Is Blikfruit Gezond? 5 Voor- en Nadelen

Er zijn veel verschillende soorten blikfruit, waaronder perziken, ananas, peren en appels.

Blikfruit is vaak al gesneden en gewassen, waardoor je fruit makkelijk in je dieet krijgt. Maar komt het gemak met een prijskaartje? Dus is blikfruit gezond?

KORT ANTWOORD

Blikfruit is gezond omdat het rijk is aan vitamines en mineralen, en een goede bron is van vezels. Het kan ook het risico op bepaalde chronische ziekten helpen verlagen, zoals hart- en vaatziekten. 

Het is wel belangrijk om te weten dat sommige blikfruitproducten suiker of andere toevoegingen bevatten, dus lees de ingrediëntenlijst voordat je iets koopt. Kies voor blikfruit zonder toegevoegde suiker of conserven.

Dit artikel vertelt je de gezondheidsvoordelen van blikfruit en een aantal nadelen.

verschillende soorten fruit

Gezondheidsvoordelen van blikfruit

Blikfruit is een gemakkelijke manier om fruit in je dieet te krijgen en biedt diverse gezondheidsvoordelen waar we nu wat meer over gaan vertellen.

  1. Vitamines. Veel soorten blikfruit, zoals perziken, ananas en peren, bevatten vitamine C, dat helpt bij het immuunsysteem. Vitamine C is een antioxidant die helpt bij het beschermen van cellen tegen oxidatieve stress. Dit kan het risico op bepaalde chronische ziekten verminderen. Bovendien bevatten deze soorten ook vitamine A, dat goed is voor de huid en de ogen. Vitamine A helpt bij de groei en ontwikkeling van cellen en bij het behoud van een gezonde huid, ogen en immuunsysteem.
  2. Gewichtsbeheersing. Blikfruit bevat vaak minder calorieën dan vers fruit, en het is een goede bron van vezels, wat helpt bij het verminderen van hongergevoel. Vezels zorgen voor een gevoel van verzadiging en kunnen het hongergevoel verminderen. Dit kan helpen bij het afvallen en het behouden van een gezond gewicht.
  3. Hart- en vaatziekten. Blikfruit is een goede bron van antioxidanten, zoals vitamine C en vitamine A, die kunnen helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Antioxidanten helpen bij het beschermen van bloedvaten tegen schade, waardoor het risico op hart- en vaatziekten kan afnemen.
  4. Kanker. Sommige onderzoeken suggereren dat het eten van fruit, waaronder blikfruit, het risico op bepaalde soorten kanker kan verminderen. Dit komt waarschijnlijk door de antioxidanten en andere voedingsstoffen die in fruit zitten.
  5. Gebruiksgemak. Blikfruit is al gesneden en gewassen, dus het is snel en gemakkelijk om te gebruiken in recepten of gewoon zoals het is. Dit maakt het gemakkelijk om fruit toe te voegen aan je dieet, zelfs als je weinig tijd hebt of geen toegang hebt tot vers fruit.

Is blikfruit ongezond?

Hoewel er veel gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan het eten van blikfruit, zijn er ook enkele nadelen of mogelijke negatieve effecten waar je rekening mee moet houden.

Toevoegingen. Sommige blikfruitproducten bevatten suiker of andere toevoegingen, zoals zout of conserven, die het gezondheidsvoordeel van het fruit kunnen verminderen. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst te lezen en te kiezen voor blikfruit zonder toegevoegde suiker of conserven.

Verlies van voedingsstoffen. Het blikproces kan leiden tot verlies van sommige voedingsstoffen, zoals vitamine C, in vergelijking met vers fruit. Dit komt doordat de vitamines en mineralen gevoelig zijn voor licht, lucht, warmte en tijd.

Natriumgehalte. Sommige blikfruitproducten bevatten hoge hoeveelheden natrium, waarvan een teveel kan leiden tot hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen.

Beperkte variatie. Blikfruit is vaak beperkt tot een aantal populaire soorten, zoals perziken, ananas en peren, en kan de variatie in het fruit dieet beperken.

Prijs. Blikfruit kan duurder zijn dan vers fruit, vooral als je kiest voor blikfruit zonder toegevoegde suiker of conserven.

Het is belangrijk om te onthouden dat het eten van blikfruit als onderdeel van een gezonde en gevarieerde voeding, waarbij ook groenten, volle granen, eiwitten en gezonde vetten worden opgenomen, de gezondheidsvoordelen kan versterken. 

Hoeveel blikfruit eten?

Er is geen specifieke hoeveelheid blikfruit die je moet eten om van de genoemde gezondheidsvoordelen te profiteren, omdat dit afhangt van verschillende factoren zoals je leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en gezondheidstoestand. 

Het wordt wel aangeraden om dagelijks voldoende fruit te eten om de gezondheid te ondersteunen. 

Hieronder staan enkele aanbevelingen om je te helpen bij het plannen van hoeveel blikfruit je in je dieet moet opnemen.

  • Dagelijkse aanbeveling. Het wordt aanbevolen om dagelijks minimaal 2 porties fruit te eten. Eén portie fruit is ongeveer de hoeveelheid van een volle hand of een bekertje sap. Dit betekent dat je ongeveer 2-4 porties blikfruit per dag zou moeten eten.
  • Voedingsrichtlijnen. De Amerikaanse Richtlijnen voor een gezonde levensstijl adviseren om minimaal 1,5-2 kopjes fruit per dag te eten. Dit is ongeveer 3-4 porties blikfruit per dag.

Take home message

Blikfruit is een gemakkelijke manier om fruit in je dieet te krijgen, maar is blikfruit gezond?

Blikfruit is een goede bron van vitamines en mineralen, kan helpen bij gewichtsbeheersing, kan het risico op bepaalde chronische ziekten verlagen, en is een gemakkelijke manier om fruit toe te voegen aan je dieet. 

Er zijn echter ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden, zoals de toevoegingen, verlies van voedingsstoffen, natriumgehalte, beperkte variatie en de prijs.

Lees de ingrediëntenlijst en kies voor blikfruit zonder toegevoegde suiker of conserven. 

Varieer je fruitkeuze, en vertrouw niet alleen op blikfruit. 

Een gezonde levensstijl bestaat uit een combinatie van verschillende gezonde keuzes en het is belangrijk om dit in acht te nemen.

In het algemeen kan blikfruit een gezonde en gemakkelijke manier zijn om fruit in je dieet te krijgen, zolang je de juiste keuzes maakt en het combineert met gevarieerde voeding.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen