Is Gist Gezond? 4 Grote Voordelen en 3 Nadelen.

Gist wordt vaak gebruikt om brood, pizza en andere gebakjes te maken. Het is een schimmel die bakkerijen als rijsmiddel gebruiken. 

Het wordt gemaakt van gedroogde gistcellen die zijn geactiveerd met water en suiker. Gist wordt ook gebruikt in de productie van bier, wijn en andere alcoholische dranken.

Maar is gist gezond?

KORT ANTWOORD

Gist kan goed voor je zijn. Ten eerste kan het bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Gist bevat enzymen die helpen bij het verteren van voedsel, wat kan leiden tot een betere opname van voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten. Gist kan ook helpen bij het verminderen van het risico op constipatie door het verhogen van de hoeveelheid vezels in het dieet.

Daarnaast kan gist ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Sommige studies suggereren dat het gebruik van gistsupplementen kan helpen bij het verlagen van het “slechte” LDL-cholesterol en het verhogen van het “goede” HDL-cholesterol.

Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van gist. Zo kunnen sommige mensen last krijgen van huiduitslag, hoofdpijn of andere allergische reacties. Het is daarom belangrijk om te onthouden dat, net als bij elk voedingsmiddel, het gebruik van gist in matiging wordt aanbevolen.

In dit artikel vertellen we of gist gezond is, welke gezondheidsvoordelen het met zich meebrengt maar ook de mogelijke risico’s.

brood handen broodkorst

1. Gezonde spijsvertering

Gist kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering omdat het bevat enzymen die helpen bij het verteren van voedsel.

Enzymen zijn proteïnen die helpen bij chemische reacties in het lichaam, zoals het verteren van voedsel. 

Gist bevat enzymen zoals protease en amylase, die helpen bij het afbreken van eiwitten en koolhydraten in het voedsel dat we eten.

Het verteren van voedsel is belangrijk omdat het ons helpt om de voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten op te nemen. 

Als voedsel niet voldoende wordt verteerd, kan dit leiden tot een slechte opname van voedingsstoffen, wat op zijn beurt kan leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. 

Gist kan dus bijdragen aan een gezonde spijsvertering door het bevatten van enzymen die helpen bij het verteren van voedsel, wat kan leiden tot een betere opname van voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat gist niet de enige bron is van enzymen die helpen bij het verteren van voedsel. 

Ons lichaam produceert ook enzymen die helpen bij het verteren van voedsel, en sommige voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten, bevatten ook enzymen die helpen bij het verteren van voedsel.

2. Minder constipatie

Gist kan helpen bij het verminderen van het risico op constipatie door de hoeveelheid vezels in het dieet te verhogen. 

Constipatie is een aandoening waarbij de stoelgang moeilijk verloopt en mensen moeilijk of nauwelijks kunnen poepen. Dit kan leiden tot ongemak, buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering omdat ze helpen om de stoelgang soepel te laten verlopen en het risico op constipatie te verminderen. 

Er zijn twee soorten vezels: oplosbare vezels en onoplosbare vezels. 

Oplosbare vezels kunnen opgelost worden in water en vormen een gelachtige massa in de darmen, wat helpt om de stoelgang soepel te laten verlopen. 

Onoplosbare vezels kunnen niet opgelost worden in water en helpen om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Gist bevat ook een bepaald type oplosbare vezel, beta-glucaan, dat is aangetoond dat het het cholesterolgehalte in het bloed kan verlagen en het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. 

Het is daarom belangrijk om voldoende vezels te eten om een gezonde spijsvertering te behouden en het risico op constipatie te verminderen.

3. Lager cholesterolgehalte

Gist kan ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. 

Cholesterol is een stof die voorkomt in het bloed en die nodig is voor het behoud van een goede gezondheid. 

Er zijn echter twee soorten cholesterol: “goed” cholesterol, ook wel bekend als HDL-cholesterol, en “slecht” cholesterol, ook wel bekend als LDL-cholesterol.

