Is Gist Levend? Een Overzicht

Gist is een micro-organisme dat behoort tot de schimmelsoorten. Het bestaat uit één cel en kan zichzelf vermeerderen door te delen. 

Gist wordt al duizenden jaren gebruikt in de bakkerij, maar ook in de bierbrouwerij en voor het maken van wijn. Met gist kun je deeg laten rijzen en dranken fermenteren.

Maar wat gebeurt er precies wanneer gist in contact komt met suiker en water? 

Tijdens het proces van fermentatie zet gist suiker om in alcohol en koolzuur.

Hierbij komt energie vrij, wat leidt tot de opvallende belletjes in bier en het rijzen van deeg. Dit gebeurt allemaal dankzij de enzymen die gist bevat.

Dus, is gist levend?

KORT ANTWOORD

Ja, gist is een levend micro-organisme dat zichzelf kan vermeerderen en energie kan produceren. Het is een belangrijke speler in diverse culinaire processen en kan zelfs worden gebruikt als natuurlijk conserveermiddel.

Dit artikel vertelt je wat gist allemaal in het lichaam doet, wat de gezondheidsvoordelen ervan kunnen zijn en door welke processen gist kan doodgaan.

brood handen broodkorst

Door welke processen gisten dood kunnen gaan

Gisten kunnen doodgaan door verschillende processen, afhankelijk van de omstandigheden waarin ze zich bevinden. 

Hieronder een lijst samengesteld met enkele van de processen die kunnen leiden tot de dood van gisten:

  • Oververhitting: hoge temperaturen kunnen de celwand van gisten beschadigen, wat kan leiden tot de dood van het micro-organisme.
  • Uitdroging: als gisten niet voldoende water hebben, kunnen ze uitdrogen en doodgaan.
  • Gebrek aan voedingsstoffen: gisten hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen overleven en te groeien. Als ze niet voldoende voedingsstoffen hebben, kunnen ze doodgaan.
  • pH-waarde: gisten hebben een bepaalde pH-waarde nodig om te kunnen overleven. Als de pH-waarde te hoog of te laag is, kunnen gisten doodgaan.
  • Gebrek aan zuurstof: gisten hebben zuurstof nodig om te kunnen overleven, net zoals de meeste andere levende organismen. Als ze niet voldoende zuurstof hebben, kunnen ze doodgaan.

Wat gist precies in je lichaam doet

Gist heeft een aantal effecten op het menselijk lichaam, afhankelijk van hoe het wordt gebruikt. Hieronder een lijst met enkele belangrijke effecten van gist:

  1. Lager bloedsuiker. Gist kan helpen bij het verminderen van bloedsuikerspiegel: sommige studies hebben aangetoond dat het eten van voedingsmiddelen met gist kan helpen bij het verminderen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes. Dit komt doordat gist suiker omzet in alcohol en koolzuur tijdens het fermentatieproces, wat kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.
  2. Gist kan de spijsvertering bevorderen. Gist bevat enzymen die kunnen helpen bij het verteren van voedsel in het spijsverteringskanaal. Dit kan de spijsvertering bevorderen en het risico op constipatie verminderen.
  3. Gist kan het immuunsysteem versterken. Sommige studies hebben aangetoond dat het consumeren van voedingsmiddelen met gist kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van het risico op infecties.
  4. Gist kan de huid verbeteren. Gist bevat vitamines en mineralen die goed zijn voor de huid, zoals selenium, zink en vitamine B. Het consumeren van voedingsmiddelen met gist kan daarom helpen bij het verbeteren van de huidconditie en het voorkomen van huidproblemen.
  5. Gist kan de bloeddruk verlagen. Sommige studies hebben aangetoond dat het consumeren van voedingsmiddelen met gist kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk.

Hoe gist zich vermeerdert 

Gist vermeerdert zichzelf door middel van celverdeling, net zoals de meeste andere levende organismen. 

Wanneer gist zich in een geschikte omgeving bevindt met voldoende voedingsstoffen, zal het zich beginnen te vermeerderen door zichzelf te delen. 

Dit gebeurt door middel van een proces dat mitose wordt genoemd.

Tijdens mitose wordt het genetisch materiaal van de cel, het DNA, gekopieerd en verdeeld over twee dochtercellen. 

Vervolgens wordt de cel in tweeën gesplitst, waardoor er twee nieuwe cellen ontstaan. Dit proces kan zich blijven herhalen, waardoor er steeds meer gistcellen ontstaan.

Take home message

Gist speelt een belangrijke rol in diverse culinaire processen, maar is gist levend?

Gist inderdaad een levend micro-organisme dat zichzelf kan vermeerderen.

We hebben ook gezien dat gist enkele potentiële gezondheidsvoordelen kan hebben, zoals het verminderen van de bloedsuikerspiegel, het bevorderen van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem. 

We hebben ook besproken onder welke omstandigheden gist kan doodgaan, zoals door oververhitting, uitdroging, het gebrek aan voedingsstoffen, een ongunstige pH-waarde en het gebrek aan zuurstof.

In het algemeen kan worden gezegd dat gist een interessant en nuttig micro-organisme is dat een belangrijke rol speelt in diverse culinaire processen en dat het enkele potentiële gezondheidsvoordelen kan bieden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen