Is Decafe Koffie Gezond(er)?

Veel mensen vragen zich af of decaf koffie gezond is. In cafeïnevrije koffie is namelijk 97-99% van het caffeïne verwijderd en dat terwijl het de authentieke smaak heeft van een gewoon kopje koffie, zeggen ze.

Maar er zijn nog meer verschillen tussen decaf koffie en gewone koffie, waaronder de zuurgraad, bijwerkingen en de kans op ziektes. Zo kan decaf koffie een aantal gezondheidsvoordelen opleveren.

Dit artikel vertelt je of decaf koffie gezond is inclusief de nadelen.

kop koffie omringd met koffiebonen

1. Minder cafeïne

Gemiddeld consumeren volwassenen 200 mg cafeïne per dag. Dit komt neer op vier glazen cola of twee kopjes koffie.

Cafeïne blokkeert de adenosinereceptoren waardoor je je niet meer slaperig voelt, maar het kan tot wel 10 uur duren voordat de effecten van cafeïne volledig zijn verdwenen.

Het is daarom verstandig om cafeïneconsumptie ten minste zeven uur voor het slapengaan te vermijden. koffie duim omlaag afraden

97% minder cafeïne

Anderzijds wordt 97% of meer van het cafeïne in de koffiebonen van decaf koffie verwijderd. 

Daarom bevat een kopje decaf koffie ongeveer 2 milligram aan cafeïne bevatten terwijl een gewoon kopje koffie ongeveer 95 milligram aan cafeïne bevat. Het decafeïneringsproces is overigens ook veilig.

De cijfers kunnen soms wat verschillen. In een gewone kop koffie zit gewoonlijk 95 tot 200 milligram cafeïne terwijl er in een kopje decaf koffie meestal 2-15 milligram cafeïne zit.

Om deze reden zal het bijna geen stimulerende effecten hebben.

Voor een optimale nachtrust en het niet verstoren van de lichaamsklok, gaan mensen daarom voor decaf koffie.te weinig slaap om af te vallen met periodiek vasten

Het is vanzelfsprekend dat decaf koffie minder cafeïne bevat, maar het kan zelfs het risico op een aantal aandoeningen verkleinen.

2. Minder kans op ziekte en overlijden

Cafeïnevrije koffie bevat net als normale koffie antioxidanten die schadelijke vrije radicalen neutraliseren en de oxidatieve schade verminderen.

Dit brengt meerdere gezondheidsvoordelen met zich mee zoals het voorkomen van diabetes hartziekten en kanker. 

Bovendien bevat cafeinevrije koffie ook magnesium waarmee diabetes afgeweerd kan worden. Het werkt dus als een schild.

De consumptie van cafeïne vrije koffie kan het risico verkleinen op:

  1. diabetes type 2 
  2. vroegtijdig overlijden
  3. overlijden door hartaandoening of beroerte

3. Ontstekingsremmend

Net zoals gewone koffie bevat decaf koffie ontstekingsremmende bestanddelen. Dit is te danken aan de polyfenolen.

Kortom, je kunt de vruchten plukken van de bestanddelen van koffie zonder dat je de stimulerende effecten van cafeïne ervaart.

Maar is er een keerzijde?

4. Minder bijwerkingen

Veel mensen hebben last van de negatieve bijwerkingen van cafeïne zoals:

  1. rusteloosheid
  2. slapeloosheid
  3. stressangstgevoelens
  4. hoge bloeddruk
  5. hartkloppingen

Dankzij cafeïnevrije koffie kun je aan deze bijwerkingen ontsnappen.

Erg fijn als je gevoelig bent voor cafeïne.

5. Minder zuur

Wist je dat gewone koffie vrij zuur is? Om de zure effecten te verminderen wordt het vaak met zuivel vermengd.

Helaas kan dit tot bijwerkingen leiden zoals brandend maagzuur.

Anderzijds bevat cafeïne vrije koffie juist minder zuren en heeft het dus een lagere zuurgraad. Dit is te danken aan het cafeïnevrije proces.

Als je last hebt van gastro-oesofageale refluxziekte kun je opflakkeringen helpen verminderen door over te schakelen op decaf koffie.

Hoeveel per dag? 

Als je 5-10 kopjes decaf koffie drinkt kun je zo de hoeveelheid van 1-2 gewone kopjes koffie binnenkrijgen. Ook decaf koffie kan wat bijwerkingen met zich meebrengen.

Onderzoeken hebben daarom gekeken hoeveel decaf koffie per dag het best is. 2-3 kopjes decaf koffie per dag lijkt het beste te zijn.

Hier ligt het zogeheten punt van de zogeheten afnemende meeropbrengst. 

Take home message

Het kan wel 10 uur duren voordat de effecten van cafeïne volledig verdwenen zijn, maar in decaf koffie is 97% van het caffeine verwijderd waardoor het bijna geen stimulerende effecten heeft.

Is decaf koffie gezond?

De gezondheidsvoordelen van cafeïnevrije koffie zijn een betere nachtrust en minder angst (minder cafeïne) en het kan de kans op diabetes, hart- en vaatziekten verlagen.

Bovendien bevat decaf koffie dezelfde antioxidanten die ook in gewone koffie zitten terwijl het juist minder zuren bevat.

Houd het wel bij 1-3 kopjes decafe per dag. Zo ligt het punt van afnemende meeropbrengst bij 2-3 kopjes per dag.

Cafeïnevrije koffie kan dus veilig geconsumeerd worden en het kan ook zeker een onderdeel zijn van een gezond dieet.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ogita, S., Uefuji, H., Yamaguchi, Y., Koizumi, N., & Sano, H. (2003). Producing decaffeinated coffee plants. Nature, 423(6942), 823-823.

Huxley, R., Lee, C. M. Y., Barzi, F., Timmermeister, L., Czernichow, S., Perkovic, V., … & Woodward, M. (2009). Coffee, decaffeinated coffee, and tea consumption in relation to incident type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis. Archives of internal medicine, 169(22), 2053-2063.