“Goed” cholesterol, ook wel bekend als HDL-cholesterol, helpt bij het verwijderen van cholesterol uit het bloed en het transporteren van dit cholesterol naar de lever, waar het wordt afgebroken en uitgescheiden uit het lichaam. 

Een hoog niveau van “goed” cholesterol kan dus helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

“Slecht” cholesterol, ook wel bekend als LDL-cholesterol, kan echter het risico op hart- en vaatziekten verhogen omdat het kan leiden tot het opbouwen van plaque in de bloedvaten, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. 

Een hoog niveau van “slecht” cholesterol kan dus het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Sommige studies suggereren dat het gebruik van gistsupplementen kan helpen bij het verlagen van het “slechte” LDL-cholesterol en het verhogen van het “goede” HDL-cholesterol. 

Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Gist bevat ook een bepaald type oplosbare vezel, beta-glucaan, dat is aangetoond dat het het cholesterolgehalte in het bloed kan verlagen en het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

Er zijn ook andere manieren om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, zoals het eten van een gezonde en gevarieerde voeding, het beperken van het gebruik van verzadigd vet en het regelmatig bewegen. 

4. Bron bepaalde voedingsstoffen

Gist kan ook een bron zijn van bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Vitamines en mineralen zijn belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. 

Ze spelen een belangrijke rol bij het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van bepaalde ziekten.

Gist bevat bijvoorbeeld B-vitamines, zoals foliumzuur en niacine. B-vitamines zijn belangrijk voor een gezonde stofwisseling, het behoud van een gezonde huid en het behoud van een gezonde zenuwfunctie. 

Foliumzuur is bijvoorbeeld belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het lichaam, terwijl niacine belangrijk is voor het behoud van een gezonde huid en het behoud van een goede stofwisseling.

Gist bevat ook mineralen zoals ijzer, kalium en selenium, die belangrijk zijn voor het behoud van een goede gezondheid. 

IJzer is bijvoorbeeld belangrijk voor het transporteren van zuurstof in het bloed en het behoud van een gezonde bloedcelproductie. 

Kalium is belangrijk voor het behoud van een gezonde bloeddruk en het behoud van een gezonde spier- en zenuwfunctie. 

Selenium is belangrijk voor het behoud van een gezonde immuunfunctie en het beschermen van het lichaam tegen vrije radicalen.

Kortom, gist kan een gezonde toevoeging zijn aan je dieet, mits het wordt gebruikt in moderation. Het kan helpen bij een gezonde spijsvertering, het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op constipatie. 

Maar is er ook een keerzijde?

Kan gist ook ongezond zijn?

We hebben al besproken dat gist een veelgebruikt ingrediënt is in de keuken en dat het je gezondheid op meerder manieren kan bevorderen. 

Maar kan gist ook ongezond zijn? Laten we eens kijken naar de mogelijke nadelige effecten van gist.

Zoals bij elk voedingsmiddel, kan het gebruik van gist sommige mensen last geven van bijwerkingen. Dit zijn enkele van de mogelijke nadelige effecten van gist:

  • Allergieën: Sommige mensen zijn allergisch voor gist of andere schimmels. Als je allergisch bent voor gist, kan het eten van gistproducten leiden tot huiduitslag, hoofdpijn of andere allergische reacties.
  • Overgevoeligheid: Sommige mensen zijn overgevoelig voor gist en kunnen last krijgen van buikpijn, diarree of andere maag-darmklachten na het eten van gistproducten.

Take home message

Is gist gezond?

De gezondheidsvoordelen van gist:

  • Gist kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Het bevat enzymen die helpen bij het verteren van voedsel, wat kan leiden tot een betere opname van voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten.
  • Gist kan helpen bij het verminderen van het risico op constipatie door het verhogen van de hoeveelheid vezels in het dieet.
  • Gist kan ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Sommige studies suggereren dat het gebruik van gistsupplementen kan helpen bij het verlagen van het “slechte” LDL-cholesterol en het verhogen van het “goede” HDL-cholesterol.
  • Gist kan ook een bron zijn van bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Het bevat bijvoorbeeld B-vitamines, zoals foliumzuur en niacine, die belangrijk zijn voor een goede gezondheid.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen