Is Diksap Gezond of is Diksap Slecht? Een Overzicht.

Diksap is gemaakt van 100% fruit en bevat geen toevoegingen en geen geraffineerde suikers. Het is dus helemaal vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

Het is daarom erg populair in Nederland en België, vooral onder ouders die voor hun kinderen een gezonder alternatief zoeken voor suikerhoudende frisdranken en kunstmatige vruchtendranken.

Echter, geconcentreerd vruchtensap bevat veel suiker. 

Zo zit er in een gewoon glas diksap van 200 ml ongeveer 20-30 gram suiker, wat overeenkomt met ongeveer 5 tot bijna 8 suikerklontjes.

Het label “zonder toegevoegde suikers” kan dus misleidend zijn, omdat vrijwel alle aanmaaklimonades van nature suikers bevatten.

Dan ga je je al snel afvragen of het wel zo goed voor je is, en of je van diksap ‘’dik’’ kan worden. Dus is diksap gezond?

KORT ANTWOORD

Diksap zit bomvol suiker en is dus geen gezond toverdrankje, maar net zoals met andere suikerrijke producten is het oké om af en toe te nemen. Verdun het goed met water of kies dranken met minder suiker. Het zou nog veel beter zijn als je bijvoorbeeld thee of water zou drinken.

Diksap is mogelijk gezonder dan andere suikerrijke drankjes, maar door de grote hoeveelheid natuurlijke fruitsuikers, moet je er zeker niet te veel van drinken. Overmatige suikerinname kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas en tandbederf.

Een uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid aan fruit en groenten blijft de beste manier om essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

Dit artikel vertelt je of diksap gezond is, de mogelijke gezondheidsvoordelen inclusief een lijst met de nadelige effecten.

jonge vrouw drinkt een glas diksap

Diksap is niet altijd 100% natuurlijk

Diksap is ingedikt, geconcentreerd vruchtensap. Het zou geen toevoegingen en geen geraffineerde suikers bevatten.

Helaas zijn niet alle merken volledig natuurlijk gebleven. 

Wees dus niet verbaasd als de diksap die je in de schappen tegenkomt niet biologisch is en mogelijk additieven bevat, zoals suikers, en conserveermiddelen. 

Zelfs biologische diksap kan toevoegingen bevatten, zoals agavesiroop om de smaak te verbeteren of de houdbaarheid te verlengen. 

Controleer daarom altijd de ingrediëntenlijst op de verpakking om precies te weten wat er in je aanmaaklimonade zit.

Weetje

Wist je dat er voor het maken van 1 liter diksap, maar liefst 10 kilogram fruit nodig is?

Waar is diksap goed voor?

Diksap kan enkele voordelen hebben wanneer het met mate wordt geconsumeerd:

verschillende vruchten in de lucht1. Natuurlijke Suikers. Diksap wordt gemaakt van geconcentreerd fruit, wat betekent dat het natuurlijke suikers bevat. Dit is een aantrekkelijk alternatief voor de toegevoegde suikers in veel andere commerciële dranken, wat de inname van geraffineerde suikers kan verminderen. Hoewel diksap natuurlijke suikers en enkele voedingsstoffen bevat, moet je er vanwege het suikergehalte niet te veel van drinken.

2. Vezels. In sommige diksappen kunnen vezels aanwezig zijn, vooral als ze worden gemaakt van vruchten met een vezelrijke schil of pulp, zoals appels of peren. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering omdat ze de darmbeweging bevorderen en de stoelgang helpen reguleren. Ze dragen na het eten of drinken ook bij aan een langer verzadigd gevoel.

3. Vitamines en Mineralen. De voedingswaarde van diksap kan variëren afhankelijk van het type fruit dat wordt gebruikt. Sommige diksappen zijn rijk aan specifieke voedingsstoffen, zoals vitamine C, kalium en antioxidanten, afhankelijk van de vruchten die in het product verwerkt zijn. Vitamine C is bijvoorbeeld belangrijk voor een gezond immuunsysteem, terwijl kalium essentieel is voor de regulatie van de bloeddruk en spierfunctie. Antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het behouden van de algemene gezondheid.

4. Natuurlijke Zoetstof. De natuurlijke suikers maken het vaak een gezonder alternatief voor kunstmatige zoetstoffen of geraffineerde suikers. Het kan een handige en smakelijke toevoeging zijn aan verschillende gerechten en drankjes.

5. Goed voor milieu. Diksap kan milieuvriendelijker zijn dan sommige andere dranken omdat je het met kraanwater verdunt. Dit betekent minder verpakkingsafval en lagere transportkosten. Het gebruik van lokaal kraanwater en minder energie voor productie kunnen de ecologische voetafdruk verkleinen. Kortom, het gebruik van kraanwater bij het maken van diksap kan gunstig zijn voor het milieu.

Hoewel diksap deze potentiële voordelen biedt, bevat het nog steeds veel suiker. Drink het dus met mate, vooral voor mensen die hun suikerinname willen beperken. 

Is diksap slecht?

Diksap is niet per se “slecht,” maar het heeft enkele aspecten waar je op moet letten:

glas vol met suikerklontjes en een rietje1. Suikergehalte. Diksap bevat meestal veel suiker omdat het geconcentreerd vruchtensap is. Het consumeren van te veel suiker kan negatieve effecten hebben op je gezondheid, zoals gewichtstoename en tandbederf. Het is dus verstandig om het met mate te drinken, vooral voor kinderen.

2. Calorieën. Vanwege het hoge suikergehalte kan diksap veel calorieën bevatten. Als je op je calorie-inname let, moet je hier rekening mee houden.

3. Variatie. Hoewel diksap enkele voedingsstoffen kan bevatten, zoals vitamines en mineralen, is het belangrijk om gevarieerd te eten en niet alleen op diksap te vertrouwen voor voedingswaarde.

Hoe gezond is diksap?

De natuurlijke suikers in diksap komen voort uit het fruit waaruit het is gemaakt, wat beter is dan toegevoegde suikers in veel andere dranken. 

Dit maakt diksap een aantrekkelijke keuze voor mensen die op zoek zijn naar een zoetere smaak zonder de nadelen van geraffineerde suikers.

Sommige diksappen zijn vooral gemaakt van vezelrijke vruchten en kunnen dus vezels bevatten.

Vezels zijn gunstig voor een goede spijsvertering, omdat ze helpen bij het reguleren van de stoelgang en een verzadigd gevoel geven.

Bovendien kan diksap verschillende vitamines en mineralen bevatten zoals vitamine C, dat belangrijk is voor een gezond immuunsysteem, en kalium, dat essentieel is voor het handhaven van een gezonde bloeddruk en spierfunctie. 

Ook kunnen antioxidanten in diksap helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam en bijdragen aan algemene gezondheid.

Hoewel deze voordelen aantrekkelijk zijn, is het belangrijk om te onthouden dat diksap nog steeds suiker bevat.

Overmatige consumptie van suiker kan zoals eerder besproken verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken.

Hoe wordt diksap gemaakt?

Al sinds 1949 wordt diksap alleen van fruit gemaakt door vruchtensap te koken totdat het een dikke, geconcentreerde consistentie krijgt. 

Meestal wordt diksap gemaakt van verschillende soorten fruit, zoals appels, peren en bessen. Het is dus een soort fruitconcentraat of geconcentreerde fruitsiroop.

Productieproces. Diksap wordt gemaakt door vers vruchtensap te koken. Dit koken zorgt ervoor dat het vocht in het sap verdampt, waardoor het sap dikker en geconcentreerder wordt. Het resultaat is een stroperige vloeistof die rijk is aan de natuurlijke suikers en smaken van het fruit.

Soorten Fruit. Diksap kan van verschillende soorten fruit gemaakt worden, afhankelijk van de gewenste smaak. Appels, peren, bessen en druiven zijn enkele van de meest voorkomende vruchten die worden gebruikt. Elke vrucht geeft diksap een unieke smaak en aroma.

Toepassingen. Diksap wordt vaak gebruikt als een zoetstof voor dranken, vooral voor kinderen. Het kan met water verdund worden om een verfrissende vruchtenlimonade te maken. Sommige mensen gebruiken het ook als een topping voor desserts, zoals pannenkoeken, ijs of yoghurt. Daarnaast kan diksap gebruikt worden in diverse gerechten, zowel zoete als hartige, om smaak toe te voegen.

Diksap is dus een veelzijdig product met een zoete smaak en natuurlijke oorsprong. 

Take home message 

Diksap wordt vaak gebruikt als natuurlijke zoetstof voor drankjes voor kinderen, omdat het de natuurlijke suikers van het fruit bevat.

Diksap heeft een zoete en fruitige drank. De zoete smaak moet natuurlijk ergens vandaan komen. Dan ga je je al snel afvragen of het wel zo goed voor je is.

Dus is diksap gezond?

Diksap is geconcentreerd vruchtensap en bevat daarom veel suikers. Diksap kan mogelijk deel uitmaken van een gezond dieet, maar wees er voorzichtig mee. 

Beperk de hoeveelheid die je drinkt en verdun het met genoeg water om de effecten op je gezondheid te minimaliseren. 

Het is ook belangrijk om andere gezonde dranken en voedingsmiddelen in je dieet op te nemen voor een gebalanceerde voeding. 

Onthoud altijd dat variatie en matiging belangrijk zijn als het gaat om voeding.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Pepin, A., Stanhope, K. L., & Imbeault, P. (2019). Are fruit juices healthier than sugar-sweetened beverages? A review. Nutrients, 11(5), 1006.

Beck, A. L., Patel, A., & Madsen, K. (2013). Trends in sugar-sweetened beverage and 100% fruit juice consumption among California children. Academic pediatrics, 13(4), 364-370.

Xi, B., Li, S., Liu, Z., Tian, H., Yin, X., Huai, P., … & Steffen, L. M. (2014). Intake of fruit juice and incidence of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. PloS one, 9(3), e93471.

Guasch-Ferré, M., & Hu, F. B. (2019). Are fruit juices just as unhealthy as sugar-sweetened beverages?. JAMA network open, 2(5), e193109-e193109.

Wang, Y. C., Bleich, S. N., & Gortmaker, S. L. (2008). Increasing caloric contribution from sugar-sweetened beverages and 100% fruit juices among US children and adolescents, 1988–2004. Pediatrics, 121(6), e1604-e1614.