstaand bewijs om OMAD vaker te gebruiken.

Eén keer per week. 2000 calorieën per dag komt neer op 14.000 calorieën per week. Maar als je elke week een dag lang vast breng je de calorieinname per week terug naar 12.000. Dat zijn 104.000 calorieën minder per jaar.

Voordelen van het OMAD-dieet

OMAD komt met een aantal bijzondere voordelen.

Gewichtsverlies. Artsen die ervaring hebben met het voorschrijven van intermittent fasting en koolhydraatarme voeding gebruiken OMAD vaak als hulpmiddel om gewichtsverlies bij mensen die niet afvallen te stimuleren. Wanneer een patiënt weinig koolhydraten eet, maar niet afvalt, kan tijdelijk gebruik van OMAD helpen om het gewichtsverlies op gang te brengen.

Gemak. Veel mensen die het OMAD-patroon volgen, doen dit vanwege het gemak. Je hoeft maar één keer per dag voedsel te bereiden en eten. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die vaak reizen, voor mensen die in ploegendienst werken en voor mensen met een hectische en drukke agenda.

Tijdsbesparing. Bedenk eens hoeveel tijd je elke dag besteedt aan het plannen, winkelen en bereiden van maaltijden (en dan houden we de vaat nog buiten de beschouwing). Als je gewoonlijk drie maaltijden per dag eet, hoeveel tijd kun je dan wel niet besparen door slechts één maaltijd te eten?

Insuline. Het OMAD-dieet kan hyperinsulinemie (een te hoog insuline) verminderen, diabetes onder controle houden en het metabool syndroom verbeteren. Het metabool syndroom is een verzamelnaam voor stofwisselingsklachten. Consistente klinische ervaring toont aan dat langer vasten de metabole condities kan verbeteren. Wanneer OMAD op de juiste manier wordt gebruikt, kan het dus mogelijk betere resultaten opleveren dan een kortere vastentijd.

Lagere calorie inname. Dankzij OMAD wordt de caloriebehoefte minder vaak overschreden. Sommigen zien OMAD-dieet als een gemakkelijke manier om de calorie-inname te verminderen. Wanneer je jezelf alleen toestaat om in een tijdsbestek van 30 tot 60 minuten te eten, is het simpelweg erg moeilijk om je dagelijkse caloriebehoefte te overschrijden.

Nadelen van intermittent fasting OMAD

Net zoals elk ander dieet komt ook het OMAD dieet met een aantal nadelen.

Gevoelig voor eetstoornissen. Elk eetpatroon dat een cyclus van voedselbeperking bevordert, gevolgd door extra voedselconsumptie, kan eetstoornissen teweegbrengen. Dus als je hier vatbaar voor bent en een geschiedenis van eetstoornissen hebt, kan je het OMAD-dieet beter vermijden.

Chronische calorische restrictie. Een van de grote voordelen van OMAD, is dat je een patroon creëert waarin je op natuurlijke wijze de inname van calorieën vermindert. De andere kant van die medaille is dat het op de lange termijn moeilijk kan zijn om voldoende calorieën binnen te krijgen. OMAD kan dan veel gaan lijken op een chronische calorische restrictie. Hoewel een chronische calorische restrictie helpt bij het eerste gewichtsverlies, kan het op de langere termijn schadelijk zijn. Chronische calorische restrictie kan namelijk het metabolisme in rust te verminderen, waardoor het gewichtsverlies zeer moeilijk te handhaven is.

Eiwittekorten. Naast een calorietekort kan OMAD ook leiden tot eiwittekorten. Aangezien eiwit je een vol en tevreden gevoel geeft, kan het moeilijk zijn om je hele dagelijkse behoefte in één keer op te eten. De gemiddelde 81 kilogram wegende man moet dagelijks ongeveer 110 gram eiwitten binnenkrijgen. Als je dat in één zitting kunt eten is dat misschien geen probleem. Maar als dat veel voor je klinkt, dan kan de eiwitinname daaronder lijden.

Maag- en darmklachten en diarree. 23 uur geen voedsel, gevolgd door een grote hoeveelheid voedsel, kan problemen met de stoelgang veroorzaken. Het is echter moeilijk in te schatten hoeveel mensen dit precies ervaren.

Medicatie. Voor degenen die meerdere keren per dag medicijnen rondom een maaltijd moeten innemen, vormt OMAD een grote hindernis. Als dit voor jou het geval is, bespreek dat dan met je huisarts. Als er geen andere mogelijkheden zijn, dan is OMAD waarschijnlijk onverstandig.

Sporten. Sommige mensen vinden het sporten tijdens het vasten moeilijk en daarnaast moet je je training vlak voor het eten inplannen. Het OMAD-dieet kan een actieve levensstijl dus lastig maken.

Waarschuwingstekens

Veel mensen doen het goed tijdens het OMAD-dieet. Anderen zijn echter gevoeliger voor bijwerkingen. Honger en een lager energielevel is normaal. Het is echter abnormaal als je je onwel, extreem moe, duizelig of misselijk voelt. Flauwvallen is uiteraard ook abnormaal. Als je een van deze ernstige bijwerkingen ervaart, is OMAD waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou.

Tips voor 24 uur vasten

Met de volgende 4 tips kom je een dag vasten gemakkelijker door en kun je eventuele bijwerkingen voorkomen.

  1. Drink acht tot twaalf glazen water. Een groot deel van ons water komt van voedsel, dus op dagen dat je vast moet je meer drinken. Hoofdpijn komt vaak door een gebrek aan hydratatie. Water, thee en zwarte koffie zijn tijdens het vasten toegestaan.
  2. Kies een drukke dag. Als je thuis zit en niets te doen hebt, heb je de hele dag eten aan je hoofd. Kies daarom een dag waarop je sociaal bent of met veel projecten bezig bent, om zo min mogelijk last van de hongergevoelens te hebben. Kortom, wees druk in de weer om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken.
  3. Overeet jezelf niet. Als je weer eenmaal mag eten, moet je naar je normale routine terugkeren. Eet zo voedzaam mogelijk en vermijd junkfood.
  4. Pas op met gezondheidsproblemen. Vasten is geen goed idee als je een geschiedenis hebt van eetbuien, of andere eetstoornissen. Als je zwanger bent, diabetes hebt of een lage bloeddruk, moet je van tevoren met je arts overleggen.

Take home message

In het algemeen is het belangrijk om een gevarieerd en gezond dieet te volgen, met voldoende voedingsstoffen en energie om je goed te voelen en om goed te kunnen functioneren.

Dus is 1 maaltijd per dag gezond?

Het eten van slechts één maaltijd per dag kan leiden tot gezondheidsproblemen en gedragsveranderingen, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn als je dit overweegt.

Als je gewicht wilt verliezen of je gezondheid wilt verbeteren, is het beter om te kiezen voor een gezond en gevarieerd dieet, in combinatie met voldoende beweging. 

Zo kun je genieten van de vele gezondheidsvoordelen die een gezonde levensstijl te bieden heeft. 

Door gevarieerd te eten en voldoende te bewegen, kun je je beter en energieker voelen, en kun je je gezondheid op lange termijn verbeteren. 

Dus als je op zoek bent naar een gezonde manier om gewicht te verliezen of je gezondheid te verbeteren, is het beter om te kiezen voor een gezond en gevarieerd dieet, in plaats van slechts één maaltijd per dag te eten.

In dit artikel vertellen we je alles over het One Meal a Day dieet (OMAD) en de potentiële gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen