Is Blikgroente Gezond? Een Overzicht

Iedereen weet dat groenten gezond zijn voor je lichaam, maar geldt dat ook voor blikgroenten? 

Blik wordt vaak voor voedsel gebruikt vanwege het gemak en de houdbaarheid die het biedt.

Het voedsel blijft langer vers, het kan gemakkelijk worden opgeslagen en makkelijker vervoerd worden. Maar komt het inblikken met een prijskaartje?

Is blikgroente gezond?

KORT ANTWOORD

Ook blikgroente is gezond. Blikgroente bevat vaak dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als verse groenten, en soms zelfs meer omdat de groenten na de oogst snel worden verwerkt. Blikgroente is gekookt en verpakt in blik, waardoor het een handige manier is om groenten te consumeren wanneer verse groente niet beschikbaar of te duur is. Bovendien is blikgroente vaak goedkoper dan verse groente. Kortom, blikgroente is een gezonde en betaalbare manier om groenten te consumeren.

Dit artikel vertelt je de mogelijke gezondheidsvoordelen van blikgroenten maar ook de nadelen ervan.

mand met groenten

De gezondheidsvoordelen van blikgroente

Blikgroente is een goede bron van veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde levensstijl. Hier zijn enkele specifieke gezondheidsvoordelen van blikgroenten.

Rijk aan vitamines en mineralen. Blikgroente bevat vitamines zoals vitamine A, vitamine C en foliumzuur, evenals mineralen zoals ijzer en kalium. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het lichaam, evenals voor het immuunsysteem en de energiebalans.

Weinig calorieën. Veel blikgroenten bevatten weinig calorieën, waardoor het een goede keuze is voor mensen die op hun gewicht willen letten.

Goed voor hart- en bloedvaten. Blikgroente bevat vaak veel kalium en weinig natrium, wat helpt bij de regulatie van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hartziekten.

Bescherming tegen kanker. Sommige blikgroenten, zoals tomaten en wortels, bevatten antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen en dus het risico op kanker kunnen verminderen.

Makkelijk te integreren in een dieet. Blikgroente is makkelijk te gebruiken in recepten, en kan een gezonde toevoeging zijn aan elke maaltijd.

Houd er wel rekening mee dat de gezondheidsvoordelen van blikgroenten kunnen variëren afhankelijk van de soort groente en de manier waarop het verwerkt is. 

Zo kunnen groenten in blik met veel zout of suiker een negatief effect hebben op de gezondheid. 

Ga daarom voor groenten in blik met weinig toegevoegde suiker of zout, en spoel de groenten goed af voordat je ze gebruikt.

Kan blikgroente ook ongezond zijn?

Hoewel blikgroenten veel gezondheidsvoordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.

Toevoeging van zout en suiker. Sommige blikgroenten bevatten veel toegevoegde suiker of zout, wat het risico op hartziekten en hoge bloeddruk kan verhogen. Het is daarom aan te raden om groenten te kiezen in blik met weinig toegevoegde suiker of zout, en de groenten goed af te spoelen voordat je ze gebruikt.

Verlies van voedingsstoffen. Door het proces van koken en verpakken kunnen sommige voedingsstoffen verloren gaan. Bijvoorbeeld, vitamine C is een gevoelige vitamine die snel verloren gaat bij het koken en bewaren.

BPA. Bisphenol A (BPA) is een chemicaliën die vaak gebruikt wordt in blikverpakkingen. Hoewel de hoeveelheid BPA in blikgroenten vaak laag is, kan het toch een negatief effect hebben op de gezondheid als het gegeten wordt in grote hoeveelheden.

Verpakkingsmateriaal. Sommige blikken kunnen lekken of beschadigd zijn en dit kan leiden tot verontreiniging van de groente. Dit kan een risico vormen voor de gezondheid.

Versheid. Blikgroente wordt vaak langer bewaard dan verse groente, dit kan leiden tot een vermindering van de smaak en textuur.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle blikgroenten deze nadelen hebben. 

Let bij het kiezen van blikgroenten op de hoeveelheid toegevoegde suiker en zout, en kies voor groenten in BPA-vrije verpakkingen. 

Take home message

Is blikgroente gezond?

In het algemeen zijn blikgroenten een gezonde en betaalbare manier om groenten te eten.

Het bevat vaak dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als verse groenten en soms zelfs meer, omdat de groenten snel na de oogst worden verwerkt. 

Blikgroenten zijn rijk aan vitamines en mineralen, bevatten weinig calorieën en kunnen bijdragen aan gezonde hart- en bloedvaten. 

Sommige blikgroenten bevatten antioxidanten die beschermen tegen schade door vrije radicalen en kanker kunnen verminderen. 

Er zijn echter ook nadelen, zoals het verlies van voedingsstoffen, BPA in de verpakking en een grotere hoeveelheid toegevoegde suiker of zout. 

Bij het kiezen van blikgroenten moet je letten op de hoeveelheid toegevoegde suiker en zout, de BPA vrije verpakking en de vervaldatum.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen